• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Guides & Områder / 24-05-2023 09:59:23

Bordeaux En Primeur 2022 hos Supervin - en af de bedste i mands minde!


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Det store "En Primeur"-show er netop løbet af stablen i Bordeaux og tager man vinjournalisternes ord for gode vare, så står vi overfor en af de bedste årgange i adskillige årtier. I dette blogindlæg guider vi dig igennem, hvordan du køber de eftertragtede 2022-vine og giver dig samtidig 3 anbefalinger på vin, der er særligt gode køb. 

Hvad er "En Primeur"?

Selve begrebet "En Primeur" dækker over det at købe og handle med vine, mens de stadig er i fadene og endnu ikke er blevet tappet på flasker. Det er en såkaldt forhåndsudgivelse, hvor vinene fra en given årgang sælges før deres officielle frigivelse på markedet. Det giver dig både adgang til at købe Bordeaux-vine, der måske aldrig når at blive udbudt til salg pga. streng allokering samt at gøre en god investering. Det er ikke unormalt at spare 20-30% i forhold til frigivelsespriserne. 

Derfor skal du købe Bordeaux "En Primeur" hos Supervin

Hos Supervin har vi markedets laveste pris allerede ved 6 flasker – vi tvinger dig ikke til at købe 12. Vi garanterer dig en tryg og sikker oplevelse fra bestilling til levering. Vi er en af Danmarks største online vinhandlere og har 4,8 stjerner hos Trustpilot samt flere års erfaring med salg og levering af en primeur-vine.

Sådan fungerer køb af "En Primeur" vine:

Når du har udvalgt dine "En Primeur"-vine og lagt dem i kurven, så køber og betaler du dem nu, inden vinen kommer på flaske. Det er det, der gør det muligt at kunne få helt fantastisk Bordeaux-vin til så lave priser! Du kan forvente, at vinene hjemkommer frem til 30/6-2025. Vi kontakter dig og aftaler levering, når vinen kommer hjem. Alle priserne er inklusive moms og afgifter.

Du finder hele vores udvalg af En Primeur-vine her.
Der vil løbende blive tilføjet vine fra årgang 2022 til siden.

Bordeaux-SEJ_3958

Det ikoniske Château Cheval Blanc er allerede udråbt som en af de helt store stjerner i årgang 2022. Hele 7 anmeldere mener, at der er potentiale til 100 points. Her et billede af Thor, der foreviger sit besøg på slottet. 

Hvorfor er årgang 2022 i Bordeaux så god?

Da "En Primeur"-smagningen i slutningen af april blev afholdt i Bordeaux var det med rekordmange besøgende og det virker til at Bordeaux for alvor er ved at blive hypet og moderne igen. Det hænger naturligvis sammen med, at kvaliteten af vinene har været ualmindeligt god i løbet af de senere år. Både 2015, 2016, 2018, 2019, 2020 og senest 2022 har alle været superårgange. Alligevel er der noget helt særligt ved den nye årgang 2022, der allerede har skrevet sig ind i historiebøgerne som den varmeste og tørreste nogensinde i Frankrig. Paradoksalt nok virker det ikke til at være gået ud over kvaliteten af vinene, der er blevet grundigt prøvesmagt og har affødt nogle vilde udtalelser fra branchens mest anerkendte journalister og anmeldere. Se bare et lille udpluk her. 

 ”This is the 40th year I have tasted barrel samples in Bordeaux, but I have never come across anything like the 2022 vintage. It was one of the hottest and driest growing seasons in the history of France’s most famous wine region, yet it produced thousands of opulent and structured but still fresh and balanced wines. For me personally, it sets a new benchmark for Bordeaux after my first reference vintage for the region from barrel, 1982!”
James Suckling

"A Miraculous and truly exceptional vintage...Having tasted around 400 wines (though with a few more still to come), I am now utterly convinced that this is the very best vintage that I have had the privilege and honour to taste en primeur."
The Drinks Business, Colin Hay

"Bordeaux has produced some monumental wines in 2022"
Robert Parker 

Finesserige, elegante vine med friskhed og balance. Hvordan er det muligt i en årgang, hvor varmen har buldret derudaf? Nogle vinproducenter forklarer det med relativt kølige nætter, mens andre påstår, at vinstokkene havde tilpas lang tid til at vænne sig til varmen, der satte tidligt ind på foråret. Det er også værd at bemærke, at 2021 var usædvanligt våd, så vinstokkene har kunnet grave dybt og hente vand langt nede i undergrunden.

