• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Guides & Områder / 11-04-2022 15:16:17

På rejse til Sicilien: Etnas vilde vulkanvine


Af Malene Bach

Vulkanvine nær Etna. Sicilianske smagseksplosioner af mineralitet og modne røde bær, der væder munden med saft. En drue, der minder mistænkeligt meget om Bourgognes Pinot Noir eller Piemontes Nebbiolo. Nerello Mascalese er navnet, en hip drue, ofte plantet på Sicilien nær Etnas kæmpefod. Øen med sine vulkaner, jordens gevækster, der under voldsomme udbrud åbner for sluserne, mens den orangeglødende magmagrød fra jordens blottede indre driver ned ad siderne under skabelsen af det vulkanske ''superterroir''. Oldtidslevn med sten bevaret fra den forsvundne tid, noget gået tabt i hukommelsens tågedis, andet bevaret som historiens sporadiske efterladenskaber. Landskabsdramaer, smukke strande og vulkansk vildskab. Siciliens øcharme taler til os. Med hvad med vinene og druen Nerello Mascalese, der stræber efter at efterligne Pinot Noir med barolo-træk? Og hvad er det lige med 100 point winemakeren Carlo Ferrini, der har set sig lun på Siciliens barske urlandskab?

 

iStock-471732837

 

Nerello Mascalese: Hip og hypersensitiv over for terroir

Overalt på øen står stokke med Nerello Mascalese og lurer på havets blå majestæt. En tyndskallet drue, alligevel med markante tanniner, piemontesisk eller burgundisk i stilen, you decide, saftig og syrlig, og med en næse med småfede, røde kirsebær og markblomster dryppende af naturens parfume. En ''terroirsensitiv'' drue, hvor parallellerne til Bourgogne nærmest borer sig ind i hjertet som metalsøm, ja det er nærmest umuligt ikke at tænke på den franske vinregion, hvor terroir betyder alt. Hvis Sicilien har en drue, der nærmer sig den pinotske elegance allermest og nærmest opfører sig som en buttet, fløjlsblød Volnay, kan det ikke være nogen anden end Nerello Mascalese, selv om druen på Sicilien ofte fremstår en anelse mere sødmefuld og med mere babyfedt på kroppen. I de vulkanske vine findes en rig frugtkurv fyldt til randen med kirsebær, hindbær og jordbær, røde bær en masse. Vine, der udspyr en vulkansk røgethed, af og til med aromaer af læder og peber, men først og fremmest en massiv bæroverflod. Store er vinene fra Etnas skråninger, der regnes for det bedste terrroir på Sicilien.

 

carlo ferrini-1

 

Carlo Ferrinis sicilianske sideprojekt: Mesterværker med en rød tråd

Brunello-magikeren og ønologstjernen Carlo Ferrini holder normalt til i Toscana, hvor mangen producent har draget nytte af hans dygtighed og årelange erfaring med at skabe 100 point ''anmelderchokvine''. Hans GIODO-projekt blev starten på at lave vin under eget navn - eller rettere: under forældrenes navne, da GIODO er en sammentrækning af Giovanni og Donatella, sønnens ydmyge hyldest til ophavet. Mange Sangiovese-kloner og en særlig udvalgt mikromark blev udgangspunktet for skabelsen af Carlo Ferrinis egne legende-Brunello'er i Toscana. Vejen til de 100 point var ikke lang derefter.

Men noget ved Sicilien fangede winemakeren, og GIODO-projektet blev udvidet fra marker i Toscana til et siciliansk topterroir i vulkansk sand beliggende 950 meter over havets overflade. Det lillebitte markstykke er på blot 1 hektar, og 80 år gamle ”buskvine” står plantet på den kølige, nordvendte mark. Selv om der er et stykke fra Sicilien til Toscana, er der en rød tråd i Carlo Ferrinis værker i form af elegancen og den overlegne kvalitet. Alt, hvad Carlo Ferrini har i hænderne, synes at forvandle sig til mesterværker, en sammensmeltning af velgerninger, geniets særlige musikalitet, der bliver til ubetinget skønhed. Den tidligere kåring som ''Italiens bedste winemaker'' var helt på sin plads. Og med vine som nedenstående har Carlo Ferrini skrevet sig ind i de historiske lærebøger som en af verdens dygtigste winemakere på sin tid. En sand italiensk legende.

 

GIODO Nerello Mascalese Alberelli di GIODO 2017:

 

nerello_mascalese_carlo_ferrini_2017

 

Se vores udvalg af vine fra Sicilien - klik her