De fleste vininteresserede ved, at Bordeaux lige nu er i kæmpe krise. Det samme er det historiske "En Primeur"-system, hvor du betaler to år i forvejen for en ufærdig vin med håb om en god økonomisk gevinst, når vinene senere hen frigives. Problemet, der har fået "En Primeur" til at kollapse er, at markedet lige nu svømmer over med fremragende tilbud på ældre drikkemodne årgange, der i mange tilfælde er billigere end "En Primeur"-tilbuddene. Derfor anbefaler vi hos Supervin, at du ikke køber "En Primeur", men i stedet benytter dig af den overflod af supertilbud, der vælter ind hos os fra salgsvillige slotte og négocianter. I dette blogindlæg kigger vi nærmere på flere af årsagerne til at "En Primeur" har peaket og synger på sidste vers.
Når du køber "En Primeur" betaler du for ufærdig vin, som leveres omkring 2 år senere.
Tankeeksperiment - overvej det her👇
Du køber en kasse Pauillac Bordeaux "En Primeur" 2024 i dag. Pengene hæves med det samme og vinen bliver først leveret om 2 år. Med så lang ventetid/investeringstid, så får du vinen meget billigere end når den frigives i juni 2027 og du bliver således belønnet for dit tidlige køb. Det er i hvert fald tanken bag "En Primeur"-systemet. MEN, forestil dig så, at når du står med din Pauillac 2024 i hænderne, så bliver du præsenteret for muligheden at købe samme vin fra en ældre, drikkemoden årgang til samme pris eller billigere - måske endda med bedre anmeldelser. Nu virker "En Primeur" pludselig ikke så attraktivt længere, vel?
Det her er egentlig ikke et tankeeksperiment, men den virkelighed som Bordeaux-kunder har kunnet se ind i det sidste halvandet år, hvor afsætningskrisen er eksploderet op i hovedet på stort set hele regionen, hvilket har resulteret i at man har udryddet næsten 20 % af alle vinmarker i Bordeaux. Derfor er "En Primeur" naturligt nok voldsomt udfordret og vi anbefaler hos Supervin, at du undlader at købe "En Primeur" og i stedet benytter dig af de langt mere fordelagtige tilbud på ældre, drikkemodne årgange som vi bliver bombarderet med af salgsvillige slotte og négocianter.
Man kan diskutere, om "En Primeur" stadig giver mening på de helt store 1. og 2. Cru Classé-vine, hvor der reelt stadig er en grad af knaphed, men når vi taler mindre profilerede slotte, 2. vine eller Cru Bourgeois, så giver det i vores optik meget lidt mening at investere "En Primeur".
Château Belgrave Grand Cru Classé var et af de slotte, der gav os det måske vildeste Bordeaux-tilbud til dato. "Diane de Belgrave" - slottet 2. vin har vi solgt i kongeårgangene 2015 og 2016 til vanvittige priser omkring 80 kr, selvom det normale prisleje har været 180-200 kr. SE VINEN HER
Krads kritik af "En Primeur" fra Jancis Robinson
Vi er ikke de eneste, der ser sort på "En Primeur"-systemet. Sidste års kampagne blev kaldt den værste i 30 år og "catastrophic" af Emmanuel Cruse, som repræsenterer ikoniske Cru Classé-slotte som Château d'Issan, Pedesclaux, Lafon-Rochet. Nu er 2024-salget sat i gang med store prisfald for at lokke kunder til at investere, men ifølge vinverdenens måske højeste autoritet Jancis Robinson - den legendariske Master of Wine med over 50 års vinerfaring - så har det ikke været tilstrækkeligt for at genoplive hypen.
"Even the discount of 31% on the 2023 release price of first growth Château Lafite didn’t seem to be enough to excite many potential buyers although, sensibly, it took the price of the 2024 below that of any other vintage on the market."