De ekstreme temperaturer har imidlertid gjort årgange til en såkaldt "nul-fejls"-årgang for vinproducenterne. De har ganske vist har haft mulighed for at lave ekstremt flotte vine, men det forudsatte, at ingen fejl blev begået undervejs; plukkede man én dag for sent, så blev syren for lav og vinene marmelade-tunge. Ekstraherede man for meget under gæringen ved for høje temperaturer, resulterede det i hårde og stramme tanniner. Det er lykkedes for langt de fleste, som man kan se på de jublende anmeldelser, men man skal trods alt se sig for, da kvaliteten bestemt ikke et givet på forhånd. 

I forhold til udbytterne, så ligger 2022-årgangen bestemt i den lave ende. Faktisk er den 15 % mindre, hvis man sammenligner med gennemsnittet fra 2011-2020, så endnu engang gælder den gamle kliché: fremragende kvalitet, men (relativt) begrænset kvantitet. 

iStock-1047050912 (1)

3 fremragende 2022 En Primeur-køb

Det er svært at skulle begrænse sig, når kvaliteten er så høj på tværs af hele Bordeaux, men jeg har her udvalgt 3 vine som jeg synes er særligt gode "En Primeur"-køb.

Vi lægger ud hos Château Bellefont-Belchier, der ligger perfekt placeret på Pavie-højen ved siden af 100-points slottet, Château Pavie samt Larcus Ducasse og Tertre Rôteboeuf. Louis-François de Belcier grundlagde slottet i slutningen af det 18. årh. og det var en smule overset indtil, det endelig blev godkendt som Grand Cru Classsé i 2006. Château Bellefont-Belcier blev købt i 2017 af Peter Kwok, der ejer flere ejendomme i Bordeaux og siden da er kvaliteten blevet løftet helt enormt. 2022 tegner til at blive en milepæl for Grand Cru Classé-slottet, som høster ratings på niveau med selveste Château Figeac, ifølge James Suckling. 97-98 points Grand Cru Classé til denne pris er intet mindre end enestående! 

"97-98 points. Very sophisticated and classy. The tannins are silky and so fine" - James Suckling 
"96-98 points.  On the palate, the wine is silky, elegant, refined, and packed with the essence of minerality adding complexity to its layers of cherries and plums." - The Wine Cellar Insider

Køb Chateau Bellefont-Belcier Saint-Emilion Grand Cru Classé 2022 her! 

 

Bellefont belcier 2022

Vi bliver på højrebredden og rykker til nabo-appellationen Pomerol, hvor mange frygtede, at de Merlot-dominerede rødvine ville blive for opulente og jammy pga. de heftige varmegrader. Igen kom det bag på rigtig mange journalister og anmeldere, da de smagte Pomerol-vinene og kunne konstatere, at der var en uforklarlig friskhed over dem. 

En af de vine, der står ud fra mængden af flotte Pomerol-vine, er Château Beauregard. Her råder de over 16 hektar økologisk dyrkede vinmarker på "Plateau de Catusseau" - et verdensklasse-terroir, som de deler med nogle af verdens mest prestigefyldte vinslotte, heriblandt Château Petrus og Cheval Blanc. I årgang 2022 har de lavet en silkefin Pomerol, der har stor power og smagskoncentration med noter af trøfler, violer og mørke bær. Et helt formidabelt køb i mine øjne.   

"93-94 points. A firm and structured Pomerol with chocolate and dark berries as well as black truffle character." - James Suckling 

"92-94 points. Very fine, very refined, very pure and very lifted with lovely ‘Pomerol’ violets alongside the dark and intense berry fruit" - The Drinks Business

Køb Château Bauregard Pomerol 2022 her 

Beauregard blog

Vi slutter af hos Bordeaux-kongen Bernard Magrez og hans 4. Cru Classé-slot Château La Tour Carnet. Slottets historie går helt tilbage til 1100-tallet, og hører således til blandt Médoc-regionens ældste. Slottet er beliggende i det nordligste Haut-Médoc, nær grænsen til St.-Éstephe. Markernes beliggenhed på varmeabsorberende og veldrænede grusbanker giver få, små og smagskoncentrerede druer. 

"Shaping up to be one of the under the radar wines of the year" - Antonio Galloni 

Det kan være svært at finde de gode køb blandt de klassificerede slotte på venstrebreden, men La Tour Carnet er ifølge Antonio Galloni en af årets vine, der flyver under radaren. Det betyder stor value for money og når man ser, hvor god vinen var tilbage i fantomårgangen 2016, så er den svær at holde fingrene fra i 2022, der har samme potentiale. 

Køb Chateau La Tour Carnet 2022 her 

La Tour carnet blog