• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Guides & Områder / 01-03-2023 11:22:08

5 forskellige Sauvignon Blanc-vine du bare MÅ smage!


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Det er officielt blevet forår og i den forbindelse ser vi nærmere på Sauvignon Blanc, der er verdens næstmest populære hvidvins-druesort. Sauvignon Blanc er for mange blevet synonym med ultra-aromatiske frugtbomber fra New Zealand, men druen kan levere et hav af forskellige udtryk alt efter, hvor den dyrkes. I dette blogindlæg vil jeg vise dig 5 Sauvignon Blanc-vine, der på hver sin måde viser, hvorfor denne druesort er blevet så eftertragtet!

Sauvignon Blanc-kurven går kun en vej - op!

Sauvignon Blanc er i dag verdens næstmest plantede druesort efter Chardonnay, hvilket i sig selv siger en del om, hvor populær den er blevet. For 20 år siden var der omkring 65.000 hektar beplantet med Sauvignon Blanc og i dag er det tal næsten fordoblet! Dette skyldes ikke mindst, at man er blevet bedre til at finde kloner, som er mindre følsomme overfor meldug og råd samt, at man er blevet bedre i vinmarken til at sprøjte for at undgå disse sygdomme. Før dette var udbytterne meget svingende og et stort antal vinbønder valgte at satse på andre, mere konsistent ydende, druesorter. Sauvignon Blanc-feberen raser i øjeblikket og meget tyder på, at den ikke har toppet endnu. Det globale salg af Sauvignon Blanc-vine steg i 2021 med hele 31 % - mere end nogen anden druesort! På New Zealand har efterspørgslen nogle år været så stor, at producenterne ikke har kunnet levere til alle deres importører og de har derfor måtte vælge og vrage. Det så vi så sent som i 2021, hvor en dårlig høst praktisk talt halverede udbytterne.

iStock-1128996629 (1)

Vinmarker fra New Zealand med Sauvignon Blanc.

 Historien og vintyperne  
Lad os tage et hurtigt kig på Sauvignon Blancs ophav og vintyperne den bruges til. I årevis troede man, at Sauvignon Blanc havde sit hjemsted i Bordeaux, men man har senere fundet notater fra Loire-dalen dateret helt tilbage til 1534, hvor man omtaler druen. Begge vinregioner har meget stolte traditioner omkring Sauvignon Blanc, men Loire-dalen lægger terroir til langt størstedelen af Frankrigs Sauvignon Blanc-produktion med Sancerre og Pouilly-Fumé som de mest kendte områder. De fleste kender Sauvignon Blanc-vinene som aromatiske og frugtdrevne med en særlig vegetal note af noget grønt, der ofte beskrives som græs eller hø. Det kan forklares med at
Sauvignon Blanc er en af forældre-druerne til Cabernet Sauvignon, og disse druesorter indeholder et særligt aromastof, der giver sig til kende i form dette grønlige element som man finder i Bordeaux-rødvine fra Médoc. Helt overordnet så frembringer Sauvignon Blanc tørre hvidvine, der er skabt til at blive nydt med det samme efter frigivelse. Sauvignon Blanc er med sin indsmigrende frugt og aroma-profil ikke i udgangspunktet skabt til at blive lagret, men der er naturligvis undtagelser, hvilket vi også skal se senere. 
 

Frankrig, Pouilly-Fumé (Loiredalen)
Patrice Moreaux Pouilly-Fumé Corty artisan Silex 2020 - se vinen her

Vi lægger ud i Sauvignon Blancs vugge, nemlig Loire-dalen. Pouilly-Fumé er sammen med Sancerre de bedste og mest kendte appellationer og det er her du finder den mest rene og umanipulerede udgave af Sauvignon Blanc. Det kalkstensholdige-terroir er med til at give vine med utrolig elegance og en særlig mineralitet, som franskmændene har døbt "pierre a fusil", der kan oversættes til rygende flint. Frugten i vinene er mere diskret end i de new zealandske udgaver og på den aromamæssige side finder du særligt nyslået græs og stikkelsbær i næsen.

Skal du prøve noget af det bedste fra Loire, uden af blive flået til skindet, så er Patrice Moreux et godt sted at starte. Domænet har rødder helt tilbage til 1677 og de råder over den nu meget berømte Silex-mark (silex betyder flint på fransk). Fra samme terroir laver den verdensberømte vinmager, Didier Dagueneau, en kultvin til langt over 1000 kroner per flaske. Ironisk nok tog Patrice Moreux Didier Dagueneau i lære for senere at sælge ham en parcel af  Silex-marken. 
Det her er biodynamisk inspireret, spontangæret terroirvin af den pureste rene og mest mineralske slags. Vi har meget få flasker tilbage af denne vin, så hvis du skal prøve den, så er det nu! 
     

Corty

Chile, Lo Abarca
Casa Marin Cipreses 2022 - se vinen her
”96 POINT. TESTVINDER. Jeg mindes ikke at have smagt chilensk hvidvin, der i samme grad efterlod mig med en så voldsom wow-fornemmelse som denne"

Historien om denne vin er spektakulær. Vi befinder os kun 4 kilometer fra Stillehavet ud for Chiles kyst ved området "Lo Abarca". Her ville der ikke være vinstokke, hvis ikke det var for Maria Luz Marin. Da hun for mere end 20 år siden ville plante vinstokke her blev hun frarådet det af alle og enhver. Men hun så, at det kystnære terroir rummede et kæmpe potentiale og hun skulle i dén grad vise sig at få ret. Rent klimamæssigt, så er Humboldtstrømmen essentiel, da den blæser kølige havvinde ind over vinmarkerne. De kolde vækstbetingelser på land i kombination med næringsfattig jord med højt mineralindhold giver lavt drueudbytte, men druer med høj koncentration og elegante vine.

"Cipreses" er nok den mest aromatiske og smagsintense Sauvignon Blanc-vin jeg nogensinde har smagt og en "one of a kind"-vin. Den kombinerer både det mineralske fra Loire med frugt-intensiteten fra de new zealandske vine. Anmeldelserne taler deres eget tydelige sprog: To gange kåret til verdens bedste Sauvignon Blanc, 5 år i træk valgt til årets hvidvin af Guía Descorchados og udråbt som "Verdens bedste hvidvin" af det store amerikanske "Wine & Spirits Magazine". Og det er bare et lille udsnit af bedrifterne de sidste 20 år. Lige nu kan du få 2022-jublilæumsudgaven, der allerede er blevet Testvinder herhjemme hos Flaskehalsen. 

 

Cipreses

New Zealand, Marlborough 
Toi Toi Sauvignon Blanc Marlborough 2022 - se vinen her

Selvom Frankrig er hjemstedet for Sauvignon Blanc, så findes der ikke noget vinland i verden, der er så patriotiske omkring denne drue som New Zealand. 80 % af al vin, der eksporteres herfra er lavet på den aromatiske drue og epicentret for denne produktion er Marlborough, hvor især Cloudy Bay fik sat Sauvignon Blanc på verdenskortet i midten af 1980'erne. Siden da er efterspørgslen eksploderet og det er svært for producenterne at følge med - især i de årgange, hvor høsten ikke rammer plet.

Marlborough er placeret på den sydlige af de to new zealandske øer og det har vist sig, at Sauvignon Blanc trives ualmindeligt godt i det kølige klima her. Den sydlige breddegrad gør dog samtidig, at druerne får ekstra meget sol gennem sommermånederne, hvilket giver vinene den eftertragtede tropiske frugtkarakter. De kølige nætter og friske havvinde sikrer den crispy og vibrerende friskhed, som gør vinene så umådeligt drikkevenlige.

Vores vinhus Toi Toi er på meget kort tid blevet en af de mest populære i Supervin og deres to forskellige Sauvignon Blanc-vine er fremragende til at vise den særprægede Malborough-stil, der har gjort vinene herfra så berømte. Deres prisvenlige signaturvin fra 2022 er sammensat af druer fra tre forskellige parceller, der hver især bidrager med et aromatisk særpræg til vinen. Et fremragende køb til prisen og en vin man altid bør have på køl så længe at havemøblerne står på terrassen! 

Toi Toi SB

Italien, Langhe (Piemonte)

Parusso Langhe DOC Sauvignon Blanc Rovella - se vinen her

Nu forlader vi de klassiske Sauvignon Blanc-vine og begiver os ud i en rigtig specialitet. Piemonte er normalt synonym med Barolo og store rødvine, men hos Parusso laver de også en fadlagret special-cuvee med Sauvignon Blanc fra omkring 40 år gamle vinstokke. 12 måneder på franske egetræsfade resulterer i en vin med langt større fyldighed og kompleksitet end man normalt forventer i en Sauvignon Blanc-vin. Her er både honning, jasminblomster og safran, der blander sig med de klassiske noter af stikkelbær, grapefrugt og ferskner. Som James Suckling har udtalt i en tidligere anmeldelse af vinen, så er det her et perfekt eksempel på, hvor god Sauvignon Blanc kan blive i Italien. Der fremstilles kun 4.000 flasker om året!

”There are few Italian Sauvignons, especially outside the regions in the northeast, that manage to deliver so complete a picture of the variety as this.” – James Suckling om en tidligere årgang af Rovella.

Rovella

Frankrig, Bordeaux (Pessac-Léognan)

Vi slutter denne tour de force i Sauvignon Blanc af med en af de vine, der fik mig til at forelske mig i hvidvin fra Bordeaux. Pessac-Lèognan, der hører under Graves-klassifikationen, i den sydvestlige del af Bordeaux er specialister i at fremstillige stor Sauvignon Blanc, som ofte blendes med Semillion-druen. Der findes kun ni slotte i hele Graves, hvis hvidvine bærer Grand Cru Classé på etiketten. De mest berømte er Chateau Haut Brion og Chateau Pape Clement, men Malartic Lagraviere leverer i mine øjne noget af det bedste value for money. Jeg var så heldig at få serveret denne årgang 2013 under et besøg på slottet, og den slog benene helt væk under mig.

Vinen er modnet i 12 måneder på franske egetræsfade, hvoraf 55 % er helt nye, og det er med til at give et tydeligt fadpræg med noter af vanilje, røg og bagekrydderier. Derudover er der masser af florale noter i form af orangeblomst kombineret med modne stenfrugter, citrus og tørrede krydderurter. Det sidste er med til at gøre vinen særdeles madvenlig og den kan matche både kylling, kalvekød og cremede pastaretter med grønne krydderurter. Hvis du vil smage, hvor stor og kompleks Sauvignon Blanc kan blive, så er det her en enestående flaske. Vi har 7 kasser tilbage af Malartic Lagravieres fra årgang 2013, der med 10 års modning står snorlige med en perfekt balance af friskhed og udviklet smagskompleksitet. 

Malartic