• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Vin og mad / 26-07-2021 17:18:21

Vin til spaghetti med kødsovs


Af Malene Bach

Denne klassiker hedder også spaghetti bolognese på italiensk, men er blevet døbt det mere mundrette ''spaghetti med kødsovs'' på dansk. En relativt simpel ret, som ofte trækkes frem, når det kniber lidt med opfindsomheden i køkkenet, men som stadig er elsket af mange. Når retten laves ''the italian way'', tilsætter man gerne et skvæt vin for at give en mere intens smag til retten. Så vil det næsten føles som at sidde på en plads i Verona, mens solstrålerne danser sejrrigt på fortovet, og lyden af en italiensk tenors kraftige stemme suser gennem luften, bellissimo, mens pizzalugten oser ud af tavernaerne på ethvert gadehjørne, og turister flokkes om den historiske arena og tidligere kampplads for glubske gladiatorer. Tilbage til DK. Hvad drikker man egentlig til spaghetti med kødsovs? Find inspiration her. Klik på billederne for at læse mere om vinene og se priser.


iStock-1156213450

 

Unge italienske rødvine: Friskhed og frugt

Vinen til spaghetti med kødsovs må gerne være saftig og med et pænt syreniveau. Find gerne de unge, italienske rødvine med en god friskhed frem. Den sprøde syre vil nemlig virke mundrensende ovenpå den cremede pasta, der fylder munden. Fokus i vinen må gerne være på den rene frugt - og gerne uden for meget fadpræg eller skarpe tanniner, der skarver i munden. Førstevalget til spaghetti bolognese vil være en ''chic'' vin på Sangiovese - og hvad passer bedre til retten end en vårharefrisk Chianti? Andre gode valg, som du kan trække op af hatten, er saftige vine på Barbera-druen, eller, hvis du er Valpolicella-ven, de populære Ripasso'er eller lignende vine fra Veneto-regionen. En frisk og frugtig Bardolino-vin er heller ikke at fornægte, mens du slubrer din spaghetti bolognese i dig og fortaber dig i drømme om det italienske ferieparadis. Her får du tre rødvinsforslag, som du kan nyde til retten. Server dem gerne let afkølede, så du virkelig får den fulde frugt og friskhed frem i vinen:

 

fontalpino (2)-2

Fontalpino Chianti Classico 2018 ØKO

En seriøs Chianti Classico, der tilmed bærer det efterspurgte økocertifikat. Vinen bliver tilsat et magisk touch af Carlo Ferrini, ''Italiens bedste winemaker'', der er ægtefælle til Gioia Cresti. Sammen skaber parret verdensklassesvine, der frembringer mange anmelderhurra'er. Næsen får snart færten af en livlig duft af vildtvoksende jordbær, saftige Morello-kirsebær og friske, rødglødende tranebær, der strømmer op af glasset, viol og kølig parfume, urteagtig og med strejf af tørret timian og drys af rosmarin, et let stænk af fad placeret på den helt rigtige måde. Ikke vægtig eller tung, men utrolig rig på frugt og ungdomscharme. Umulig ikke at lade sig charmere bare en smule af...

 

tirteo

Tenute Neirano Barbera d'Asti Superiore Tirteo 2018

En piemontesisk saftbombe og et sandt studie i frugtrigdom, hvor middelhavsurter og fadkrydderier som mokka og vanilje går smukt hånd i hånd med den spillevende røde frugt i form af syltekirsebær og bittesmå, koncentrerede hindbær. En underliggende friskhed spiller med, anis og lakrids i flot samklang med resten og et strejf af parfumeret viol. Druerne er dyrket i Asti-provinsen, som udmærker sig ved at producere nogle af verdens bedste vine på den saftige og måske lidt oversete Barbera-drue. 

 

zeni2

Zeni Ripasso Valpolicella Superiore 2019

En blommemoden og saftlækker Ripasso fra et af Valpolicellas mest respekterede vinhuse, Zeni, der altid rammer lige præcis den stil, som så mange danskere elsker. En vin pakket med smagsintensitet, der serveres i form af en blød brombrærrigdom og hengiven rosinsødme, der lægger sig kælent på tungen; urter, krydderistænk og et let fadaftryk af vanilje og mokka anes på bagkanten - alt sammen godt gemt bag en tæt og vamset frugtindpakning; en vin, der deler generøst ud af sine mange fortrin, som ikke er svære at få øje på.

 

iStock-1219241718

 

Friske og frugtige rosévine: Går i takt med retten

Til spaghetti med kødsovs kan du med fordel vælge en rosé til den kraftigere side, der kan matche den tykke kødsovs. En al for spinkel rosé risikerer at ''drukne'' rent smagsmæssigt stillet over retten, så nøgleordene er frugt og fylde - gerne masser af begge dele. Flere italienske og spanske roséer vil egne sig godt til retten, men du kan også søge mod franske Bandol, hvis du er til det mere raffinerede og mineralske udtryk.

 

donna rosa (2)

San Francesco Donna Rosa 2020

En rosé på den tunge ende af vægtskålen - også når det gælder pointene, hvor den italienske anmelder Luca Maroni tildeler vinen 98 point. En vin med masser af kulør på både smag og farve, med et krydret kys af fad, der løfter vinen op over mange ordinære roséer, flot balance mellem lun rød frugt og eksotisk power; en rosé, der bare går rent ind hos folk, der elsker saftfyldte roséer til den mørke side. Med et frækt pift af sødme, som runder Gaglioppa-druens forførende friskhed af.

 

entre_cepas_rosado_petit_verdot_0 (6)

Entrecepas Rosado 2020

En storstilet roséoplevelse, en 100 hestekræfters ''rosémaskine'', der kommer farende for fuld fart og overmander sanserne med sin voldsomme mørke powerfrugt og høje 15 % alkohol. Bare'gomad kalder vinen for ''en monstrøs tørstslukker'', men er tydeligvis imponeret over den ustyrlige spanske rosado, der er oplagt som madvin. Blød, lækker, saftig og sødmefuld. Der er ikke sparet på noget i denne mægtige roséoplevelse, der samtidig byder på en forbløffende friskhed og ekstraordinær smagsprofil.

 

Frugt, cremethed og fylde i hvidvinene

Vil du helst drikke hvidvin til din spaghetti med kødsovs? Så har vi også et par forslag til dig, der er hvidvinspjattet. Vælg gerne en vin med en tilpas tyngde, der kan matche rettens kraft og kød. Vinen må gerne være frugtig og måske en smule cremet. Tænk i oversøisk Chardonnay, alsacisk Pinot Grigio eller visse hvide bourgogner med de samme egenskaber. Her er et par forslag til nogle vine, du kan sætte sammen med din spaghetti bolognese:

 

schofweg_2016

Gustave Lorentz Pinot Gris Lieu-Dit Schofweg 2016

En stor Pinot Gris-oplevelse med samme smag og power som en Grand Cru. Lorentz' fornemme hvidvin tilbyder lige præcis det, som vi eftersøger: Fylde, fedme og frugt i overdådige mængder. Druerne håndhøstes fra enkeltmarken Schofweg, der ligger i direkte forlængelse af Grand Cru'en Altenberg de Bergheim, og så er det ikke så underligt, at vinen emmer af Grand Cru-kvalitet. Gyngende fed og intens i munden, struttende af tropisk frugt og honningkagesødme, nødder og flødekaramel som i de største burgundere, jordbundsagtige noter af skovbund og svampe støder til i eftersmagen, der balanceres af en let, dråbefrisk mineralitet og en opulent blødhed. 

 

bourgogne chardonnay elegane

Prosper Maufoux Bourgogne Chardonnay 2019

En dejlig og let fadkrydret Chardonnay, der pynter sig med aromaer af forårsblomster, pærer, æbler og mandariner. Fra Prosper Maufoux, et af de største bourgogne-huse, som har ''hvervet'' ønologen Nadine Gublin, der sideløbende fremstiller vin for hundedyre Jacques Prieur. Vaniljekrydderi og en let fedme binder en flot knude på vinoplevelsen kulminerende i en forførerisk friskhed og lækker frugtfylde. En stilsikker vin midt i mellem de helt fede og fadtunge hvide bourgogner og de slankere, mere frugtrene eksemplarer.

For at se flere forslag til hvidvine, du kan sætte sammen med din spaghetti bolognese, se nedenfor.