• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Guides & Områder / 07-04-2021 16:38:57

Betaget af Bourgogne (del 8): Årgangene


Af Malene Bach

I dette indlæg vil vi fortsætte vores rejse gennem årene, der er gået i Bourgogne. Nu er vi nået til de nyere årgange, hvoraf flere bærer vidne om klimaforandringernes påvirkning, der også rammer Bourgogne. Der kan være forskel på de forskellige terroirs, og hvordan de bliver påvirket af vejrets omskiftelige opførsel de forskellige år. Nogle klarer sig bedre end andre, og hvis vejrplager slår ned, er det ikke altid alle steder, som det går lige hårdt ud over. Det kan derfor være svært at sige noget generelt om vinene, ligesom vineksperter kan bedømme årgange lidt forskelligt alt efter smag og behag. Men her får du et groft overblik over de forskellige årgange, hvis du ligesom os er lidt betaget af Bourgogne.

 

iStock-1215280342

 

2016: Knaphedsårgang fuld af komplikationer 

Et år fuld af komplikationer for winemakerne, der måtte kæmpe mod frostens iskolde klør og fugtens klæbende magt, der banede vejen for, at svampesygdomme og meldug kunne slå ned og omklamre vinstokkene. Frosten forsinkede høsten, så det tog længere tid, før druerne kunne plukkes og komme sikkert i hus, men med et væsentligt mindre udbytte som den ulykkelige følge. Alligevel kalder Jancis Robinson årgangen, hvor vejret viste sig fra sin værste side, for ''a delicious vintage''. Men, for der er et stort men: Der er for lidt af den! Ikke desto mindre roses årgangen for sin charme allerede nu, men Jancis spår årgangen et pænt gemmepotentiale. En rigtig fin årgang med lys, frisk frugt og en god syre, dog ikke insisterende eller in-your-face-aggressiv på nogen måde, men bare behageligt balanceret. Flere foretrækker 2016 frem for de mere koncentrerede og modne 2015'ere, fordi de mener, at terroiret skinner mere igennem, ligesom de hylder den for dens præcision i vinenes udtryk. 2016 fortjener at blive husket - hvis ikke for vejret, så for kvaliteten af vinene!

Nøgleord: Balance mellem frugt og friskhed, præcision, balance, terroir.

Sammenlignes med: 2010, men med mere krop.

 

iStock-1207314090

 

2017: En restaurantårgang med umiddelbar appel

Producenterne smilede over hele femøren over de fyldte gæringstanke i 2017, da året bragte bedre vejrbetingelser med sig, og produktionen igen nåede et pænt niveau i forhold til knaphedsåret 2016. Deres bønner ovenpå det sidste hårde år var blevet hørt af vejrguderne, og der var ingen drama, ingen stress, nichts. Eller der skete i hvert fald ikke meget, der kunne øge producenternes bekymringsrynker. De røde er lette og delikate i stilen, en klassisk ''restaurantårgang'', som franskmændene ynder at kalde den på grund af tilgængeligheden af vinene, der vil vække umiddelbar appel. En årgang, som er let at nyde her og nu. Terroiret skinner fint igennem i de transparente og saftige vine, der fortryller allerede i deres spæde ungdom. Ved de hvide holdt man udbyttet i strammere tøjler, og de er til gengæld noget mere koncentrerede, samtidig med, at syren er i den rette balance, og man fristes til at få terroir på hjernen, når man smager på hvidvinene, der samtidig byder på en god længde og struktur.

Nøgleord: Transparent, lethed, elegance, tilgængelighed, nuanceret terroirudtryk.

Sammenlignes med: 1999

 

iStock-1157966362

 

2018: Hedebølge og forvirring hos vineksperter

Et år, der tog tilløb med våde vintermåneder, der fyldte vanddepoterne godt op. Blomstringen gjorde sit indtog i foråret. Herefter kom sommeren og maste sig frem bærende på masser af varme i sin favn. Et af de tørreste år nogensinde, der finder sin rette plads blandt de varmeste årgange i Bourgogne. Men køligere forhold i foråret bidrog til at bevare syren i de modnende druer. Frugten var kernesund og charmerende, og sorteringsbordene blev mere eller mindre overflødige. Et ideelt år, der sammenlignes med det mytiske post-krigsår 1947 - en mulig rival måske? På grund af modningen, der blev skubbet voldsomt frem af varmen, var det afgørende, at der blev høstet på det rigtige tidspunkt. Den store udfordring for winemakerne blev at opretholde syren i druerne, men flere af de hvide overraskede positivt på det punkt. Nogle af vinene har en høj alkoholprocent - enkelte op til 15 % - men ifølge vinskribenten Neal Martin er høje alkoholprocenter knap så udbredte, som det kunne forventes i et år præget af så varme vilkår. En årgang med vine, der forvirrede flere vineksperter af samme grund, men som generelt regnes for en succes. Er det mon første gang, at den globale opvarmning for alvor viser sit aftryk i vinene? Og er dette mon the new normal i Bourgogne? Varmere er det i hvert fald blevet, og producenter må nu oftere bakse med varmen og dens følger. Men i dette tilfælde endte det hele godt overordnet set - og heldigvis for det.

Nøgleord: Modenhed, koncentration, fylde, bløde, høj alkohol, men også mange vine med friskhed, finesse, mere moderate alkoholproducenter og god balance.

Sammenlignes med: 1947

 

iStock-950841630

 

2019: Flot kvalitet over hele linjen

Normalt skorter det ikke på besøgende, der kommer langvejsfra for at smage på vinene fra den nye høst i Bourgogne, men da Jancis Robinson besøgte det berømte område for at få en fornemmelse af vinene, var der langt fra trængsel. COVID-epidemien havde sat sit klare fingeraftryk, og det var let for det store vinikon at få aftaler på plads med producenterne, hvis kalendere ellers plejer at være stopfyldte. Jancis hylder vinene for deres charmerende frugt og energi. Med en meget varm sommer, er det lidt af et mysterie, hvordan winemakerne formåede at bevare den friske syre i vinene, heriblandt også i mange af de hvide. En årgang, man kan købe med ro i maven og som frembyder en fornuftig kvalitet over stort set hele linjen. En mild og tør vinter førte til en tidlig knopskydning, og frosten slog ned i april, hvilket reducerede udbyttet. Det kølige, fugtige vejr i juni forplumrede blomstringen, som blev uensartet. Snart kom sommeren dog slæbende på sin varme og tørhed. De ældre vinstokke var generelt bedre til at håndtere varmen end de yngre eksemplarer. Producenterne måtte være hurtige til at høste, så druerne ikke blev overmodne og mistede syren, mens mere tålmodige producenter med is i maven blev belønnet med kølige nætter og regnskyl i midten af september. En årgang, der er nem at elske!

Nøgleord: Modenhed, koncentration, energi, frugtcharme, fin syre, harmoniske.

Sammenlignes med: 2009, men med mere syre.

 

iStock-1214023032

 

2020: Et uforglemmeligt år

Et år, der tegner lovende, men som det måske er lidt for tidligt at sige noget endeligt om allerede. Et uforglemmeligt år, et usædvanligt år på mange måder, der bød på udfordringer for producenterne, der både måtte kæmpe med varmen og COVID-epidemien. Foråret bød på varme, en tidlig sommer fulgte med hedebølge i slutningen af juni, hvorefter det blev meget tørt. Høsten begyndte allerede i slutningen af august - ekstremt tidligt - og plukkerne måtte forlade stranden og gå ud i marken og svede under vinrankerne i stedet. Druerne var sunde og raske, og der var ingen spor af råd at se. En årgang, der viser sig fra sin smukke solrige side, men som stadig har friskheden i bevaring og byder på en rig aromatik, uden at alkoholniveauet er stukket af. Vinificeringen foregik forholdsvis smertefrit, og vinene beskrives af flere vineksperter som af exceptionel kvalitet. Endnu et varmt år i perlerækken af årgange med vekslende vejr, der byder producenterne noget nyt hvert år. 

Nøgleord: Modenhed, kraftfulde, koncentration, fin syre, 

Sammenlignes med: 2005, men med mere syre

 

Se vores udvalg af Bourgogne ved at klikke her