• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Vin og mad / 15-11-2023 14:38:41

Guide: julevine i 3 forskellige prisklasser


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Julen en hjerternes fest, men også en helt særlig højtid for alle os mad- og vinentusiaster, der får lejlighed til at kræse lidt ekstra om vores nærmeste. Er du også gået i gang med at spekulere over, hvilken vin du skal servere - eller have med - til juleaften? Så læs med årets store jule-blogindlæg, hvor vi gør noget helt nyt i år!

Julevine i 3 forskellige prisklasser

I år laver vi vores julevins-guide lidt anderledes. I stedet for at lave brede område-anbefalinger med eksempelvis rødvin fra Rhône eller Ribera del Duero, så får du her helt konkrete vine at forholde dig til. Jeg har fået lov til at sætte mine julevinsanbefalinger på tilbud helt indtil juleaften, så du har mulighed for at få din yndlingsvin til vores absolut skarpeste storkøbspris. 

De fleste har en meget god idé om, hvad de vil betale for deres julevin og derfor inddeler jeg mine vinanbefalinger i 3 kategorier. Jeg fokuserer på de tre mest populære vinlande, når det kommer til julevine: Spanien, Frankrig og Italien. 
De 3 priskategorier inddeles således:

Budget: under 60 kr.:
Julen er en dyr tid og hvis du vil have fremragende vin til spotpris, så er det her du skal købe. Alle vine i denne kategori er i øvrigt topanmeldt med minimum 92 points.

Value for money: mellem 75 - 130 kroner.

Går vi et nyk op ad kvalitetsstigen, så finder du vine her mere endnu større smagskompleksitet. Jeg har fundet 3 vine, der alle leverer mere end deres prisskilt antyder. 

Luksus: +150 kroner

Her finder du vine fra de bedste og mest berømte områder. Det er vine med høj kvalitet og imponerende ratings fra vinanmelderne. Det er vine til dig, der vil gøre noget ekstra ud af vinen til juleaften og gerne vil have noget wow-faktor rundt om bordet. 

julevine - Italien

Italien

Vi lægger ud med tre topanbefalinger fra støvlelandet, der igennem nyere tid har været danskernes foretrukne land at købe vin fra til juleaften. Det er meget naturligt, da vi her finder mange forskellige vine med den rette grad af bærsødme og fyldighed, der ikke kun matcher den danske julemad, men også mange danske hverdagsretter i al almindelighed. 

Masca del Taccos "Cuvee Anniversario" - en ny standard for smagsintensitet for 50 kroner!

⭐"97 points." - Best Italian Wines Annuario 
⭐"93 point. Den er der smæk på." - WineWherever
⭐"92 point. Masser af frugtsødme, fylde og kraft" - Mad & Monopolet

"Frugtsødme, fylde og kraft", skriver anmelderen om Masca del Taccos nyeste succes-skud på stammen, Cuvee Anniversario. Masca del Tacco står bag flere af vores mest solgte italienske vine. De har lavet en jubilæumsvin til en fuldstændig ubegribelig pris - vel at mærke uden at gå på kompromis med vinhusets høje kvalitetskrav. Skal der spares på prisen, men ikke på smagsintensiteten, så sæt Cuvee Anniversario på julebordet. 

Du køber Cuvee Anniversario her.

Zeni Ripasso - en af vores mest solgte vine igennem adskillige år

"92 point. FLOT RIPASSO TIL FORNEM PRIS " - Flaskehalsen

Vi hopper videre til en særdeles velkendt kundefavorit her i Supervin. Den lille familieproducent, Zeni, har lavet vin i Veneto siden 1870 og fremstiller i dag terroir-tro vine fra deres smukt placerede vingård ved bakkerne omkring Gardasøen.

Ripasso er et sikkert valg at gå med til julemaden, da du får meget af den samme fylde og sødmefulde frugtsmag som i en Amarone, heriblandt mørke kirsebær, blommer og brombær. Sammen med Zeni er vi gået på kompromis med indtjeningen for at vise, hvor stor Ripasso man kan få i glasset for bare 79,95. Det har gjort vinen til en af de bedst sælgende igennem adskillige år og du får virkelig value for money på julebordet her!

Køb Zeni Ripasso her.  

Buglioni Amarone - fast leverandør til Det Hvide Hus og mange af danskeres juleborde

"96 point. Fortsætter med at udvikle sig i munden i lang tid.... endnu en fremragende Amarone fra Buglioni!" - WineWherever
"95 point. Hvis du er fan af Amarone og vil have det bedste, der findes, så er Buglioni et godt sted at starte" - Mad & Monopolet 

Amarone bliver hvert eneste år fremhævet som den oplagte julevin, men husk på, der er stor forskel på Amarone. Som Mad & Monopolet skriver, så er Buglioni garant for noget af det bedste Amarone, der findes. Buglioni er en berømt Amarone-producent, der sågar fik Det Hvide Hus på sin kundeliste efter at Barack Obama smagte hans vine på en restaurant i Chigago.

"Il Lussurioso" er luksusvinen som du skal sætte på bordet juleaften. Her får du fedme, frugtfylde og imponerende smagskompleksitet fra hele 30 måneder lagring på egetræsfade. Og med 16 % alkohol, så har vinen rigeligt med styrke til at stå imod både sovs, kartofler og rødkål. 

