• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Vin og mad / 18-12-2023 14:03:39

Vin til desserter


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Skal det være isdessert, chokoladebrownie, cheesecake eller måske noget helt fjerde? Nytårsaften er en af de aftener på året, hvor mange gør rigtig meget ud af menuen - særligt desserten, der gerne må være en ekstra festlig afslutning på måltidet inden kransekagen og Champagnen skal fyres af kl. 24.00. I dette blogindlæg hjælper vi dig med nogle tommelfingerregler, så du kan finde den helt rigtige vin til din dessert!

En dessertvin kommer i mange stilarter 

De fleste kan nok gætte, at en dessertvin er en vin, der egner sig godt til desserter. Det sjove er imidlertid, at der ikke findes nogen fast definition for, hvad en dessertvin skal være - hverken når det kommer til fremstillingsmetode, druesorter, sukkerindhold eller alkoholprocent. Derfor er det en kategori af vine, der favner utrolig bredt. Tænk blot på forskellen mellem en letdrikkelig mousserende Asti med 7 % alkohol og så en powerfyldt, kompleks Vintage Port på 20 %. 

iStock-162723939 (1)

 

3 tips når du skal matche vin og dessert 

 

  • Vælg en vin, der er (mindst) lige så sød som desserten. Det er bedre, at vinen er lidt sødere end desserten, da den ellers vil komme til at fremstå for syrlig. 

  • Hvilken smag dominerer din dessert? Er det røde bær, vanilje, karamel eller chokolade? Vælg vinen ud fra, hvad din dessert smager mest af. Bare rolig, du får mere hjælp længere nede i blogindlægget.  

  • Smag og intensitet skal følges ad. Serverer du en kraftfuld kage med tre typer chokolade, så kan en powerfyldt portvin være perfekt. Er det i delikat og frisk jordbærtærte, så gå i stedet med en hvid (eller rosé) dessertvin med lavere alkohol. 

PX 1927 blog

Vin til is

Der er rigtig mange, der får is til deres dessert nytårsaften. Enten som supplement til en kage eller som en stor samlet is-servering. Der er stor diskussion blandt vinjournalister og eksperter om, hvad der er egner sig bedst til at nyde sammen med isdesserter. Isen stiller nemlig den åbenlyse udfordring, at den køler munden ned, hvilken gør det sværere at smage vinen. Derfor kan du med fordel vælge en dessertvins-type, der er kraftig i smagen, og som kan overdøve "nedkølingen". Her vil en Ruby-portvin som LVB eller Vintage Port fungere glimrende. Det absolut bedte bud på en vis til is kommer fra det sydspanske tophus, Bodegas Alvear, der laver noget af det bedste sherry i verden. Deres PX Solera er startet i 1927 og høster vanvittige 98 points hos Robert Parker. Producenten hævder selv, at man kan bruge den søde desssertvin som sauce oven på isen... Så bliver det ikke meget mere dekadent og nytårsfestligt! 

Køb Bodegas Alvears 1927 PX med 98 Parker-points her

Delaforce LBV 2018 blog

Vin til chokoladedesserter

Chokoladedesserter er som udgangspunkt kraftige i smagen og har typisk også en del sukker i sig. Derfor skal vi ligeledes bruge en dessertvin, der indeholder en del sødme. Det er dog væsentlig, om desserten er lavet på mørk eller hvid chokolade. En dessert som Gateau Marcel med det mørke, blødende chokoladehjerte vil matches bedst af en ruby-portvin dvs. enten Late Bottled Vintage (LBV) eller Vintage Port, da disse vine både har koncentrationen, alkoholen og friskheden i frugten til at matche den tunge dessert. 

Til mørke chokoladedesserter som eksempelvis brownies eller Gateau Marcel. Prøv Delaforces fantastisk anmeldte LBV portvin fra 2018. Netop landet på lageret med 2 x 94 med lovning om stor value for money fra de kritiske vinanemeldere.

Køb Delaforce LBV 2018 portvin her 

Leville Sauternes

Er desserten imidlertid lavet på hvid chokolade, vil jeg gå efter en Sauternes i stedet. Hvid chokolade er lavet udelukkende på kakaosmør og har derfor ikke den samme bitterhed som mørk chokolade. Ofte er der tilført vanilje til den hvide chokolade, hvilket gør de fadlagrede Sauternes-vine til oplagte medspillere. De har en skøn smag af lyse frugter kombineret med sødmefulde krydderier, heriblandt vanilje, der vil supplere den hvide chokolade fortrinligt. Alternativt kan man også bruge den aromatiske og frugtige Muscat de Beaumes de Venise, der ikke er fadlagret. 

Til desserter med hvid chokolade - prøv Château Laville Sauternes - den første Sauternes til at blive "Best in Show" ved Decanters seneste World Wine Awards. Fuldfed og cremet med balanceret citrusfriskhed og gruset mineralitet, der toppes perfekt med eksotiske frugter og fadkrydderier fra øverste butikshylde. 

Køb den unikke 97 points Sauternes her

axel_pauly_niederberg-helden_auslese_riesling_37_cl_4

Vin til frugtige desserter

Rigtig mange desserter indeholder forskellige typer frugter og bær, da deres syre balancerer de ofte høje mængder sukker. Når det kommer til at vælge den rigtige vin, er det vigtigt at holde sig for øje, hvilken type frugt, der er i desserten. Er det citrus, pære eller æbler, så vil en senthøstet Riesling være sublim. Vores Mosel-producent, Axel Pauly, laver i helt særlige årgange hans Auslese fra topmarken Niederberg-Helden, som bliver til det pureste Riesling-guld. 

Køb Axel Paulys Auslese Riesling her

Vin til kransekage - læs hele vores blogindlæg om, hvad der passer til kransekage her

Det er næsten blevet en årlig tradition at diskutere, hvad der er mest oplagt at drikke til den søde nytårsservering. De drikker bobler og som sædvanlig er det en rigtig god idé at undgå Brut eller Brut Nature-udgaver til kransekagen, da de er alt for tørre i stilen og vil blive overdøvet af den søde kransekage. Hos Supervin er vi heldige at have fået en ægte sød "Doux" Champagne i vores sortiment og den er som skabt til kransekagen. "Doux" betyder "sød" på fransk og den lækre Champagne indeholder tilpas meget sukker til at matche kransekagen, men uden at miste sin raffinerede og komplekse smag. 
Køb G.H. Martel Doux Sweet Champagne her!

Sød Champagne