• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Guides & Områder / 06-04-2024 11:11:28

Frankrigs vinmager nr. 1 - Guillaume Pouthier fra Les Carmes Haut-Brion


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Frankrigs største avis, Le Figaro, har  kåret Guillaume Pouthier fra Les Carmes Haut-Brion til Frankrigs bedste vinmager på deres prestigefyldte TOP 50-liste. Det sker foran en tætpakket verdensklasse-pulje af vinmagere fra blandt andet Domaine de la Romanée Conti, Petrus og Cheval Blanc. Kaster man et blik tilbage på de sidste 5-10 år i Bordeaux, står Château Les Carmes Haut-Brion som en lysende stjerne og blinker med adskillige 100 point ratings, der ikke mindst skyldes Guillaume Pouthiers stille revolution i marken og kælderen på det legendariske slot, der har rødder helt tilbage i 1546. Vi går i denne uge i dybden med både Guillaume Pouthier og forsøger at give nogle gode svar på, hvad der gør vinene fra Les Carmes Haut Brion til nogle af de mest spændende i verden lige nu. Du finder hele vores udvalg af vine fra Les Carmes Haut-Brion her

Hypen over Château Les Carmes Haut-Brion er lige nu ekstrem. Det blev bekræftet i efteråret, da årgang 2022 blev den hurtigst sælgende Bordeaux-vin ved dette års "En Primeur". Hele verdens anmeldere skamroser vinen og selveste Robert Parker giver årgang 2022 op til 100 point for første gang nogensinde og kalder den en stærk kandidat til årgangens bedste vin i Bordeaux. Det markerer et foreløbigt højdepunkt for Gauillaume Pouthier og Les Carmes Haut-Brion. 

"The remarkable 2022 Les Carmes Haut-Brion is a strong candidate for the title of wine of the vintage. It's also one of the most singular, characterful wines being produced in the region today.... A brilliant success that caps a decade of relentless work by Guillaume Pouthier and his team that have seen Les Carmes Haut-Brion emerge as one of Bordeaux's leading estates." - Robert Parker 

Du kan købe vinen her, men der er få flasker tilbage af vores allokation.

carmes_haut_brion_2022_bt_kopier_1

Kort introduktion til historien Les Carmes Haut Brion

Vi finder Château Les Carmes Haut-Brion på Bordeaux' venstrebred i appellationen Pessac-Leognan. Det er det eneste vineri, som officielt ligger i Bordeaux by og det er derfor særdeles nemt at komme til ejendommen. Det har ydermere den helt unikke mikroklimatiske effekt, at deres terroir har lavere risiko for frost takket være varmen fra byen. Det vender vi tilbage til senere.

Slottet blev grundlagt i det 16. århundrede af Jean de Pontac, der også var grundlæggeren af området mest berømte slot, Château Haut-Brion 1. Cru Classé. Oprindeligt var Les Carmes også en del af Château Haut-Brion- ejendommen, men i 1584 donerede Jean de Pontac ejendommen til Karmeliterordenen, en katolsk munkeorden, der har givet navnet "Les Carmes". Den Franske Revolution i 1789 satte en stopper for det gejstlige ejerskab og slottet blev konfiskeret - en skæbne som mange andre slotte også led som følge af Revolutionen. Les Carmes blev senere solgt på auktion til Leon Colin, hvis familie skulle vise sige at beholde ejerskabet helt indtil 2010. 

Bordeaux-SEJ_4164

Salget i 2010 - den dyreste vinmark nogensinde handlet i Bordeaux

Les Carmes Haut Brion tiltrak sig Breaking News-overskrifter i 2010, da slottet blev solgt til Patrice Pichet for en rekordsum på 18 mio. Euro. Det er med afstand den dyreste vinmark, der nogensinde er handlet i Bordeaux og Pichet har altså givet hele 3,8 mio. Euro pr. hektar.

Superstjernen Gaillaume Pouthier hentes til Les Carmes Haut Brion 

Nu stod de nye ejere med et fremragende slot og terroir, men hvor selve vinen stadig havde et stort uforløst potentiale. Derfor besluttede Patrice Pichet at hente Gauillaume Poutier til Bordeaux, og det var nærmest en ligeså stor handel som da han købte slottet. Guillaume var nemlig chef-vinmager hos det ikoniske Rhône-slot, Maison Chapoutier, hvorfra han har høstet adskillige 100 points anmeldelser fra Robert Parker. Her gjorde han sig samtidig til ekspert i biodynamiske processer og bæredygtighed i vindyrkning. Guillaume er derfor ikke overraskende hurtig til at lægge æren fra sig og fremhæve terroiret som det afgørende succeskriterium. Men uanset hvordan man vender og drejer det, så har den ydmyge vinmager i løbet af de sidste 10 år skabt en mindre revolution hos Les Carmes Haut-Brion og løftet dem op på 1. Cru Classé-niveau skønt slottet ikke bærer nogen officiel betegnelse fra 1855-klassifikationen.   

