• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Vin og mad, Guides & Områder / 11-10-2019 12:19:55

Lynguide til portvin


Af Supervin

I dette blogindlæg får du et lynkursus i portvin, hvor vi skal se nærmere på, hvordan portvin laves, hvilke portvinstyper, der findes, hvor længe det kan holde sig samt hvilke retter, der går godt til portvin.  

Hvor kommer portvin fra?

Druerne til fremstilling af portvin bliver dyrket på skråningerne omkring Dourodalen i Portugal. Det må kun hedde portvin, hvis det kommer derfra. 

Hvilke druer bliver portvin lavet på?

Selvom der findes omkring 30 forskellige druesorter som kan bruges til at lave portvins, er det meste røde portvin fremstilllet på fem topvarianter. De hedder Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Cão, Tinta Roriz og Tinta Barroca. Hvid portvin laves på grønne druer, hvoraf de mest kendte er Rabigato, Malvasia Fina, Viosinho, Cerceal og Donzelinho Branco. 

iStock-1270087957

Et smukt billede fra Dourodalen med de karakteristiske, stejle vinmarker. Her må alt gøres ved håndkraft! 

Fremstilling af portvin

Portvin laves ved, at man fremstiller en vin på helt traditionel vis, men afbryder gæringen ved at tilsætte druesprit, når alkoholprocenten har nået 5 – 9 %. Dette indgreb gør, at man bevarer en del restsukker i vinen og resultatet  er en sød hedvin. Sødmegraden afhænger af, hvornår vinmageren vælger at stoppe gæringen. Jo længere gæringstid, jo mere af sukkeret vil gæren have nået at ’’spise’’ og omvendt. Tilsætningen af druesprit giver portvinen et højere alkoholniveau end en traditionel vin og du vil typisk se portvin ligge mellem 16-20 % i alkohol.  

Lagring af portvin

Traditionelt set blev den færdige portvin transporteret op til lagringshuse i byen Vila Nova de Gaia eller Porto, fordi klimaet ikke var ligeså varmt der. Det var for, at vinen kunne udvikle sig langsomt, og det gøres stadig i stort omfang. I takt med udviklingen af aircondition kan lagringen dog også foregå i selve Dourodalen.

Lagringen af portvin spiller en helt essentiel rolle, da det reelt afgør, hvilken type der er tale om. Den inddeles populært i to forskellige grupper, Ruby og Tawny, som vi ser nærmere på nu. 

tønde vin

To kategorier inden for portvin

Der findes to overordnede kategorier inden for portvin: Ruby og tawny. Ruby er lagret kortere tid end tawny og er derfor mere frugtprægede, mørke i farven og minder mere om rødvin. Tawnytyperne kan kendes på deres nøddeprægede, krydrede noter og gulbrune, lyse farve. ’’Basis’’ portvinene inden for de forskellige typer kaldes dog også for ruby og tawny.

Ruby

Ruby er portvin, der lagrer 1-3 år på store egetræfade eller ståltanke for at bevare frugtkarakteren og den Ruby-røde farve, inden vinen tappes og lagres på flaske. Den er drikkeklar på det tidspunkt, hvor den kommer på markedet. Indenfor Ruby-kategorien findes følgende typer af portvin. 

  • Ruby 
  • LBV - Late bottled vintage
  • Vintage Port

Se hele vores udvalg af Ruby-portvine herRuby port

LBV - Late Bottled Vintage 

LBV er en ruby portvin fra en bestemt årgang, der har ligget længere tid på fad end en almindelig ruby (heraf navnet ’’Late Bottled Vintage’’). LBV ligger typisk på fad i 4 - 6 år, inden den frigives, hvilket gør den blødere og mere tilgængelig. Den vil også typisk være drikkeklar på det tidspunkt, og nogle LBV’er har gemmepotentiale. Har du fat i en ufiltreret LBV, også kaldet "Traditional", så kan den snildt ligge i kælderen op til 25 år. Du kan altid læse i vores produktbeskrivelser, om portvinen er filtreret eller ej.  LBV er typisk mere kompleks end almindelig Ruby portvin med noter af tørret frugt og flere tanniner.

👉Se vores udvalg af LBV-portvine her

Vintage portvin

Vintage portvin er den mest eksklusive og berømte af rubytyperne og laves kun i de allerbedste år på de allerbedste druer. Vinmageren skal deklarere, at han har i sinde at lave en vintage portvin i det andet år efter høsten.  Vintage portvin bliver typisk lavet på et blend af druer fra forskellige marker, hvorimod single quinta vintage portvin kommer fra en enkelt vingård eller vinmark. Vintage portvin kan udvikle sig mange år på flaske (20-30 år og de bedste udgaver kan snildt blive 50-80 år eller mere). Ofte er vintage portvine ufiltrerede og kræver derfor dekantering inden servering.

👉Se vores udvalg af Vintage Portvin her

Tawny

Tawny

Tawny portvin lagres typisk på mindre fade, hvorved den iltes langsomt og udvikler sin gulbrune farve. Derfor er tawny portvin ofte mere nøddepræget og krydret i smagen med noter af karamel og kaffe fra fadet. Ligesom ruby er tawny drikkeklar, så snart den kommer på flaske. Både tawny og ruby af ''basistypen'' vinder sjældent ved yderligere lagring.

Tawny med angivelse af alder

Tawny med alder er en tawny portvin, der har en smag, der er karakteristisk for en portvin med den alder, der er angivet på flasken (f.eks. 10, 20, 30 års), hvilket afgøres af et officielt smagepanel. Tawny portvin med angivelse af alder er altså ikke nødvendigvis en portvin med den alder, der står på flasken, men er et blend af vine fra forskellige årgange. Der er altså tale om en gennemsnitsalder af vinene i blendet snarere end alderen på den yngste komponent i vinen.

👉Se hele vores udvalg af Tawny portvine her 

terrasser

Colheita

Colheita betyder årgang. Colheita er en tawny portvin fra det år, der er angivet på flasken. Hvis der står 2003, kommer vinen altså fra det år. Ligesom vintage portvin er colheita typisk bedst efter flere års lagring på flaske. Colheita skal ligge minimum 7 år på fad, inden den må frigives til salg.

👉Se vores udvalg af Colheita portvine her

 

Serveringstemperatur for portvin

Hvide portvine serveres ved 8-10°C

Tawny serveres ved 10-14°C

Ruby, Late Bottled Vintage og Vintage Port serveres ved 14-18°C

 

Portvin til mad

Portvin er oplagt til desserter, men egner sig også til andre former for mad. Med sin bærsmag og mere vinøse fremtræden vil portvin af rubytypen gå godt til mange kødretter. LBV og vintage portvin vil kunne klare de fleste vildtretter, en peberbøf eller krydret mad. Hvid portvin kan også bruges til aperitiffer eller forretter med fisk og salater.

Til desserter med is og forskellige former for kage er Tawny et godt valg på grund af dens nøddeagtige noter. Til desserter som risalamande med kirsebærsovs egner Ruby sig godt med dens frugtige stil. Tawny er især god til det klassiske oste- og pølsebord. Det kan være til oste som Manchego eller Pecorino. Til mere kraftige blåskimmeloste som Gorgonzola, Stilton eller Roquefort vil en vintage portvin komme til sin ret.

kage2

Hvor længe kan portvin holde sig efter åbning?

Et meget komplekst emne som vi belyser i dybden i et særskilt blogindlæg - læs mere her. Her får du et par generelle tips.

Vintage portvin er bedst inden for et par dage, men kan dog holde sig et par uger i køleskabet. En knap så kostbar ruby eller tawny, hvid- eller roséportvin, samt LBV kan normalt holde sig en måned eller to på køl (eller mere). Tawnytyperne kan holde sig længe, fordi de i forvejen er oxiderede og derfor ikke bliver påvirket af ilten på samme måde som rubytyperne og vintage portvin.