Anmeldelser & Anmeldere / 06-10-2020 08:00:00

  James Suckling: Cigar aficionado og cool vinkritiker


  Af Malene Bach

  Ligesom Robert Parker er James Suckling et navn, der optræder overalt i vinverdenen. Den cigarelskende anmelder, der har slået sig ned i det billedskønne Toscana, opfatter vin ligesom musik. Vin skal tale til sanserne og hjertet frem for intellektet og hjernen. Men hvad lægger det store navn vægt på i sine bedømmelser af vin? Hvilken x-factor skal en vin have for at blive en ''Suckling-favorit''?  

  cigar

  Sucklings succes: Vælter sig i følgere

  Over 600.000 besøger hvert år JamesSuckling.com., og over 4 mio. følger med i Sucklings anmeldelser på de sociale medier og andre steder ifølge guruens egen hjemmeside.  Suckling og konen er også de stolte indehavere af en vinbar med navnet James Suckling Wine Central med 82 pladser, hvor du kan få serveret mere end 400 vine på glas. Sortimentet tæller 600 vine i alt. Hvis du også er sulten, byder menuen på et eksotisk og alsidigt mix af koreanske og europæiske retter. Men det er anmeldelserne og de eftertragtede point, som Suckling er mest berømt for, og som har bidraget til at skabe hans succes.

   

  facebook

   

  Kæmper med Parker

  Når Suckling bedømmer vin, bliver det taget seriøst af anmeldere og vinentusiaster verden over. Suckling ''kæmper'' med Parker om at være nutidens mest indflydelsesrige vinjournalist. Med mere end tre årtiers journalistisk erfaring og et hav af anmeldelser, blogs og videoer i rygsækken indtager han nemt positionen som anmelderverdenens grand old man.  Men hvor startede det hele for Suckling?  

  Tråden fører os tilbage til Los Angeles, hvor den nu 61-årige Suckling bliver født i 1958. Som ung studerer han journalistik på Utah State University og senere på University of Wisconsin, så Suckling er velbevandret inden for journalistikkens flygtige verden. Men det bliver dog først og fremmest vinen, som udover Marie-Kim kommer til at løbe med Sucklings hjerte.

  ''En af verdens mest magtfulde vinkritikere''

  Vi skal dog frem til 1981, før tingene begynder at tage fart for den vininteresserede yngling. Suckling læser Los Angeles Times og falder over et jobopslag, han ikke kan lade være med at reagere på. Magasinet Wine Spectator søger nemlig en assisterende redaktør. Suckling er hurtig på tasterne og får den eftertragtede stilling. Det bliver starten på en karriere, der skal bringe ham helt til tops inden for vinverdenen. Han bliver også en del af Wine Spectators europæiske bureau, som er med til at placere ham i det blomstrende centrum af, hvor tingene sker. Suckling suger masser af viden til sig og skaber et vigtigt netværk i de næsten 30 år, som han tilbringer med at arbejde for magasinet. Efter hans fratræden hylder Forbes ham som ''en af verdens mest magtfulde vinkritikere''. I 2010 lancerer Suckling sin berømte hjemmeside: JamesSuckling.com, som viser sig at blive et kæmpe hit, der tiltrækker besøgende fra hele verden som et fluepapir.

   

  journalist

   

  Vin skal bevæge sanserne

  Suckling er fortaler for sensitivitetens forrang frem for intellektet, når det gælder bedømmelse af en vin. En vin skal kredse for sanserne ligesom et smukt stykke musik. Det er altså ikke intellektet, men først og fremmest følelserne, som en vin skal aktivere og bringe i spil. Suckling kigger mere på, hvad der sker i munden end i næsen, og det er især eftersmagen, som er den ''hemmelige'' x-factor, der fanger den ambitiøse vinkritikers opmærksomhed. Hvis den er lang, er det typisk et tegn på kvalitet. Også balancen mellem de forskellige elementer i munden som syre, tannin og alkohol er et kritisk punkt for den erfarne Suckling, der smager på mere end 4000 vine årligt og tildeler dem point ud fra ovenstående kriterier. 

   

  vinsmagning5

   

  ''Det bliver i familien''

  Suckling er desuden lidt af en ''multimand'', der har gang i en lang række projekter sideløbende med anmeldervirksomheden: Alt lige fra restaurantbusiness og taler til masterclasses inden for vin optager den begejstrede anmelder. Suckling er altså en travl herre. Han har også en svaghed for cigarer, som han er ekspert inden for, og han har ry for at være lidt af en cigar aficionado. Begge hans børn er involverede i farens virksomhed på forskellige måder: Hans datter Isabel optræder med klassisk musik under hans events, mens sønnen arbejder som smager på deltid for JamesSuckling.com. Konen Marie Kim-Suckling spiller også en vigtig rolle og hjælper med at optimere virksomheden. Der er altså fuld opbakning fra familiens side til Sucklings mange projekter. 

  Sucklings betydning inden for vinverdenen er et ubestrideligt faktum, og mon ikke, vi kommer til at se meget mere til the grand old man og cool vinkritiker, som følges af så mange, og hvis anmeldelser værdsættes verden over.

   

  Klik her for at se en lang række vine, der er anmeldt af Suckling.