• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Vin og mad / 24-04-2024 09:53:44

Vin til asparges


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Fra tørre sandbunker kæmper de hvide asparges side om side for at komme først op i lyset. I nærheden står de grønne fætre og vokser sig store på græsplæner. Danmark har verdens måske bedste terroir til dyrkning af asparges og man skal unde sig selv at spise så mange asparges man kan, når de er i sæson. Typisk lander de første på hylderne omkring slutningen af april og vil være helt fortryllende indtil juli. Asparges spiller hovedrollen i mange forårs- og sommerretter og passer helt fantastisk til et stort udvalg af hvidvine og mousserende vine. Læs med i dette blogindlæg og find din favorit!

hvide asparges på vej op

Forskellen på grønne og hvide asparges

Inden vi skal kigge på vinhylderne, så lad og lige se nærmere på et par af forskellene mellem de hvide og grønne asparges. Selve farveforskellen skyldes, at de hvide vokser under jorden mens de grønne står over jorden, hvor sollyset giver dem deres farve. Det forklarer også, hvorfor de grønne aspargeres har et højt indhold cholorofyl, der giver grøntsagen sin let bitre karakter. Det findes eksempelvis også i rosenkål og broccoli. Da de hvide asparges gror under jorden, har de ikke den samme bitterhed i sig og her kan man vælge lidt mere frit fra vinhylden. Anbefalingerne vi kommer med her kan dog sagtens gå til både hvide og grønne asparges. Det bitre element udelukker stort set alle rødvine, da tanninerne vil komme til at fremstå hårde i mødet med aspargesen. Hvis det skal være rødvin, så gå efter en frugtig udgave uden fadlagring - det kunne være Pinot Noir, Gamay fra Beaujolais eller Zweigelt fra Østrig. Mere oplagte kandidater finder vi hvidvinsafdelingen, hvor vi skal have friske og sprøde udgaver - meget lig aspargesen selv. 

Disse vine matcher asparges perfekt - klik på kategorierne og se hele vores udvalg.

iStock-1390064135

Chardonnay

Chardonnay er som bekendt en rigtig kamæleon-drue, der kan bøjes og formes i nærmest alle retninger alt efter vinmagerens humør. Til asparges er kølig Chardonnay uden fadlagring et fantastisk match. Her kommer vi ikke uden om Chablis, der med sin citrusfriske, mineralske og sprøde stil klarer opgaven til perfektion. Er du på jagt efter mere prisvenlige alternativer, så kan du finde frisk og cremet Chardonnay i fadfri stil hos vores østrigske stjerneproducent, Gerhard Markowitsch. Generelt anbefaler vi de ikke-fadlagrede udgaver af Chardonnay, da de sødmefulde krydderier fra lagring på ny eg såsom vanilje, kokos og nelliker ikke passer godt til de friske grønne noter i aspargesen. Undtagelsen er her, hvis man laver asparges med fed hollandaisesauce - så kan du sagtens anvende en let fadlagret Chardonnay fra eksempelvis Bourgogne. Her vil jeg igen slå et slag for Chablis, der på 1er Cru eller Grand Cru-niveau ofte har fået en smule fadlagring - dét er et regulært match made in heaven! 

Asparges med hollandaise

Sauvignon Blanc fra nær og fjern!

Den måske mest oplagt drue at matche til asparges er Sauvignon Blanc, da den i sig selv har et grønligt aspargeslignende element i sin aromaprofil. Den er særlig udtalt i de new zealandske udgaver, hvor man også får masser af frugtpower i smagen. Vi må selvfølgelig ikke glemme Frankrig og det berømte Sauvignon Blanc-område, Loire, hvor vi finder både Sancerre og Pouilly-Fumé. Rene og friske vine med masser mineralitet og generelt med en lidt mere tæmmet aromatisk i sammenligning med de oversøiske udgaver. Her er mere fokus på finesse og elegance fremfor power, hvilket gør vinene helt sublime til mad. 

Tørre vine på Riesling og Grüner Veltliner

Sprøde og friske vine får sikkert straks vinelskere til at tænke på Riesling og Grüner Veltliner. De aromatiske druesorter går generelt hånd i hånd med Asparges-retterne, men vær opmærksom på at vælge de tørre vine, da sødmen vil kollidere med det bitre hos aspargesen. Alt afhængigt af tilbehøret kan du vælge frit imellem de slanke og sprøde Rieslinger fra Tyskland og Østrig, mens Alsace-udgaverne har mere fylde og olieret tekstur takket være det varmere klima. 

Grüner Veltliner kommer stort set altid fra Østrig og adskiller sig fra Riesling ved at være lidt mere urtet i stilen med et særpræg af hvid peber, der gør den særdeles madvenlig. Du går aldrig galt i byen med asparges og Grüner Veltliner, der også generelt er alt for lavt prissat ift. kvaliteten!

Gruner og riesling til asparges

Spanske klassikere - Albariño og Verdejo

De spanske hvidvine på Albariño fra det kystnære Rias Baixas i Galicien nyder i øjeblikket stor opmærksomhed. Og med god grund. Her får du sprøde, ferskenaromatiske hvidvine med et touch af mineralske salte fra det brusende Atlanterhav, der ligger klos op af vinmarkerne. Vinene kunne til forveksling minde om Chablis - blot til noget lavere priser.

Kører vi 400 kilometer østpå rammer vi det spanske hvidvinsmekka, Rueda. Her produceres størstedelen af Spaniens hvidvin og kongedruen er her Verdejo. Den semi-aromatiske drue er sprængfyldt af æbler, lime og melon, men har også et særligt grønt element af urter og fennikel, der passer fremragende til asparges. Generelt er syren en anelse lavere i Rueda end eksempelvis i Chablis eller Rias Baixas.