• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Guides & Områder / 28-09-2022 13:54:47

Nyt spansk vinhus: Rolland & Galarreta


Af Thor Gottschalk Rasmussen

For et par måneder siden fik vi nærmest simultant to kæmpenyheder i Supervin. To spanske vinhuse fra absolut øverste hylde; Rioja-huset Bodegas Amaren og R&G - bedre kendt som Rolland og Galarreta. Vi har tidligere skrevet et blogindlæg om Bodegas Amaren, der er nyslået 100 points-producent. Det kan du læse her. I dette blogindlæg får du en introduktion til de fremragende vine fra Rolland og Galarreta. 

 

Frankrig møder Spanien

Når man hører navnet "Rolland" i vinmæssig sammenhæng, ringer der måske en klokke hos nogen. Michel Rolland er nemlig verdens mest indflydelsesrige vinmager og han har igennem de seneste 40 år turneret rundt hos de bedste producenter for at hjælpe dem med at gøre deres vine endnu bedre. Michel Rolland har grundlagt sin stjernestatus i Bordeaux, men har sidenhen udvidet sin berøringsflade og opfundet "flying winemaker"-konceptet. Det er imidlertid ikke mange flasker, hvor der står "Rolland" på etiketten og derfor var det lidt af en sensation, da han i 2010 slog pjalterne sammen med entreprenøren og terroir-specialisten, Javier Galarreta, for at stifte R&G. Det havde længe været en drøm for Michel Rolland at lave vin i Spanien, da han øjnede et kæmpe potentiale for at lave exceptionelle vine til priser, der lå langt under eksempelvis Bordeaux.  

Den innovative Javier Ruíz de Galarreta har være trendsættende for den spanske vinbranche siden grundlæggelsen af hans vinfirma, ARAEX Rioja Alavesa, i 1993. Det var med til at markedsføre og sætte vine fra regionen på verdenskortet samt åbne forbrugernes øjne for spansk vin. Senere kastede entreprenøren sin interesse på andre områder i Spanien og i samarbejde med Michel Rolland har han håndplukket de allerbedste terroirs på tværs af landet topregioner.  Rolland og Galarreta

Her ses de to grundlæggere i vinmarken. Michel Rolland til venstre og Javier Galarreta til højre. 

Det bedste fra hele Spanien 

Rolland & Galarretas vinserie er unik på den måde, at den ikke kun tager udgangspunkt i et enkelt vindistrikt, men i de bedste fra hele Spanien. I alt råder R&G over 120 hektar fordelt over følgende vinomårder:

D.O. RIBERA DEL DUERO
DOCA RIOJA (ALAVESA)
D.O.Q. PRIORAT
D.O. RUEDA
D.O. JEREZ-SHERRY
FINCA ROSALEJO - MOUNTAINS OF TOLEDO

120 hektar kan måske lyde af meget, men fordelt ud over så mange områder er det faktisk kendetegnende for de forskellige vine, at de kun fremstilles i ganske små mængder. Det er også derfor, at en del af flaskerne er nummererede for at vise forbrugeren, at her er tale om små terroir-drevne specialproduktioner. I Supervin har vi formået at skaffe størstedelen af vinene fra R&G-serien og modtagelsen har været ganske overvældende. Vi vil her fremhæve tre forskellige vine fra tre forskellige områder; Ribera del Duero, Rioja og Priorat.

 

Priorat - fra glemt ødemark til eksklusivt vinområde

Dette historiske vinområde i Catalonien har produceret vin siden det 12. årh., hvor munke dyrkede området og navngav det efter en "prior" - en mandlig forstander på et kloster. Som man kan se på billedet nedenfor, er det umuligt at bruge nogen form for landbrugsmaskiner på de stejle marker og bønderne forlod i stor stil området til fordel for kysten, hvor det var nemmere at finde arbejde. Derfor var Priorat som vinområde tæt på at uddø, indtil der kom en ny bølge af producenter til regionen i starten af 1990'erne som så et stort potentiale i de stejle vinmarker. Den nye bølge var særligt anført af René Barbier, som laver den berømte vin "Clos Mogador" og i dag er Priorat kendt for at lave nogle af verdens bedste vine på druesorterne Garnacha og Carignan. Faktisk kommer Spaniens dyreste vin i dag fra Priorat - den legendariske "L'ermita", som koster omkring 7500 kr. De høje priser på Priorat generelt skyldes ikke mindst, at høstudbytterne hører til blandt klodens laveste på grund af det meget tørre klima. Jordbunden er næringsfattig og rig på kvarts og andre mineraler, som giver jorden en særpræget rødlig farve.

Clos d'en Ferran er, som navnet indikerer, lavet på druer fra enkeltmarken (Clos) "Ferran", der udgør et af de bedste terroirs i Priorat med en beliggenhed i 500-650 meters højde over havets overflade. Marken er plantet mod nord, hvilket giver beskyttelse mod den konstant brændende sol. Rolland og Galarreta formår på denne måde at få en nærmest burgundisk elegance i deres koncentrerede og powerfyldte Priorat. Vinen er netop kåret af Decanter som den bedste Priorat og delt vinder af "Spaniens bedste rødvin". Hvis du elsker Priorat eller du er nybegynder og gerne vil smage det bedste fra regionen, så får du ikke en bedre chance end denne.

Clos den Ferran MED BAGGRUND

 

Rioja - Spaniens mest traditionsrige vinområde

Spaniens førende vinområde er opkaldt et floden "Oja" (Rio betyder flod), der går igennem vindistriktet, og har haft vindyrkning siden romertiden. Området er inddelt i 3 sub-zoner og det er især de to nordligst beliggende "Alta" og "Alavesa", hvor de bedste vine kommer fra. Rolland & Galarettas fremragende vin "Esencia" kommer fra Rioja Alavesa og er skabt på 100 % Tempranillo, hvilket ikke er nogen selvfølge når vi befinder os i Rioja. Her blander man typisk mindre mænger Garnacha, Manzuelo eller Carignan i vinene. Druerne høstes fra gamle vinstokke fra fire af de fineste og højst beliggende marker i byen Labastida. En af de marker er nabo til 100-points vinen "Las Beatas", så her taler vi altså créme de la créma i Rioja. Michel Rolland vælger at se bort fra traditionerne i Rioja, når han fadlagrer denne vin på 100 % nye franske egetræsfade og slet ikke bruger amerikanske fade. Han behandler denne vin som var det en 1. Cru Classé i Bordeaux og kvaliteten er helt på omgangshøjde med de store kultvine i Rioja og Ribera del Duero. 

Esencia med baggrund

Ribera del Duero - Spaniens hotspot

Det kan godt være, at Rioja stadig er Spaniens største og mest kendte vinområde, men Ribera del Dueros popularitet er lige nu på himmelflugt - særligt blandt danskerne, der hvert år drikker mere Ribera del Duero end noget andet land i verden, bortset fra Spanien. Naturligvis har Michel Rolland og Javier Galarreta lokaliseret nogle fremragende parceller, der ligger køligt placeret i hele 960 meters højde. Deraf navnet "Parcelas en alturas - "Parceller i højden". Vinen er lavet på 85 % Tempranillo og blødgjort med 15 % Merlot, der modnes på både franske og amerikanske egetræsfade. Resultatet er en elegant, smooth og kirsebærsaftig Ribera del Duero med perfekt afstemt fadkrydderi og sødmefuld frugt. Vinen er allerede blevet lidt af en sensation efter Vinbladet kårede vinen som testvinder i deres smagning af Ribera del Duero-vine med følgende ord: "Et af de bedste vintilbud, jeg nogen sinde har smagt, og alle paneldeltagere var enige i denne vurdering" .

Rollands Ribera