Sådan lyder det fra Jancis Robinson i et nyhedsbrev som hun for nyligt sendte ud til sine følgere. Hun har sågar kaldt 2024-årgangen for "The vintage nobody seems to want" og sender en usædvanligt hård kritik afsted mod "En Primeur"-systemet, der for længst har set sin storhedstid og vineksperten spekulerer samtidig i, hvor længe det mon får lov at fortsætte?
Many people, including ourselves, query how long this unusual system of selling futures in a particularly long-lived wine can last... I am old enough to remember when en primeur was initiated but most château owners and négociants are, younger than me and seem to believe it is a Bordeaux tradition as old as the hills, that trends are cyclical and that the good times will inevitably return. I think they are wrong. - Jancis Robinson
4 grunde til at "En Primeur" er på vej ud
1. Forsvindende økonomisk fordel
En af de mest udbredte kritikpunkter er, at en primeur-priserne ofte ikke længere tilbyder en reel økonomisk fordel for købere. Ifølge Wine Spectator har topvinproducenter i Bordeaux reduceret priserne for deres 2024-vine til det laveste niveau i over et årti, men dette har ikke været tilstrækkeligt til at tiltrække kunder. Dette skyldes blandt andet en svag dollar (USA er traditionelt et kæmpe Bordeaux-marked), usikkerhed omkring toldsatser og en middelmådig årgang, hvilket har stillet mange vinhandlere ret uinteresserede over for den seneste en primeur-kampagne, heriblandt os selv.
2. Forældet og uigennemsigtigt
Det er muligt, at du som Bordeaux-nørd igennem 25 år helt klar kan se en fordel ved en given "En Primeur"-kampagne, men for langt de fleste almindelige vinnydere, er det et fuldstændig uigennemskueligt system, hvor priserne flyver op og ned fra årgang til årgang. Financial Times beskriver systemet som "antikveret" og påpeger, at det involverer flere mellemled, hvilket gør processen kompleks og mindre attraktiv for moderne forbrugere. Desuden er Bordeaux' andel af det globale "fine wine market" halveret fra over 50 % i 2014 til omkring 25 % i 2024, hvilket indikerer en betydelig nedgang i regionens dominans.
3. Stort udvalg af ældre og drikkemodne årgange
Som nævnt flere gange indledningsvis, så har den mangeårige overproduktion af Bordeaux-vin resulteret i et vanvittigt udbud af restpartier og gamle årgange, der i nogen tilfælde kan købes til "En Primeur"-priser. Du får så at sige ventetiden foræret, hvilket er særdeles værdifuldt, når vi snakker Bordeaux.
“There remained better-rated, ready-to-drink vintages available on the market,” Sophia Gilmour, Liv-ex’s data journalist, Liv-ex said. “To increasingly savvy collectors, the 2023s were a hard sell, despite being cheaper than the 2022s. Moreover, with demand declining, there is no shortage of Bordeaux available once physical – buyers will almost certainly be able to obtain these wines at a later date, and, importantly, at lower prices.” - The Drinks Business
4. Aldrende kundebase og nej-tak fra nye generationer
En artikel i Financial Times beskriver, hvordan unge vinforbrugere i stigende grad søger vine, der er klar til at drikke, og som tilbyder en umiddelbar nydelse. Her kan man igen tænke på den Pauillac 2024 jeg nævne i begyndelsen. Den bliver først leveret i 2027, hvor den stadig ikke er drikkemoden. Snakker vi Cru Classé-niveau, så når vi nemt op på 8 års ventetid fra regningen er betalt til vinen står knivskarpt i glasset. Det er altså svært at overtale nye vindrikkere og yngre generationer til, at det er en god idé...
Endelig fremhæver artiklen også, at vinforbruget blandt yngre generationer er faldet markant og Generation Z køber kun halvt så meget vin som ældre millennials. Samtidig er der en stigende præference for andre drikkevarer som rosé, øl, spiritus og alkoholfrie alternativer. Denne ændring i forbrugsmønstre har haft en negativ indvirkning på efterspørgslen efter traditionelle rødvine, herunder Bordeaux en primeur.
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere! Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.
Fortæl os gerne hvad du vil vide mere om, ved at udfylde formularen herunder.
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere!