• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Vin og mad / 02-06-2022 10:05:09

Vin til grillmad: Oksekød


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Der er tændt op i grillen og nu gælder det de store røde bøffer - men hvad med vinen? Skal det være Cabernet, Brunello eller måske noget oversøisk. I dette blogindlæg kommer vi med vores bedste vinforslag, der med garanti får for din grillede bøf til at juble!

Hvorfor er bøf og rødvin så godt sammen?

De fleste tænker instinktivt på rødvin lige så snart ordet "steak" bliver nævnt.  Det er der god grund til, for de indgår nærmest i en symbiose, når de nydes samtidig. Rødvin indeholder som bekendt en vis mængde tanniner, som kommer fra drueskaller og evt. fadlagring (og stilke). Tanninerne føles i udgangspunktet tørre, men når de møder fedtet fra oksekødet opstår der en kemisk forbindelse, så de fremstår afrundede og behagelige i munden. Denne reaktion er desuden med til at frigive smagsstofferne i kødet, så tjenesten går begge veje. Kompliceret i teorien, men meget let af forstå i praksis!

 

Oversøiske vine er fremragende til grill!

I Danmark elsker vi at grille, men hvis der er nogen, som kan give os baghjul i den disciplin, er det amerikanerne. Derfor finder vi en masse vine på forskellige druer, der alle er oplagte bud til grillet oksekød. Vi starter med en af de mest populære druer i USA, nemlig Zinfandel. Når den høstes fra gamle vinstokke kan den give forrygende vine med en dejlig sødmefuld bærsmag. Det mest kendte Zinfandel-vine kommer fra Lodi Valley i Californien, hvor William Wright råder over nogle oldgamle "bushvines", der giver en koncentreret og powerfuld Zinfandel med hele 16 % alkohol. Lad dig ikke narre af den lave pris - druematerialet er helt i top og vinen forkæles derefter med skønne, sødmefulde krydderier fra en 14 måneder lang egetræsmodning. Smagen domineres af modne bær og lidt lakrids, der går rigtig godt sammen med den let karamelliserede stegeskorpe som bøffen får fra grill-tilberedningen. Vinen er også helt oplagt, hvis du serverer din bøf med forskellige typer saucer og søde marinader. 

Se William Wrights lusksus-Zinfandel her!

William Wrights Zinfandel-1

 

Vi bliver lige hængende i Californien, fordi når der er bøf på grillen, så er det uundgåeligt at kigge mod Napa Valley. Området er blevet kendt for at lave luksuriøse udgaver af Cabernet Sauvignon, der er store i smagen - ofte med masser af fadkrydderi. Det er et af de få steder i verden, hvor man kan lave vine på 100 % Cabernet Sauvignon. Noget der eksempelvis ikke kan lade sig gøre i Bordeaux pga. det køligere klima. Et af vores stærkeste bud på en Napa-Cab er "Athenaeum". Til trods for, at vi befinder os i USA's mest prestigefyldte område kan du stadig få solbærsaftig, fadkrydret Cabernet til ganske få penge. Her er flere tanniner end i en Zinfandel, men til gengæld er de nydeligt afrundede takket være de mange solskinstimer i Napa Valley. 

Skal du have Napa-Cab til bøffen? Se hele udvalget her!
Læs mere om Athenaeum her

Athenaeum og bøf-1

 

 

Kig mod verdens bøfland nr. 1 - Argentina

Argentina er det land i verden, hvor der spises mest bøf pr. indbygger. De har skabt sig et internationalt ry for deres fremragende kvalitets-oksekød, så derfor kommer det ikke bag på nogen, at deres rødvine er som skabt dertil. 

Det store sydamerikanske land har gjort Malbec til landets nationaldrue og de har skabt en enorm succes på druen, der oprindeligt stammer fra Frankrig. De står i dag for hele 75 % af hele verdens Malbec-dyrkning, hvor regionen Mendoza producerer de absolut flotteste vine. Det er også her vi finder "Octava Bassa" fra topproducenten, Abremundos. Høstet fra vinstokke i hele 1100 meters højde, hvilket er med til at give en dejlig friskhed til den mørkeviolette og fyldige vin. Her er også bøf-venlige tanniner, men ligesom med Cabernet fra Napa Valley er de afrundede og silkebløde. Du går aldrig galt i byen med en argentinsk Malbec til bøffen - og slet ikke hvis den kommer fra Mendoza. 
Se hele vores udvalg af Malbec-vine her

Bøf og malbec

I Rhône kan de også være med!

Det er ikke kun de oversøiske vine, der har monopol på at blive serveret til grill-bøffen. I det sydlige Rhône er vinene med deres kombination af saft, kraft og krydderi særdeles oplagte vine. Vores mest populære producent i det sydfranske, Xavier Vignon, har lavet Danmarks bedste Rhône-køb. Vinen er fremstillet på et blend af de klassiske druesorter Grenache, Syrah og Mouvedre, der høstes fra intet mindre end 76 forskellige parceller. Det giver en vin med stor kompleksitet og smagsdybde, der vil være super god til grillbøffen. Her er ikke så mange tanniner som man nogle gange finder i Chateauneuf du Pape, så vinen fremstår yderst drikkevenlig og er et must buy til sommerens grill-middage på terrassen.  
Se DK's bedste Rhône-køb lige her!

xavier_cotes_du_rhone_orange_label_2018

 

UGE_23-Grillvin-tema-finger-1250x500px