• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Guides & Områder / 08-09-2021 17:05:29

Volnay: Flydende fløjl og feminin elegance


Af Malene Bach

Klemt inde mellem naboer som Meursault og Pommard møder man Volnay, et område, by og appellation i Côte de Beaune, der er kendt for sine velourbløde, feminine rødvine præget af stor elegance og et støvet drys af mineralitet som faldet ned fra en dansende stjerne, Nietzsche er ikke død endnu, flydende fløjl på flaske og trutmundsrøde kirsebærkys, regnfugtige skovbundsantydninger og silkefine nuancer. Byen Volnay kigger roligt ud over markerne, de grønne, bølgende plader, jordens brede tæppe hæklet af de mange vinblade fra stokkene, der står på rad og række, stramt linet op som militærmænd under en disciplinøvelse, formet, tilskåret og bearbejdet af mange generationers menneskehænder, der plukker druerne, som hænger tungt på stokkenes arme og strutter af sund modenhed for til sidst at skænke deres dyrebare saft til de efterspurgte velourvine. En ro indfinder sig her i byen opkaldt efter vandguden Volen, en stille søndagsstemning, en meditativ, melodisk ro, en zenagtig munkestemning kun afbrudt af bilernes gongonger og turisterne småpludren, en uudfordret stilhed, der breder sig fra landskabet og helt ind til knoglerne i den rejsetrætte krop. Der er mange med efternavnet Rossignol her i landsbyen med de smalle gader, ''Rossignolherredømmet'', Rossignollerne bor her, lever her, elsker her, men flere af dem laver også vin her.

 

iStock-1170575848

 

Volnay: Indbegrebet af Bourgogne?

Volnay kaldens også for Côte de Beaune's svar på Chambolle-Musigny i nord. En sammenligning, der ofte trækkes op af festhatten, og som tjener til Volnays klare fordel. Men hvad kendetegner området uden Grand Cru'er, som alligevel rummer en række anerkendte Premier Cru'er/1. cruer? Hvor i det volnayske let bølgede landskab skal man lede henne for at finde mest mulig kvalitet for pengene? Læs med her og bliv klogere på Volnay, den feminine Bourgogne-darling, der fremhæves som en skarp kontrast til de maskuline muskelvine fra Pommard. Helt så firkantet er billedet nu næppe, og virkeligheden er sjældent sort/hvid, men der er alligevel noget om snakken. Volnay er ofte flydende fløjl på flaske, himmelstræbende elegance og slanke, lyslette vine. Måske indbegrebet af Bourgogne?

 

iStock-1287017512

 

Splittet op: Omkring halvdelen er cru'er

Volnay er som andre appellationer i Bourgogne opsplittet i en række Premier Cru'er, der er blevet særligt anerkendt for deres terroir og kvalitet, 29 stk. her i det coronaramte år 2021, hvis man skal være nøjagtig med optællingen, men Volnay breder sin ryg længere ud end det, og udenfor de skarpt inddelte grænser laves der en del kommunevin for at mætte den glubende sultne efterspørgsel, dog noget dæmpet som ved en forbandelse under COVID19-krisen. Man har altså ikke været karrig, da man uddelte cru'er til Volnay, tidligere var der 34, indtil man ''lykkedes'' med at sammenlægge nogle af de mindre i 2006. 

Næse for de gode køb

Cru-vinene regnes for de mest prestigefyldte, men det kan sagtens lade sig gøre at spore sig frem til flot kommunevin, hvis man leder længe nok, har næse for de gode køb eller måske falder over en mindre hypeomgærdet producent, der er på vej op og ind i hjertet af de højt respekterede anmeldere. Det er tilladt at ''mikse'' de forskellige cru'er, i så fald må der kun stå Volnay Premier Cru på flaskeetiketten uden angivelse af marknavnet, men hvis en producent fremstiller vin fra en højt anset cru, vil han naturligvis være tilbøjelig til at nævne den på etiketten. 

 

iStock-1278821925

 

En knap så slavisk gennemgang af cru'erne

Clos des Chênes regnes for den bedste mark i Volnay, creme de la creme-marken, Volnay-kongen navngivet efter træernes stolthed, egetræet (chenes), som der findes en del af i den vestlige del. Den stejle 1. cru Pitures-Dessus ligger tæt placeret på Pommard, og vinene herfra tenderer til at være mere maskuline i stilen, en mere stramt struktureret udgave af Volnay-vinene, men mange Volnay-elskere finder dem meget charmerende alligevel. Det samme gælder Chanilin, Frémiets og Les Brouillards, der ligger klos op af Pommard, hvor stilen naturligt nok læner sig mere op ad de powerfulde nabovine. Les Mitans hviler til gengæld mere i midten af kommunen, navnet er en reference hertil, en overset mark pga. sin frimærkestørrelse på 4 hektar, men vinguruen Robert Parker anbefaler vinene herfra som nogle af de bedste volnayske køb, du kan støve frem fra rødvinskommunen og lægge i din kælder. Stilen ligger mellem klassisk velourblød volnay og maskulin power-Pommard, men tag ikke fejl, her er absolut værdig value at hente for de snu Bourgogne-elskere. 1. cru'en Robardelle repræsenterer essensen af Volnay, lys, indsmigrende, let, elegante og mineralsk, Volnay-klassicisme på højeste plan. Et andet godt eksempel på ærkeklassisk Volnay-vin er den kalkholdige crumark Les Caillerets med sine fornemme vine, mineralske helt ind til benet. Og vi kunne blive ved, men nu vil vi afslutte denne knap så slaviske gennemgang af cru'erne, hvoraf nogle desværre må se sig udeladt.

Les Santenots: En underlig, men interessant joker

Lidt udenfor kategori og i hvert fald uden for optællingen af cru'er, en lidt spøjs, men yderst interessant joker at have på hånden, finder vi Santenots-marken, som yderligere er opdelt i en række climats. Marken gælder for en af de bedste med sine koncentrerede vine, der folder sig majestætisk ud efter 10-15 år på ryggen. Ganske vist ligger den i Meursault, men rødvinene herfra hører under Volnay-appellationen. Forvirrende, pretty much?

 

iStock-1227014224

 

Alles øjne er rettet mod Bourgogne

Moden skifter. Det ene årti vil forbrugerne have maskulin powervin, et andet årti mere slanke og raffinerede vine til den feminine side. Det kan man også mærke i Bourgogne, som alles øjne hviler på, og som ofte trækkes op af tasken som et målepunkt for al anden vin i verden. Burgundisk er blevet et plusord, en synsvinkel, hvorfra man betragter al anden vin, sub specie æternitatis. Når man smager på Volnays velouragtige vine forstår man hvorfor.