Vin og mad / 29-04-2020 16:03:44

Vin til ost


Af Malene Bach

I dette indlæg vil vi kigge nærmere på vin til forskellige oste. Hvad der måske vil overraske nogen, er, at hvidvin ofte fungerer bedst til ost. Det er selvfølgelig en smagssag, men det skyldes, at syren i vinen fungerer som et godt modspil til sværvægterfedmen i mange af ostene. Det samme gælder hvidvinenes lyse aromapalet. Det søde tilbehør, der ofte indtager en vigtig position på ostetallerkenen, harmonerer dårligt med nogle rødvines bidske tanniner og kan også skabe udfordringer for visse hvidvine. I praksis fungerer mange rødvine dog som gode ledsagere til oste. Mange værdsætter også den kraftfulde duo med Amarone og Gorgonzola, hvilket hænger sammen med, at vinene ofte har spor af en let rosinsødme fra tørringen af druerne. Bemærk at anbefalingerne er vejledende, og der findes mange meninger om det perfekte match.

 

vin og ost

 

Friske oste: Betegnelsen dækker over oste, der kan spises umiddelbart efter, at de er fremstillet. Det kan være flødeost, kvark, smelteost og rygeost mm. Frisk gedeost falder også ind under denne kategori. Tørre hvidvine som Sancerre, Pouilly-Fumé eller en frisk, vindblæst Sauvignon Blanc fra New Zealand er alle formidable valg til disse charmerende ostetyper - især gedeost! Tør rosé i Provence-stil vil også være en god sparringspartner til de typer af smøreoste, der bombarderer dig med krydderier. Er der feta, ricotta eller mozarella på din tallerken, vil en Chenin Blanc, Pinot Grigio eller rød Beaujolais heller ikke falde til jorden!

 

Her er nogle vinforslag (klik på billederne for at læse mere om vinen):

 

white cluff (2)

sancerre3

mascad_nuitblanche (2)https://www.supervin.dk/famille-negrel-nuit-blanche-en-provence-ros-2018

beaujolais (2)

 

Faste oste: Kategorien omfatter f.eks. Manchego, Gruyere, parmesan, Primadonna, Comté, Pecorino og lagret cheddar. Her må der gerne en halvtør vin til, og den må hellere end gerne akkompagneres af en klirrende frisk syre. Prøv noget tysk halvtør Riesling (f.eks. Feinherb) for at fuldende oplevelsen. En hvid Bourgogne kan også være et udmærket valg. Man plejer at sige, at det kan være en god idé at mixe vin og ost fra det samme land. Det kan derfor være en spændende cocktail med en rød Rioja til Manchego eller en fed, hvid Bourgogne som Meursault til Comté, der også har et lidt nøddeagtigt præg over sig. Ostene har det generelt bedst med kraftige hvidvine som en oversøisk, fadlagret Chardonnay eller en hvid Bourgogne i samme stil. Til de faste komælksoste må det gerne være en Rioja, Bordeaux eller Chianti med lidt alder, hvis du insisterer på, at din vin skal være rød i farven.

 

riesling le tendre (2)

rioja (3)

meursault (2)

riflemans-_high_res_jpeg_0 (2)

 

Hvidskimmeloste: Hvidskimmeloste kan være oste som brie og Camembert, der ofte fuldender og afslutter ostebordet. Her kan du med fordel hive en Champagne frem, hvis du gerne vil give nydelsen af din Camembert et festligt præg. Nogle vil også sværge til en sprød, østrigsk Grüner Veltliner til deres brie, mens andre vil lade sig forkæle af en aromatisk hvidvin på druerne Viognier eller Gewurztraminer sammen med deres cremede rødkitost (Port Salut, Munster) - gerne med et pikant strejf af sødme.

 

gh martel victoire (2)

markowitsch gruner veltliner (2)

chateau d aguieville (2)

amicone bianco22 (2)

Blåskimmeloste: Her finder du de oste, som kan få sarte sjæle til at gyse ved tanken om dunsten, der siver op fra dem. Det kan for eksempel være Gorgonzola, Roquefort, Danablu, Skt. Clemens og Stilton, der af mange nydes sammen med dessertvine. Den overjordiske kombination af Sauternes og Gorgonzola vil sende dig i himlen med raketfart. Det samme gælder Roquefort og Eiswein, der også har et stjernehøjt sukkerniveau. Prøv gerne en klassisk tawny portvin, hvis der er nødder i etablissementet, men hvis tilbehøret er frisk frugt, vil en ruby portvin også gøre sig ganske glimrende som tilbehør. Du kan også forsøge at parre din Danablu eller Skt. Clemens med en tysk Auslese eller Beerenauslese, hvor afkommet vil være den perfekte smagsoplevelse. En demi-sec Champagne kan også være et velvalgt bud til disse ostekonger.

 

chateau coutet sauternes (2)

huber eiswein (2)

tawny (2)

delaforce lbv 2012 (2)-1https://www.supervin.dk/delaforce-lbv-2012

 

Røgede oste: Hvis din ost har været en tur i rygeovnen, vil en Gewurztraminer fra Alsace med lidt sødme stå sig flot til ostens røgede kant. Du kan også prøve en Sauvignon Blanc fra Loire, gerne en Pouilly-Fumé, der med sine let røgede noter kan være et interessant match til røgsmagen i osten.

 

gewurtx (2)

pouilly fume (2)