Snart kimer klokkerne og flæskestegen bliver sat til at langtidshvile i ovnen, mens der skråles med på lejlighedssangen ''Højt fra træets grønne top'' , hvor lænkehunden får dobbelt sul og lille Peter higer efter trommen på træets gren, en afspejling af Peter Fabers egne familieforhold og kulturimporten fra Tyskland, troligt bevaret i Højskolesangbogen og trofast sunget gennem flere generationer. Med til julen hører også - for mange i hvert fald - god vin. Vi har kåret årets julevine, som især passer godt til maden. Et af valgene vil måske komme bag på nogen, men ikke desto mindre bliver flere vineksperter helt kulrede ved tanken om rislende frisk og frugtfyldig Riesling til julemaden. Og hvorfor ikke være en smule eventyrlysten og udfordre de klassiske valg som Amarone og Châteauneuf, så vennerne spærrer øjnene op, og svigermor får anden galt i halsen? Her får du vores bud på årets fem bedste julevine plus det alternative valg, der vil arbejde godt sammen med julemaden.
Amarone: Spidskandidaten fra Valpolicella får mange stemmer
Amarone er en selvskreven kandidat, spidskandidaten fra Valpolicella, en af dem med flest stemmer, når vi taler julevin, så det næsten ligner en kliché, næsten for oplagt, men der er nu noget om snakken, og vinen bliver hvert år ved at snige sig ind på listen over julens favoritvine. Og hvorfor nu det? Hvad er det, den bombastiske frugtbombe kan, siden den er værdig til at kalde sig for julevin - måske endda den ultimative af slagsen? Vinen besidder den nødvendige power, fylde og alkohol til at matche julemaden, ligesom den ofte har en blød kant af rosinsødme, som vil gå godt til de brunede kartoflers sukrede smag og siruppen, der klæber til gaflen.
Buglioni Amarone della Valpolicella Il Lussurioso 2017:
Buglionis bombastiske Amarone opfylder kravene til fulde og mere til, en dobbelt 96-pointscorende sværvægter, der maser sig ind på mange anmelderes favoritlister, en vin, der gør opmærksom på sig selv med sine mørkerøde kirsebær og højintense blommede frugt, der gør et voldsomt indtryk på både mund og næse. Vanilje og chokolade fra den 30 måneders tunge fadlagring, men alligevel er balancen bevaret, og vinen er heavy uden at virke gumpetung eller klodset, men stadig med et solidt pebret bid til at udligne sødmen. En imponerende testvindende Amarone, godt med smæk på alkoholen, men nuancerne og kompleksiteten er der og kommer alligevel frem.
Danskerdarlingen: Sødmefuld og saftig Zinfandel
Zinfandel er et andet godt valg til andestegen og de brunede kartofler og - igen - er der ofte godt med alkohol og fylde i vinene på en af danskernes darlings. Ofte møder man rosiner og svesker i de potente vine blandet med lune, sødmefulde fadkrydderier. Fortræffelig til dansk julemad. I Italien går druen under navnet Primitivo, selv om navnet Zinfandel også har sneget sig ind på de italienske vines etiketter efter den amerikanske succes med druen. Meget smart træk af italienerne, der heller ikke ligger på den lade side, når det gælder om at producere kvalitets Zinfandel/Primitivo.
William Wright Old Vine Lodi Zinfandel California 2019
Bevæger vi os et skridt over Atlanten støder vi på denne frugtfarlige og fedmefulde Zinfandel mættet med power, 400 hestekræfter og med forbryderiske 16 % alkohol, californisk charme lige til at hælde i halsen, ren frugtgalskab, en balstyrisk vin, men uden at være vulgær, en vin med en imponerende fylde, der modsvares af et velplaceret og forfriskende syrebid. Masser af kirsebær, solbær og brombær støder sammen med søde røde bærfrugter, en bærharmoni, så det synger, mens næsen frydes over søde krydderier som vanilje og chokolade. It's a Zin, som man siger. Syndigt godt smager det i hvert fald!
Châteauneuf-du-Pape og andre vine fra det sydlige Rhône
Længere nede på listen finder vi det klassiske valg til julemaden for dem, der foretrækker det knap så Zinfandel-sødt, men stadig vil have power i deres vin. De Grenache-dominerede vine fra det sydlige Rhône er et godt bud, da de som regel har den fornødne alkohol og smagsfylde til at klare sig over for den tunge julemad.
Xavier Châteauneuf du Pape 2017
100-point winemakeren Xavier har frembragt en særdeles smuk Châteauneuf, en smule afdæmpet i duften, lidt pigeligt genert, men med en yderst behagelig og let urtet næse, en vin, der bærer på et væld af frugtnoter og smagsmæssig intensitet tilsat et skvæt magisk Xavier-mineralitet, mesterens hemmelige touch - ja, manden gransker simpelthen mineralkoncentration i jordbunden under udvælgelsen af markerne - elegant, fløjlsblød og tilgængelig allerede nu, en Châteauneuf, du ikke behøver vente på i 10 år. Peberkrydret og med hindbær, kirsebær, brombær, skovbund og lakrids i forening. Brandgod og skamrost Châteauneuf, der ikke er til at få nok af!
Going ''down under'': Shiraz fra Australien
Et andet ideelt valg kunne være Shiraz fra landet ''down under'', Australien, ofte vine, som har fået tilstrækkelige mængder sol resulterende i en høj alkoholprocent, frugtfylde og let sødme, som vil gøre sig godt til julemadens sødme og kolesterolfarlige fedme.
Wirra Wirra Shiraz Basket-Pressed Woodhenge 2016
Du behøver ikke aflægge besøg hos Barossa Valley for at støde på kvali-Shiraz, du kan stoppe ved McLaren Vale, hvor du kan få ægte australsk power til en langt bedre pris. En vin med 97 point af Decanter - helt exceptionelt til prisen - og Woodhenge udløser den vildeste frugteksplosion med brombær, blåbær og blommer i næse og mund, der samtidig fyldes til randen med en venlig blødhed og polerede tanniner. Fadnoter som stjerneanis, cedertræ, kokos, mokka og mørk chokolade fuldender den store Shiraz-oplevelse, der er saftigheden selv og med en anelse mere friskhed end den typiske Barossa har at byde på.
Og sløret løftes for...
Nu udløser vi spændingen og er nået til det alternative valg. Sløret løftes, publikums ører spidses, og Riesling træder ind på scenen. Udover at det kan være forfriskende med et køligt glas hvidvin, kan visse typer af Riesling sagtens gå sammen med julemaden. Tro det eller ej. Der skal helst være tale om Riesling med et vist mål af restsødme og frugtfylde, ikke en spinkel eller al for let type, men stadig med den friske og høje syre i behold, som Riesling-elskerne smægter efter.
Axel Pauly Riesling Generations 2020
Riesling på tværs af generationer. En opstigende ung Mosel-komet. En hård vej mod tinderne startende med en nedbrændt vingård og en haglstorm, der slog ned over markerne. Navnet er Axel Pauly - husk det(!) - der allerede er blevet en anmelderdarling på grund af sine topklasses Rieslinger. Generations er en frugttung hvidvin lavet i en halvtør stil med en god mængde legelysten restsødme og en blid, lidt sart syre, der gemmer sig bag frugtens tykke lag, melon, modne pærer og æbler, alt godt fra spisebordets frugtkurv, Mosel-Riesling, når det er bedst og blødest, mest charmerende og ligetil, en bællevenlig vin. Riesling i øjenhøjde!
Hvis du har lyst til at læse mere om alternative vine til juleaften, kan du gøre det her
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere! Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.
Fortæl os gerne hvad du vil vide mere om, ved at udfylde formularen herunder.
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere!