• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Vin og mad / 15-03-2024 08:53:38

Vin til stenbidderrogn


Af Thor Gottschalk Rasmussen

"Nordens kaviar" er en af de første rigtige forårsbebudere og kan indgå i alt lige fra smørrebrød til de klassiske blinis. I dette blogindlæg hjælper vi dig med at finde de perfekte vine at servere til den delikate forårsspecialitet!

Blinis eller Stenbiderrogn som luksustopping?

Stenbiderrogn er med sine små og purrøse æg utrolig let i smagen og kalder derfor også på hvidvine med samme karakter. Det kommer dog an på, hvad man serverer rognen på. Stenbiderrogn kan nemlig bruges som fornem topping i et utal af retter og det er reelt kun fantasien, der sætter grænser. Prøv det eksempelvis på æg, asparges, laks, tapas eller en kartoffelsalat. Den mest populære og klassiske anretning er på blinis med rødløg, purløg og creme fraiche.

iStock-1388812949

Det kalder på friske, elegante hvidvine uden fadlagring - og Champagne!

Hvis man vælger den helt klassiske blinis-anretning til stenbiderrognen, så er det vigtigt at vælge en hvidvin, der ikke overdøver den fine smag. Derfor anbefaler vi, at man går udenom hvidvine med for meget fadkrydderi og alkohol. Det må meget gerne være friskt, elegant og med en god mineralitet til at supplere rognens let salte smag. Der kræves samtidig en god syre til at spille sammen med creme fraiche og til at nulstille paletten efter hver mundfuld. Der er rigtig mange hvidvine du kan bringe i spil og vi må ikke glemme, at Champagne og andre mousserende vine i den frisk og tørre stil også funger rigtig godt. Nedenfor har jeg samlet en række vintyper som du frit kan vælge fra og samtidig være sikke på at få et godt mad/vin-match. 

  • Riesling - gerne i de lidt lettere udgaver fra koldklima-områder som Tyskland, Østrig, Finger Lakes (New York)
  • Grüner Veltliner 
  • Sauvignon Blanc - du kan gå efter de mineralske udgaver fra Sancerre/Pouilly Fumé i Loire eller de mere frugtintense og aromatiske fra New Zealand. 
  • Verdejo fra Rueda
  • Chablis eller andre Chardonnay-vine uden fadlagring
  • Champagne - se efter de tørre udgaver og gerne med en god portion Chardonnay
  • Cava og andre tørre mousserende vine   

Markus Huber Grüner Veltliner Terrassen 2023

Huber Grüner

Det er som om, at 2023'eren er et niveau bedre end de foregående årgange ... Det er sgu blidt, blødt og nærmest læskende silkeagtigt." - Houlberg

Marhus Hubers Grüner Veltliner 2023 fik ikke lov til at stå meget mere end et par dage på hylden, før Rene Langdahl havde kåret den til en af sine yndlingsvine. Tidligere udråbt som et af verdens 100 bedste vinkøb af Wine Enthusiast... Nu får du den nye og friskaftappede årgang 2023, der er så energifyldt, mineralsk og rislende frugtlækker, at du nærmest kan mærke foråret springe ud! 

Skønt prisen er i den lavere ende af spektret, så er råmaterialet til vinen helt i top. Markus Huber høster nemlig sine Grüner-druer fra helt op til 80 år gamle vinstokke. En fantastisk vin til et stykke smørrebrød med æg, avocado, nypillede rejer og stenbiderrogn.

Læs mere om Markus Hubers Grüner Veltliner her

 

Val de Vid Verdejo Rueda 2022

Val de Vid blog

Vild. Vildere. Val de Vid! - En kæmpe nyhed, der er landet her i Supervin

Først imponerede Val de Vid 2020 som nr. 3 i Decanters stortest af 120 hvidvine fra Rueda, og nu hylder International Wine Challenge Val de Vid 2022 med nær-perfekte 96 point samt kåringen som bedste Rueda & verdens bedste Verdejo.

Bodegas Val de Vid er et lille familiedrevet vinhus, hvis hemmelige våben findes i deres højtliggende og lavtydende Verdejo-stokke, der er op til 60 år gamle. De store temperaturudsving mellem nat og dag er med til at give druerne en eksplosiv smagskoncentration! 

Er du til Sancerre, hvid bourgogne eller newzealandsk Sauvignon Blanc? Med sin cremede tekstur, delikate toastnoter og aromatiske frugtfylde vækker ”Val de Vid” øjeblikkeligt din drikkelyst.

Køb Val de Vid Verdejo 2022 her

Martin Tesch Karthäuser Nahe Riesling 2021 

Tesch konigsschild

"95+ points. Königsschild is my perennial favorite of Tesch’s wines” – The Fine Wine Review

“Although the wines have cult status in numerous countries, prices are still extremely moderate.” – Robert Parker om Martin Teschs’ serie af enkeltmarksvine

Riesling er en af de druer, som rimer på forår og lune terrasse-dage. Det er også en drue, der med sin friske syre og aromatiske smag passer perfekt til stenbiderrogn. "Så vibrerende og letdrikkelig, at den gør dig glad for at være i live". Så god er Martin Teschs Königsschild 2021, ifølge en af verdens største vineksperter, James Suckling. Vinen høster nogle af sine højeste bedømmelser nogensinde i årgang 2021 og hvis du endnu ikke har prøvet Martin Tesch sprøde og elektriske Rieslinger, så er det her en oplagt chance. 

Königsschild er tidligere klassificeret som Grosses Gewächs (Tysklands svar på Grand Cru), inden Martin Tesch frivilligt forlod det tyske vinforbund - pga. tungt bureaukrati og regler. Men Martin behøver slet ikke det fine "Grosses Gewächs"-logo på sine flasker. Anmeldelserne taler for sig selv, og til prisen er det her fuldstændig unikt.

Læs mere om Martins Teschs "Königsschild" 2021 her!

 

Les Cigales Cuvée Cézanne Coteaux D'aix En Provence

Cotes de Provence

Stenbiderrognen er en af de klassiske forårsbebudere og det betyder samtidig, at rosé-sæsonen for alvor skydes i gang. Det kan du meget passende gøre med årets måske største Provence rosé-kup fra Les Cigales. En laksefarvet lækkerbisken, der kommer fra vinmarker ved den berømte kalkstensformation Montagne Sainte Victoire.

Blid og cremet på tungen med elegante noter af skovjordbær og hvide ferskner. Lang og mineralsk eftersmag med et klassisk touch af middelhavskrydderier. Et indiskutabelt topkøb og en perfekt partner til stenbiderrogn. 

Læs mere om Les Cigales Cuvée Cézanne rosé her