• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Guides & Områder / 03-11-2022 14:20:13

5 Portvine du ikke må gå glip af!


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Efterårets regn og rusk og lig med højsæson for portvin og hos Supervin har vi skrivende stund har vi over 70 forskellige portvine på lager som du vælge imellem. Det er mange forskellige flasker, så jeg har i dette blogindlæg valgt 5 fantastiske portvine i forskellige stilarter og prisklasser, som du ikke må gå glip af. 

Den er sikker hvert eneste år. Når temperaturerne falder, mørket tager til og vinden suser udenfor, kommer lysten til portvin buldrende. Vi har opgraderet vores portvinsudvalg voldsomt den seneste tid, og det kan derfor være svært at vælge imellem de mange forskellige portvinstyper, producenter og årgange. Jeg har valgt 5 portvine, der skiller sig ud i hver sin kategori og som har noget helt særligt at byde på. Du kan også besøge vores Portvinsunivers, hvor du finder hele vores udvalg af portvine. Klik her. 

Delaforce Vintage Port 2003

Vintage Port er den mest hypede og eftertragtede portvinstype. Selvom Vintage Port kun udgør 1 % af det samlede salg af portvin, så løber den hvert år med mest opmærksomhed. Men ligesom så mange andre af vinverdens store stjerner, så er knaphed en ganske positiv egenskab.

Det er op til hvert enkelt portvinshus at "deklarere" eller udråbe en Vintage-årgang, der dog i sidste ende skal godkendes af det officielle portvinsinstitut. I 2003 var der rigtig mange, der bankede på døren til instituttet, da årgangen var helt fantastisk for de portugisiske portvinsproducenter. Det store amerikanske vinmagasin, Wine Spectator, giver således hele 98 points til årgangen, hvilket er yderst sjældent. Kvaliteten er i top hos samtlige producenter og derfor er det intet mindre end en sensation, at Delaforces Vintage Port vinder Decanters blindsmagning af portvine fra 2003. Og det endda med flere point ned til Graham’s, Dow’s, Warre’s og Quinta do Noval, samt ikke mindst 100-point-kultvinen fra Taylor’s. Som bekendt er aldringspotentialet i store Vintage Portvine nærmest uendeligt, men som tommelfingerregel siger man, at de for alvor begynder at vise deres potentiale efter godt 20 år i kælderen. Så hvis du vil smage virkelige stor Vintage Port denne vinter, men samtidig lægge nogle flasker i kælderen, så prøv Delaforce 2003. At denne flaske ikke koster mindst det dobbelte er imponerende nok i sig selv. 

Delaforce vintage blog

Delaforce LBV 2017

”Bedste portvin, der findes til prisen!"  
"Den burde man sgu købe læssevis af. Mums."
”Et fund til prisen. En solstråle til de mørke vinteraftener.”

Anmelderne siger det meget godt. Her har vi at gøre med Danmarks bedste portvin til prisen. Delaforce LBV i 2017. LBV dækker over den særlige portvinstype "Late Bottled Vintage". På et tidspunkt gik det op for portvinsproducenterne, at selvom Vintage Port smagte fremragende, så var det ikke økonomisk rentabelt at skulle vente 25-50 år på, at vinene blev drikkemodne. Samtidig var det langt fra alle, der havde råd til at købe de dyre flasker. Derfor opfandt man starten af 1960'erne en Ruby-portvin, der også var lavet på druer fra en enkelt årgang, men som til gengæld kunne drikkes meget tidligere end Vintage Port. Hvor en Vintage Port kun modner 2 år på egetræsfade, bliver LBV blødgjort af yderligere 2 års modning. LBV er i princippet drikkeklar ved frigivelse, men de kan snildt modne i op til 10 år. Delaforce LBV er en fremragende all-round dessertvin og vil være et sikkert hit til Risalamanden juleaften.Delforce LBV Blog

Royal Oporty Colheita 2010

Vi forlader Ruby-universet og går over til Colheita, der er en særlig Tawny-type, som er lavet på druer fra en specifik årgang. Colheita-portvine skal minimum lagres i 7 år på egetræsfade, før de må frigives, og det er med til at give en helt anden smagsprofil end hos Ruby og Vintage-portvinene. Her finder du især noter af tørrede frugter, karamel og nødder, som er udviklet igennem de mange års langsom iltning gennem fadene. Når en Colheita sættes på markedet, er den klar til at blive drukket og behøver ikke at skulle modne yderligere i kælderen. En af vores topproducenter, Royal Oporto, vil have, at kunderne får deres Colheita så frisk som mulig, og derfor aftapper de kun begrænsede mængder ad gangen - en såkaldt "on demand" tilgang. Hold derfor altid øje med aftapningsdatoen på flasken, når du køber Colheita. 

Denne Colheita fra årgang 2010 har fået ekstra lang tid på egetræsfadene og har således modnet i hele 11 år før aftapning. Smagen er smooth og silkeblød med noter af rosiner, tørrede figner, vanilje og saltkaramel. På Vivino høster Royal Oportos Colheita hele 4,4 ud af 5 stjerner. Når vi er så højt oppe i ratings, så er det som regel flasker, der koster mellem 700-1000 kroner. Du får med andre ord en verdensklasse Colheita-oplevelse til en yderst fordelagtig pris.

"94 point. Selv dem, som ikke kan lide portvin, vil synes dette er rasende godt" - Houlberg
"94 point. Prisen er mere end fornuftig" - Flaskehalsen
"93 point. Portvin er verdensklasse! Denne Royal Oporto har fået et godt årtis kærlighed, som bestemt har tjent den godt... super lækker" - Mad & Monopolet
"93 point. Det er en fornøjelse at opleve." - Winewherever
Royal oporto colheita 2010

Royal Oporto 40 Year Old Tawny Port

Tawny-portvinene bliver inddelt i 10, 20, 30 og 40 års kategorier. I modsætning til Colheita er Tawny med aldersindikation en blanding af flere forskellige årgange. En 40 års er det ypperste man kan få indenfor Tawny-genren og her er kravet, at vinen i flasken minimum skal være 40 år gammel. Royal Oportos flagskib er med 4,6 stjerner på Vivino en af verdens bedste Tawny-portvine og en helt unik smagsoplevelse. Kompleks og elegant med en parade af friske og tørrede frugter indpakket i kakao, karamel og spicy krydderier. Der er kun lavet 250 kasser i alt af denne tæskelækre Tawny. 

Royal Oporty Tawny 40 - Blog

Delaforce Vintage Port 2017

Vi slutter af med endnu en Vintage Port fra Delaforce i årgang 2017 og denne anbefaling går ud til dig, der leder efter stor portvin til kælderen. Eller hvis du foretrækker at drikke din Vintage Port ungt, som der i øvrigt er mange, der gør. Delaforce er rigtig stærke på Vintage-fronten og som du kunne læse øverst, så kan de altså drille de helt store producenter i blindsmagninger. Lige præcis denne årgang 2017 er særlig, da vejret dette år var en tro kopi af legendariske 1945. Det har fået vinjournalister og anmeldere til at slynge nogle helt utrolige ratings ud til årgangen. 

Se bare her👇 

98 point - Wine Spectator
97 point - Robert Parker
5 ud af 5 "Magnificent" - Decanter
“Classic” - For the Love of Port
"Pantsæt hus, hjem og om fornødent svigermor…- " - Vinbladet 

Druerne kommer fra en sydvendt, soleksponeret parcel med meget gamle vinstokke hos Quinta das Carvalhas. Marken, der historisk set er tæt knyttet til med Delaforce, skråner stejlt ned mod berømte Rio Torto.

Med sin rige og intense powerfrugt samt en frisk, mineralsk undertone besidder Delaforce Vintage Port 2017 alle topårets fineste dyder. Fantastisk allerede nu - og med et nærmest uendeligt gemmepotentiale. 

⭐"94 points. A rock ‘em sock’ em Port, with old-school hint.” - Wine Spectator

Vintage port 2017