• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Guides & Områder / 01-06-2023 11:38:32

Fokus på uforglemmelige 2016 - her er flaskerne du SKAL opleve!


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Årgang 2016 er en af de største årgange i historien - i hvert fald for de store europæiske vinområder. Sjældent har man set så høj kvalitet på tværs af et kontinent som det var tilfældet dette år. Det er her, hvor vinentusiaster for alvor kan opleve højdepunkterne i deres yndlingsområder. Lige fra Bordeaux, Barolo og Brunello til Bourgogne og Châteauneuf du Pape. Vi tager en rundtur i Europa og finder nogle af vores bedste køb frem fra 2016. Vær opmærksom på, at der er meget få flasker tilbage, da interessen for årgangen har været helt enorm. 

Derfor kan 2016 betegnes som den bedste Europæiske årgang i nyere tid

I dette blogindlæg læner vi os op ad Robert Parkers Vintage Chart - også kendt som en årgangstabel - der er baseret på alle de vine som han og de udvalgte anmeldere har smagt den pågældende årgang. 2016 er den årgang med absolut flest vinområder i Europa, der opnår mellem 96-100 points, som kan oversættes til en "Extraordinary Vintage".

Parker-vintage-point-til-blog

Bordeaux - jubel på både højre og venstrered

”The 2016 vintage of Bordeaux is widely considered to be excellent, even legendary” - Wine Seacher

I Bordeaux plejer der at være en klar vinder hos enten højre eller venstrebred, men i 2016 var vækstbetingelserne så gode, at vinbønnerne på begge sider af Gironde-floden formåede at lave sublime vine.

Vejret bød på en af de varmeste vintre nogensinde i Bordeaux. Det fortsatte ind i foråret og satte tidligt blomstringen i gang. Der var masser af fugt og nedbør, der til gengæld forhindrede en af Bordeaux største fjender – forårsfrosten. Sommeren var usædvanligt varm, men takket være den massive nedbør tidligere på året, var vanddepoterne godt fyldt op og tørke blev derfor aldrig en trussel. Modningen af druerne var langsom, ligesom den skal være, og det betød samtidig at alkoholniveauet ikke stak af.

Årgang 2016 er betegnet som ”Extraordinary” hos Robert Parker, der giver 97/100 points til alle de store områder i Bordeaux (dog en anelse lavere i St. Emilion med 95). Den store ensartethed i kvaliteten på tværs af områderne gør 2016 til et enormt forbrugervenligt år, hvor du får stor value for money både i de mindre kendte områder såvel som i Cru Classé-vinene:

“This means you can buy just about anything bottled in Bordeaux in the 2016 vintage from the simplest Bordeaux to the grandest of classified growths or trophy wines from the Right Bank and be assured you’re getting a top-quality wine.” – James Suckling

Man kan altså roligt købe 2016 Bordeaux uanset hvor meget pengepungen tillader. Stilen dette år kan godt sammenlignes med 2010, hvor vinene viser masser af moden frugt, friskhed og ikke mindst ekstraordinært raffinerede tanniner. Vinene har alle strukturelementerne til at kunne udvikle sig lang tid i kælderen, så du vil blive fyrsteligt belønnet ved at lade 2016 ligge lidt længere.

KÆLDERTIP💡

Château La Couspaude er på mange måder helt unik for Bordeaux. Hvor mange Cru Classé-slotte besidder enorme arealer, har La Couspaude igennem næsten 300 år kun lavet deres topvin fra en lille muromkranset enkeltmark på præcis 7,01 hektar. I  2016 er kvaliteten så høj, at der ikke går så meget som én drue til at lave en 2. vin. ALT sættes på ét bræt i deres Cru Classé! 

Château La Couspaude Saint-Émilion Grand Cru Classé 2016 i trækasse - køb her

chateau-la-couspaude-saint-emilion-bouteille

Vi springer over til den sydlige del af venstrebreden i Bordeaux, Pessac Leognan, hvor verdensberømte Château Pape Clement holder til. Pape Clement er opkaldt efter sin mest celebre beboer – Pave Clemens den 5.! Rødvinen Pape Clément var allerede i 1800-tallet omtalt som den næstbedste i Graves, efter Haut Brion. Er man ikke lige i stødet til at betale 6000 kroner for Haut Brion, så kommer man dæleme langt med Pape Clement her i 2016. Vinen scorer hele 4 x 98 poins og med det in mente er det et mindre mirakel, at denne vin kan fås til under 1000 kroner. 

Château Pape Clement Pessac Leognan Grand Cru Classé 2016 - køb her

chpapeclement2016_photo_5

Brunello di Montalcino 

Vi forlader Bordeaux og tager videre til Italien, hvor der ligeledes var ekstrem begejstring uanset om man befandt sig i Piemonte, Bolgheri eller Montalcino. Sidstnævnte formåede at lave de bedste vine siden 2010, der også scorede hele 98 points hos Robert Parker. Decanter giver 5/5 stjerner til årgangen præcis ligesom det officielle Brunello-konsortium. Det høje kvalitetsniveau skyldes en perfekt balance mellem solskin, varme og nedbør. Sommeren var varm, men uden ekstreme hedebølger, og i de afgørende modningsmåneder, august og september, oplevede man store temperaturudsving mellem dag og nat, hvilket sikrede Sangiovese-druernes friskhed. 

KÆLDERTIP💡

Topproducenten Casanova di Neri lavede hele to 100 points-vine dette år med Cerretalto og Tenuta Nuova, så hvis du skal have billet til Brunello-himlen er det her du skal købe. Derudover er vi nødt til at slå et slag for Fabian Schwarz' La Magia RISERVA Brunello. Hans "almindelige" Brunello er i forvejen en af Danmarks bedst anmeldte og i 2016 slår hans ekstra fadlagrede Riserva alle rekorder. En kompleks og koncentreret ‘’power-Brunello’’ – og dog så frisk og elegant. Toprated med 97 points af James Suckling. 

La Magia Brunello di Montalcino Riserva 2016

La magia riserva blog

Barolo

Vi bliver i Italien og ser nærmere på de mest populære vine, nemlig Barolo. Sjældent har vi oplevet så stor efterspørgsel på vine fra en bestemt årgang som det var (og er) tilfældet med Barolo 2016. Robert Parker giver årgangen 97 points, men skæver vi til det amerikanske Wine Enthusiast, så er de faktisk tæt på at give 100 points, så der kan ikke herske tvivl om, at niveauet er tårnhøjt. 

"The 2016 vintage is one of the best in Barolo, indeed since at least 2010 which is comparable in the exceptional quality produced" - Decanter 

I Piemonte oplevede man en usædvanligt lang modningssæson, der var præget af stabilt vejr uden for høje eller lave temperaturer. Det har resulteret i arketypiske Barolo'er med et enormt langt lagringspotentiale. De bedste eksemplarer kan snildt ligge i 20-25 år takket være de flotte tanniner i dette års vine.

KÆLDERTIP💡

Giovanni Manzones Cru Gramolere giver med ratings på op til 97 point naboen Aldo Conterno mere end kamp til stregen. Arketypisk mørkfrugtet Monforte-Barolo med stor mineralitet og trøffelparfume. Der findes rigtig mange store Barolo'er i årgang 2016, men det er meget få, som kan fås til denne pris... Et af Monforte d'Albas suværent bedste køb!   

Manzone Gramolere Barolo DOCG 2016 - køb her

Manzone blog-1

Chateauneuf du Pape 

Châteauneuf du Pape er muligvis det vinområde i Europa, der kan prale af at have fået mest ud af den fantastiske årgang 2016. Med 98 points fra Robert Parker skriver årgangen sig ind i historiebøgerne med 1998, 2007 og 2010, som indtil videre har været regionens absolutte højdepunkter gennem tiderne. Og selvom kvaliteten er helt top, så udtaler Robert Parker at vinene kan købes til relativt fornuftige priser, hvilket er ret usædvanligt. 

"The 2016 vintage in the Southern Rhône seems comparable to 1982 in Bordeaux (also a high-cropping vintage) for the profound impact it's likely to have on the market. These are incredible wines produced in reasonable quantities that are still largely undervalued - Robert Parker 

KÆLDERTIP💡

Xavier Vignon har flere gange scoret 100 points hos Robert Parker og er en af de mest profilerede vinmagere i hele Chateauneuf du Pape. Denne vin er fra hans eksklusive Arcane-serie og er lavet på 100 % Grenache - præcis ligesom hos berømte Château Rayas. Vi har skaffet 10 kasser af den forrygende vin, der er imponerende flot anmeldt af både Jeb Dunnuck og Robert Parker. Den er flot drikkemoden nu, men kan også gemmes yderligere 10 år. 

”95 points. It's powerful yet shines more for its polish, elegance, and complexity... " - Jeb Dunnuck

94 points. Shows a surprising degree of elegance for such a big wine…” - Robert Parker

Xavier Arcane La Papesse Châteauneuf du Pape 2016 - køb her       

arcane-papesse-xavier_kopier