"He is the embodiment of one of the most dazzling success stories of the Bordeaux – and even French – vineyards over the past five years." Le Figaro om Guillaume Pouthier

Pouthier citat

Derfor adskiller Les Carmes Haut Brion sig fra alle andre

Guillaume er hutig til at sætte sig præg på vinfremstillingen, hvor især hans brug af helklase-fermentering vakte opsigt, da han første gang introducerede det i 2012. Det var indtil det tidspunkt nærmest uhørt at bruge denne metode i Bordeaux, da det kræver helt modne druer (og stilke) for at få det til at lykkedes. Med det drilske maritime klima i Bordeaux er det svært at regne med helt modne Cabernet Sauvignon, Merlot og Cabernet Franc-druer, men Guillaume forklarer, at det sagtens kan lade sig gøre i de stadigt varmere årgange, vi oplever. Dette ses særligt i den nye 2022 superårgang, der var den tørreste og varmeste nogensinde. Derudover skal man igen huske på, at det føromtalte urbane mikroklima sørger for en unik modning af druerne. Selve helklase-fermenteringen er med til at give en eneståede friskhed og aromatisk finesse til vinen, der virkelig får den til at stå ud i en smagning med andre topklasse-Bordeaux'er. 

Udover denne nytænkende fremstillingsmetode adskiller Les Carmes sig også fra nærmest alle andre ved at indeholde en stor del Cabernet Franc. Hele 45 % af deres vinmarker er beplantet med Cabernet Franc, hvilket er klart mest af alle på venstrebreden i Bordeaux. Man kan ikke undgå at drage en parallel til Château Cheval Blanc i St-Emilion, der også har gjort sig verdensberømte på vine med et højt indhold af denne drue.

Cabernet Franc er en druesort, der giver mere slanke og finesserige vine samt urtede krydderier til smagen. På Les Carmes' blot 7 hektar store vinmark har man en helt exceptionel jordbund med fin, fin grus kombineret med ler og kalksten, som gør den helt perfekt gearet til de varme årgange. Man råder over helt op til 80 år gamle Cabernet Franc-stokke, som giver en vidunderlig cremet smoothness og mineralsk elegance til vinen samt aromaer af jordbær, mandarinskal, violer og krydderurter. På sigt vil man forøge andelen af Cabernet Franc, så man når helt op på 50 %. Det er derfor ikke ualmindeligt at Les Carmes kun indeholder 13,5 % alkohol i en tid, hvor mange andre skal passe på ikke at ramme 15.  

Bordeaux-SEJ_4207

Les Carmes Haut-Brions nye smagelokale samt underjordisk kælder er designet af berømte Phillipe Starck og stod færdigt i 2015.

Endelig kommer man ikke udenom det fuldstændig mageløse smagelokale og vinkælder ved Les Carmes Haut-Brion, der er bygget i 4 etager af den verdensberømte arkitekt, Phillipe Starck. Under denne særprægede bygning, der ligner et omvendt skib, finder man en underjordisk kælder, hvor vinen gæres og modnes. Projektet  

Jeg har selv haft fornøjelsen af indtage Les Carmes Haut-Brions vine det utrolige smagelokale. Da vi ankom til stedet havde vi netop besøgt Château Haut Brion og Château Cheval Blanc og troede ikke rigtig, at vi kunne imponeres yderligere. Men det kunne vi. Både af lokalerne og vinene... Les Carmes Haut Brion rev fuldstændig tæppet væk under os og man kan kun tilslutte sig den hype og beundring, der tilfalder både Guillaume Pouthier og slottets vine lige nu. Det er ganske enkelt enestående vine og man skal være glade for, at de ikke for længst er blevet dobbelt så dyre som det er tilfældet nu. Særligt med tanke på, at Les Carmes Haut-Brion kun fremstiller omkring 1800 kasser om året af deres Grand Vin.

Bordeaux-SEJ_4196

Sådan ser det ud indefra det nærmest James Bond-lignende smagelokale hos Les Carmes Haut-Brion.