Køb Buglionis 96 points Amarone her

Julevine - Frankrig

Frankrig
Vi går fra Italien og videre til nabolandet, Frankrig, der har en høj stjerne hos mange danske vinnydere. Der var engang, hvor det eneste rigtige at servere juleaften var Bordeaux, fordi det var fint og anerkendt. Så var det mindre vigtigt, at vinens kvaliteter faktisk ikke matchede maden specielt godt, så gem Bordeaux-vinen til de øvrige juledage eller til nytårsaften. Derimod har mange kastet deres kærlighed på Côtes du Rhône, hvor de Grenache og Syrah-baserede vine giver fyldige, saftige og utroligt drikkevenlige vine, der samtidig har den der snert af sødme som vi leder efter til julemaden.

Xavier Côtes du Rhône - Danmarks bedste Rhônekøb!

"Og i øvrigt en næsten håbløs lav prissætning, men det behøver man vel ikke at klage over." - WineWherever
"91 points. Poised and juicy with a vivid finish”
– James Suckling
“91 points. Xavier Vignon 2020 is an amazing value Rhône…” – Natalie Maclean

Det er meget få vine til under 60 kroner, der kan få internationale anmeldere som Nathalie Mclean og James Suckling til at spærre øjnene op. Men det kan Xavier Vignon - en sand troldmand, der er konsulent for mere end halvdelen af alle Chateauneuf du Pape-producenter og som skaber imponerende vine i alle prisniveauer. Nøglen til den store kvalitet i denne vin skal findes i druematerialet, der høstes fra næsten 100 år gamle Grenache-stokke, som suppleres med Mourvèdre og Syrah fra hhv. 60 og 45 år gamle vinstokke. Helt unikt i dette prisleje!

Køb Xavier Côtes du Rhône her

Xavier Arcane Cairanne "La Temperance" - vanvittigt value køb med 92 points fra Robert Parker 
“92 points. It’s full bodied, yet not overly heavy, with silky tannins…” – Robert Parker

Vi bliver i kælderen hos Xavier og tager fat i hans nye "Single Release" rødvin fra en af Rhône-dalens "Cru"-appellationer, Cairanne. Xavier bruger ”state of the art” metoder i bestræbelserne på at skabe så rene og terroir-typiske vine som muligt. Han gærer og modner således “La Temperance” i 200 liters glaskupler.  Et mesterværk på 4 udvalgte topårgange 2015, 2016, 2017 og 2018, der udmønter sig i en silkeblød, saftspændt powerrhône med 15 % alkohol og skønne noter af peber og garrigue.

Køb den unikke Rhône-vin her

Xavier Châteauneuf du Pape 2019
"93 points. Delivers even more than I hoped for” – Robert Parker

Xavier har i 2019 lavet sin bedste Châteauneuf-du-Pape i mere end et årti! Vinen får den højeste rating fra Robert Parker siden 2007. Nu, efter fire år på langs, er den endelig drikkeklar og lige til at sætte på julebordet. Vinen er fed og lækker frugtmættet på tungen med spandevis af røde og mørke bær, der udgør et himmelsk match med julemaden! Selvom vi her befinder os i luksus-kategorien er vi nødt til at slå på value-trommen, fordi 199,95 er godt nok sjældendt at opleve, når vi talerr 93 points rødvine fra Robert Parker.

Køb Xaviers Châteauneuf du Pape 2019 her   

julevine - spanien

Spanien

Spanien er et af verdens mest spændende vinlande og samtidig der, hvor man kan gøre de bedste køb til prisen efter min mening. Særligt Tempranillo-druen har vundet indpas som en af danskernes absolutte favoritter og faktisk er vi det land i verden, der drikker mest vin fra regionen Ribera del Duero målt pr. indbygger. 

Torre Oria "Marques de Requeña 2017" - Et unikt restparti med julegave-pris! 

”92 point. Lækker spansk vin…” – Mad & Monopolet

"4,1 stjerner. Best value for money Spanish Red wines" - Vivino

Op mod 1000 Vivino-brugere tager ikke fejl... Det her er helt eneståend rødvinskvalitet til forbavsende få penge. 

Marques de Requena Reserva forener på vellykket vis den lokale drue Bobal med den berømte franske bordeauxdrue Cabernet Sauvignon. Er du til smooth og frugtlækker rødvin med et fadkrydret touch, så vil Marques de Requena være et perfekt glas til dig juleaften. 39,95 er kun en pris vi kan tilbyde, da vi har opkøbt et restparti med særlig rabat. 

Køb Marques de Requeña her. 

Bodegas Amaren Seleccion de Viñedos 2019 - "Selv til normalprisen er den alle pengene værd” 

Nu skal vi have fat i den føromtalte Tempranillo, der her kommer fra Rioja og 100 points producenten Bodegas Amaren. Kun håndhøstede, dobbeltsorterede og (ucertificerede) økologiske druer fra op mod 50 år gamle vinstokke finder vej til denne forrygende Rioja, der i vinkælderen forkæles med 12 måneders modning på 225 liters franske og amerikanske barriquefade. En stærk kandidat til vores bedste vin til under 100 kroner og som også Flaskehalsen bemærker, så er den alle pengene værd til normalprisen (149,95).

Køb Seleccion de Viñedos her 

Dominio del Aguila "Pícaro" 2021 - en kultvin fra Ribera del Duero

"96 point. Et brag af en vin!  ... noget af det bedste, man kan opleve fra Ribera del Duero.  - WineWherever

Skal du have luksus-Ribera på bordet til juleanden, så må du ikke snyde dig selv for Dominio del Aguilas "Pícaro". En vin til under 200 kroner og som hvert år mænger sig blandt nogle af Spaniens dyreste og bedste vine hos Robert Parker. De sidste 2 år i træk har den været udråbt som det bedste "Value køb" i hele Ribera del Duero. Du kan høre mig fortælle mere om vinen, hvis du trykker ind på produktsiden herunder. 

Køb Dominio del Aguilas "Pícaro" her