• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Anmeldelser & Anmeldere / 07-10-2022 11:23:49

TOP 100 Best vineries in the world 2022: Ravines


Af Thor Gottschalk Rasmussen

"Continually recognized as one of the best wineries in the eastern USA and one of the best cool-climate wineries in the world." Sådan lød det for nylig, da det prestigefyldte amerikanske vinmagasin, Wine & Spirits, offentliggjorde deres liste over verdens 100 bedste vinerier i 2022. På listen finder vi for 3. gang vores danske stjerneskud, Morten Hallgren, og hans vineri, Ravines. Vi ønsker stort tillykke med den utrolige bedrift og sætter i dette blogindlæg fokus på Ravines og vinene fra Finger Lakes i New York. Find alle vinene fra Ravines her!

Finger lakes

Regionen med de finger-formede søer

Finger Lakes ligger i New York State og navn efter 11 fingerformede søer dannet af fortidens gletsjere. Netop søerne bidrager til at skabe ideelle betingelser for druedyrkning. Om vinteren holder de på varmen, hvilket er med til at mildne klimaet og virke som et solidt værn mod tidlig frost. Hvis det ikke var for søerne, ville det næppe være muligt at lave kvalitetsvin i Finger Lakes og på den måde minder regionen meget om Mosel og andre tyske vinregioner, der har Rhinen løbende igennem sig. De fleste vinstokke plantes på skråningerne, der hælder ned til søerne, så vinstokkene har den fornødne dræning og soleksponering, der er nødvendig for at sikre det bedste druemateriale. Selvom det er et regulært "Cool Climate" vinområde formår de at dyrke lidt flere druersorter end i eksempelvis Nordtyskland. Riesling, Chardonnay, Gewurztraminer, Pinot Noir og Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc mfl. dyrkes flittigt på skråningerne med et perfekt udsyn til søerne.

Søer ved finger lakes

Danskfødt, opvokset i Provence og vingårdsejer i NY

Således en lille introduktion til Finger Lakes. Nu vender vi blikket tilbage mod danskfødte, Morten Hallgren, der i 2001 grundlagde Ravines med sin kone, Lisa. Lige fra barnsben har Mortens opvækst peget i retning af vin. Han er opvokset på en vingård i Provence, hvor han har lært alt om vindyrkning og selvom han drømte om at blive astrofysiker, endte han dog med at uddanne sig til ønolog i Montpellier. Inden han slog sig ned i den østamerikanske Finger Lakes-region nåede han sågar at lave vin for det verdensberømte Bordeaux-slot, Cos d'Estournel. Omkring grundlæggelsen af Ravines i 2001 var Morten den eneste vinproducent i Finger Lakes med en reel vinuddannelse, winemaker-erfaring og ikke mindst ambitioner om at dyrke premium-vine på de klassiske europæiske druesorter. Det er derfor ikke for meget sagt, at både han og Lisa har været pionerer i området Det er især de tørre og mineralske Riesling-vine, der har gjort både Ravines og Finger Lakes-regionen berømte. I de senere år har Morten Hallgren udvidet sit repertoire med verdensklassevine på Chardonnay, Pinot Noir og franske bordeauxdruer som Cabernet Sauvignon, Merlot og Cabernet Franc. Ravines laver en imponerende serie af vine, der spænder utrolig bredt og som man ikke ser særlig mange andre steder. Eksempelvis er det sjældent at finde en producent, der både laver Riesling, Merlot og Cabernet Sauvignon og Pinot Noir - alt sammen i prisbelønnede udgaver vel at mærke. Det har ganske givet spillet ind i Wine & Spirits bedømmelse af Ravines' samlede vinserie. 

 

3 highlights fra Ravines du skal opleve

1. Argetsinger Rielisng

Vi kan lige så godt starte med det bedste af det hele, nemlig Ravines Argetsinger Riesling. Denne Riesling er opkaldt efter familien Argetsinger, der i 7 generationer har ejet denne sublime enkeltmark, der råder over nogle af Finger Lakes' bedste og ældste Riesling-stokke. Morten køber druerne af familien og forvalter dem til perfektion i vineriet. Og det er ikke for meget sagt... Argetsinger Riesling er nemlig udråbt som den bedste amerikanske Riesling af New York Times. Vi får tildelt ganske få kasser hvert år af denne eminente vin, der har sat standarden for resten af USAs vinproducenter.  

“Best American Riesling I’ve ever tasted.” - Eric Asimov, The New York Times
"A new standard for dry Riesling in the Finger Lakes" - John Winthrop Haeger 

Argetsinger til bloggen

 

2. Le Petit Caporal - det største Bordeaux-blend i NY? 

Som nævnt tidligere har Morten Hallgren lavet vin for Cod d'Esturnel og "Le Petit Caporal" kan kaldes hans røde topvin. Måske det største Bordeaux-blend i NY. Le Petit Caporal er godt nok ikke fra venstrebredden i Bordeaux, men fra venstre bred af Seneca Lake i Finger Lakes. Vinen ærer Mortens afdøde ven, drueavleren Sam Argetsinger. Sam var en stor beundrer af Napoleon Bonaparte (”den lille koporal”), og en del af vinens druer høstes netop fra Sams elskede Argentsinger Vineyard. Det her er en kølig og elegant vin, der ligger langt fra Napa Valley og henvender sig til Bordeaux-nydere af den gamle skole. Vinen høster helt op tli 97 points herhjemme ved den danske anmelder Houlberg, der siger således om den lille Caporal: Stor klasse ... over mange gode Bordeaux vine." 

Le petit caporal

 

 

3. Ravines Sparkling Brut 2013 - er det her Vintage Champagne?

Som førende producent i en Cool Climate vinregion, så må man naturligvis også have en mousserende vin i sit sortiment. Denne mousserende specialitet fra Ravines er lavet på 50 % Pinot Noir og 50 % Chardonnay fra den velkendte Argetsinger-mark. I kælderen forædlet efter Champagne-metoden med imponerende 6 års flaskelagring på de fine gærrester! Som James Suckling siger i sin imponerende 94 points-anmeldelse: “You could mistake this for a top vintage Champagne, thanks to its impressive depth and the balance of creaminess with elegant acidity and fine mousse, which gives it a wonderful mouth-feel.

En fantastisk køb, der er sjov at smide ind i en blindsmagning med Vintage-Champagner.   

Ravines til bloggen