• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Guides & Områder / 22-06-2022 21:37:02

Gemte skatte i de spanske bjerge


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Hvis du er mere end 30 år gammel husker du måske, at du kunne komme virkelig langt for dine omvekslede pesetas, når ferien gik til Costa del Sol eller en af de andre solskinsbyer i Spanien. Med indførelsen af Euroen mente mange Spaniere, at tingene blev dyrere og priserne rundet op i stedet for ned. Det er der uden tvivl noget sandhed i, men i den spanske vinverden er priserne forblevet gunstige for forbrugeren. Sammenlignet med andre store vinproducerende lande kommer du stadig meget længere for dit vinbudget, når du skuer ud over det spanske højland. Særligt, hvis du lader øjnene hvile på nogle af de mindre kendte områder, såsom Navarra og Aragon, kan du finde deciderede skatte for under 100 kroner per flaske. I dette blogindlæg tager vi op i bjergene i det nordøstlige Spanien og finder nogle de oversete perler, hvor kvaliteten langt overstiger prisen. 

Bodegas Langa

Et billede af Bodegas Langa, der ligger godt 3 timers kørsel ind i landet fra Barcelona

 

Bodegas Langa fra Calatayud, Aragon 

Vi lægger ud i Aragon-provinsen, hvor Bodegas Langa har lavet vin i mere end 5 generationer. Aragon dækker et stort område helt oppe fra den spansk/franske grænse og strækker sig næsten 400 kilometer sydpå ned mod Valencia. Derfor er det svært at tale om et ensartet klima og faktisk er regionen inddelt i flere sub-zoner pga. de store udsving i klimaet. I alt har Aragon 4 appellationer, hvoraf Bodegas Langa hører hjemme i Calatayud, der ligger i den sydlige del. Her er klimaet varmt med masser af solskinstimer, men takket være de imponerende 800-1000 højdemeter sænkes temperaturen i vinmarkerne tilpas meget i løbet af nattetimerne til, at druerne kan modne langsomt og udvikle deres smagsnuancer optimalt. Det giver de perfekte betingelser for at dyrke en lang række solskinskrævende druesorter og på rødvinssiden er særligt Chateuaneuf-druen, Grenache (på spansk: Garnacha) et stort hit, mens også Cabernet Sauvignon og Syrah findes vej til mange vine. 
"93p bjergvin til under 100 kroner! Se Sekeida her"

Sekeida vingård

Gigantisk Grenache for småpenge

En af Bodegas Langas mest spændende vine, som også er landet her i Supervin, er deres 100 % Grenache  "Sekeida". Til denne vin høster Bodegas Langa druerne fra tudsegamle vinstokke, der er mellem 70-100 år gamle. De gamle vinstokke er med til at give vinen en utrolig smagskoncentration og elegance. Selvom vinen holder 14,5 % alkohol er der en perfekt balance mellem power og friskhed, hvilket især skyldes den kølige bjergluft som druerne dyrkes i. Vinen tilføres smagsdybde og kompleksitet fra et helt år på fine franske egetræsfade.

Og nu vender vi tilbage til det vi indledningsvis var inde på - nemlig value for money. Vinen har opnået topanmeldelser fra både Robert Parker og James Suckling, hvor sidstnævnte giver hele 93 points. Havde der stået Chateauneuf du Pape på etiketten havde denne vin kostet det 3-4 gange så meget. Det er nok også en af grundende til, at James Suckling i samme forbindelse fremhævede de gode køb fra Calatayud: 

”Garnacha-dedicated Aragon, where you will find some hidden gems in Campo de Borja, Calatayud, and Carinena”  – James Suckling

 

Cava på Champagnemetoden

Det er dog ikke kun de gode rødvinskøb, der er har gjort Bodegas Langa populære. Vinhuset er nemlig også den førende producent af Cava i regionen. Derfor er det meget passende, at deres Cava-serie hedder "Reyes de Aragon" - kongerne af Aragon. Dog er navnet nok nærmere tiltænkt som hyldest til det gamle aragonske middelalder-kongerige. 

Husets Cava'er er lavet på Champagne-druen, Chardonnay og den lokale Viura (også kendt som Macabeo). Mange af vinene er lavet på en blanding af de to, men fører også en 100 % "Blanc de blancs" Chardonnay-udgave - se den her. Helt efter alle regler og foreskrifter fremstilles al Cava på Champagne-metoden, hvor boblerne udvikles gennem andengæringen på flaske. En ressourcekrævende proces, der gør den kundevenlige pris endnu mere utrolig. Du finder alt lige fra knastør "brut nature" til almindelig tør "brut" Cava. Er du til de mere søde udgaver må du ikke gå glip af deres nye ICE Cava, der tager kampen op mod den hunde dyre Moët-udgave. For en fjerdedel af prisen kan du få en skøn frugtsød mousserende vinoplevelse. Perfekt til sommerens mange fester!
"Læs mere om den lækre ICE-Cava her"

ice cava ved swimmingpool

 

Se hele udvalgte af vine fra Bodegas Langa her!

 

Bodegas Caudalia - Navarra

Kører man små to timer nordpå rammer man det lille charmerende vinhus, Bodegas Caudalia, hvor Ivan Lopez Barco og Raquel Grandival Allende, har dedikeret sig til økologisk dyrkning af blot 8 hektar med rødvinsdruerne Syrah, Garnacha, Graciano og Tempranillo. Vi når ikke de helt samme højdemeter her som hos Bodegas Langa, men som man kan se på billedet er det stadig meget bjergfyldt terræn og de gamle vinstokke udgør ligeledes rygraden i Caudalias vine. bodegas caudalia

Elegant Syrah som i Nordrhône

Det er særligt de to Rhône-druer, Syrah og Grenache, som virkelig har fået mange til at spærre øjnene op for  Bodegas Caudalias vine. Se bare deres 100 % Syrah, "Paal 01", der igennem de sidste 10 år er blevet topanmeldt og sammenlignet den med alt lige fra Cornas til Crozes Hermitage. Når man så ser prisskiltet ved Paal 01, så skal man lige gnide øjnene en gang til... Ivan og Raquel har en forunderlig evne til at få Nordspanien til at smage som dyr Nordrhône. 

Hemmeligheden bag Paal 01 skal findes i de stenede marker i Baja Montaña, godt 500 meter over havets overflade. De mange højdemeter er med til at give vinen en svævende elegance og her får du en herligt violduftende vin med hindbær, skovbær, peber, læder og lakrids. Kun diskret fadlagret på gamle fade for ikke at overdøve det imponerende terroir-præg i denne vin. 

Læs mere om den imponerende Syrah "Paal 01" her!
paal

Kult-Grenache med burgundisk elegance!

Hos Bodegas Caudalia elsker de som sagt også Chateauneuf-druen, Grenache. De bruger den naturligvis til at lave rødvin, men det er værd at nævne, at den også indgår i flere af deres fremragende rosévine. Du kan læse om deres rosévin, UMEA, i dette blogindlæg.

Nu har vi i løbet af indlægget slået et slag for de helt billige vine fra de to producenter, så lad os lige se nærmere på topvinen fra Bodegas Caudalia. Og selvom vi siger topvin, så forbliver prisen altså stadig et godt stykke under 200 kroner. Deres topvin, Xi'Pal, er fremstillet fra deres mikroskopiske enkeltmark "Las Bajadas", der ligger i godt 625 meters højde. Marken er så lille, at produktionen begrænser sig til blot 1200 flasker om året. Vinen har en helt særlig kølig og mineralsk elegance over sig, der har fået flere vinjournalister til at sammenligne denne type "bjerg-Grenache" med Bourgogne. Samtidig har den en imponerende power med hele 15 % alkohol, så der er tale om et møde med intens Chateauneuf du Pape og læskende saftig Bourgogne. Prøv den!  
Se Bodegas Caudalias topvin her!

Xipal