Julefrokosten er uden tvivl en af de mest traditionsrige fester på året og den byder på en parade af lækre madoplevelser. Men hvilke vine passer godt til de mange forskellige retter? Supervin giver dig her en hurtig guide til, hvordan du får en skøn julefrokost med gode vinoplevelser.
Husk de friske bobler!
Inden vi overhovedet tager plads ved det overdådige julebord kan vi lige så godt starte med nogle bobler. Julefrokost-menuen indeholder som bekendt en del tunge retter, så lige præcis i denne anledning er bobler et skønt, forfriskende glas at starte ud med. De passer desuden fortrinligt til de først fiskeretter. Prøv enten vores nye anmelderroste og prisvenlige luksuscava fra Bodegas Langa. Skal det være rigtig Champagne, så er Cuvée Victorie Premier Cru et elegant valg, der også kan fås i en let sødlig, demi-sec udgave. Så kan festen komme i gang!
Bodegas Langa Reyes d'Aragón "El Casto" Cava Brut Reserva
G.H Martel Champagne Cuvée Premier Cru Cuvée Victoire Brut
Æg og rejer er blot en af de mange klassiske serveringer i den danske julefrokost
Der findes et utal af måder at holde julefrokost på og alle har deres særlige traditioner. Man kan groft sagt dele julefrokosten op i 4 akter, hvor der kan vælges til og fra alt efter, hvor meget man vil tilberede - og spise. De består af: fiskeretterne, de kolde retter med pålæg, det lune og desserten, hvor mange også anretter et ostebord.
Fiskeretterne
- Karrysild og/eller marinerede sild -
- Æg og rejer med mayonnaise -
- Gravad laks med dild og rævesovs -
Til de første serveringer får vi brug for nogle hvidvine med en god friskhed og syre, der kan stå imod de forholdsvis kraftigt smagende marinerede (karry) sild og den fede mayonnaise til æggene. Vores tyske producent Tesch er en mester i at levere sprøde Riesling-vine, der emmer af høj kvalitet. Hans "Krone"-vin har en fortryllende citrusmineralsk smag, der vil gå perfekt sammen med de kolde fiskeretter. Er du mere til Chardonnay, så vil Chablis være helt oplagt, da den nærmest er skabt til at spise med fisk og skaldyr. Louis Moreau er vores go to-producent, fordi de laver arketypisk Chablis til en fantastisk pris.
Gravad-laksen kræver dog en anden type vin, hvis den spises med den sødmefulde rævesovs. Prøv en liflig Steinard Riesling fra Axel Pauly, der indeholder en lille smule restsødme. Alternativt, vil en god Sauvignon Blanc fra Sancerre eller Pouilly-Fumé også være et godt match til lakse-klassikeren.
Tesch Riesling Krone Nahe 2018
Smørrebrød med roastbeef og pickles er en sikker vinder ved ethvert julefrokost-bord!
De kolde retter
- Sylte med sennep og rødbeder -
- Roastbeef med pickles -
- Skinke med løg og sky -
- Rullepølse -
Disse smørrebrødslignende anretninger kan faktisk matches af mange forskellige typer vin. Du kan naturligvis fortsætte med en frisk Riesling eller Sauvignon Blanc, men hvis du vil prøve noget anderledes, så prøv en flaske rosé. Rosé-vin bliver ofte forbundet med let terrassevin, men faktisk er rosé en skøn alsidig vin til mad, da de kan have en anelse mere smagsdybde end nogle hvidvine. Især den provencalske Más de Cadenet, der serveres på ikke mindre end 15 Michelin-restauranter, hvilket understreger vinens formidable gastronomiske potentiale.
Er man på dette tidspunkt i julefrokosten ved at være klar til noget rødvin, så vil Rudi Rüttgers friske Pinot Noir være ideel. Ellers går du aldrig galt i byen med en italiensk, frugtig Barbaresco fra Tenute Neirano.
Tenute Neurano Barbaresco DOCG 2018
Negrel Mas de Cadenet Cote de Provence Sainte Victoire
Flæskesteg med sprød svær - prøv det enten med italiensk Ripasso eller en frisk, tysk Pinot Noir.
De lune retter
- Leverpostej med bacon og champignoner -
- Fiskefileter med remolade -
- Medister med rødkål -
- And -
- Tarteletter med høns i asparges -
- Flæskesteg med brune kartofler -
Når først de lune retter kommer på bordet, vil der være en stor variation i smagene. Derfor får vi brug for gode all-round vine, der har tilpas meget saft og kraft til at matche de fyldige kødretter og deres tilbehør, uden af de bliver for meget. Her vil vi anbefale to vine fra et par af danskernes absolut favoritområder, nemlig Rhône og Valpolicella.
Xavier er en af Rhônedalens bedste winemakere og hans unikke vin "Le Fou" smager som en dyr Chateauneuf du Pape. Det er der en god grund til, fordi de fleste af druerne i vinen kommer faktisk fra Chateauneuf-marker, selvom vinen "blot" sælges som en "Vin de France". En genial vin med masser af mørke bær og lækre krydderier, der matcher de lune retter perfekt.
Zenis Ripasso er en af vores mest solgte vine, fordi den smager fantastisk og passer eminent til mange af de danske hverdagsretter - inklusiv julemaden. Derfor er den også et must have til det store julebord, hvor den vil supplere rigtig mange af kødretterne. Har man lyst til at få endnu mere saft og kraft, kan man naturligvis gå et niveau op og prøve deres Amarone.
Fokuserer man på griseretterne med leverpostej og flæskesteg vil den føromtalte Pinot Noir fra Rudi Rüttger med garanti skabe harmoni med dens friske bærsmag og syre.
Zeni Ripasso Valpolicella Superiore 2019
Mange slutter den store julefrokost af med ostebordet
Desserter
- Ris a la mande -
- Ostebordet -
Vi har tidligere lavet et indlæg specifikt om vin til ostebordet. Læs mere her
Til julefrokostens sidste serveringer skal du have fat i Delaforces fremragende LBV Portvin fra 100-points årgangen 2016. Den går fortrinligt til både Ris a la mande såvel som til ostebordet. Hvis du ikke er så meget til portvin, kunne en dessertvin på grønne drue være sagen. Sauternes er en guddommelig vin til oste, hvor den kan noget helt unikt i samspil med blåskimmeloste.
Delaforce 2016 LBV
God appetit og god fornøjelse med julefrokosterne!
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere! Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.
Fortæl os gerne hvad du vil vide mere om, ved at udfylde formularen herunder.
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere!