Amarone, Côtes du Rhône og Primitivo - allesammen velprøvede klassikere som mange danskere elsker at drikke til den store julemiddag. Har du imidlertid lyst til at kaste dig ud i noget nyt, så læs med i denne uge, hvor vi eksperimenterer, og finder nye spændende alternativer til et af årets bedste måltider!
Riesling i halvsøde udgaver - Spätlese, Feinherb og Auslese
Hvidvin til julemaden? Nu bliver din verden måske vendt på hovedet, men faktisk er en af tidens mest populære mad- og vinsammensætninger juleand og halvsød Riesling. Kokke og sommelierer er vilde med denne kombination, fordi sødmen fra de brune kartofler, og til dels fra rødkålen, går perfekt i spænd med den halvsøde hvidvin.
I Tyskland er de eksperter i at lave Rieslinger med forskellige sødmegrader. De meste kendte udgaver er Spätlese og Auslese, der er lavede på henholdsvis senthøstede og særligt udvalgte druer, der har opbygget en perfekt modenhed og et naturligt højt indhold af sukker. Vinene opnår deres liflige sødme ved, at man standser gæringen inden alt sukkeret er omdannet til alkohol. Vær opmærksom på, at både Spätlese og Auslese kan fremstilles i en tør stil, så gå uden om "Trocken", hvis du vil have den halvsøde vin. Feinherb er en uofficiel betegnelse for en halvsød vin, som derfor ikke findes i en "Trocken"-udgave.
Har du mod på at prøve denne spændende kombination juleaften, så gå på jagt hos vores Mosel-producent, Axel Pauly, der producerer et enestående udvalg af Rieslinger. Særligt hans Niederberg-Helden Spätlese vil være et perfekt eksempel at servere til julemaden. Alternativt kan du prøve Rudi Rüttgers, "Le Tendre", der ikke indeholder så meget restsukker som Axel Paulys vin. På alle produktsiderne har vi angivet, hvor meget restsukker alle vinene har.
Axel Pauly Niederberg-Helden Spätlese
Rudi Rüttger Riesling "Le Tendre" Feinherb
Champagne og mousserende vine
Selvom nytåret først skydes ind en uge senere, kan du sagtens servere Champagne til julemiddagen. I tråd med Riesling-anbefalingen vil en demi-sec Champagne have den samme let sødlige karakter at byde ind med. Til trods for en pæn portion restsødme har den dog stadig tilpas meget syre til skære igennem andefedtet eller flæskestegen og boblerne vil desuden have en dejlig mundrensende effekt.
Hvis du overvejer at servere bobler til julemiddagen, så vil en Champagne på blå druer være at foretrække, da de har lidt mere fylde og krop at supplere maden med. Du finder flere røde noter i duft og smag til forskel fra Blanc de Blancs-Champagner, der er mere citrus- og æblefrugtige.
Prøv Charles Orbans skønne Blanc de Noirs Champagne, lavet på Meunier og Pinot Noir i en halvsød demi-sec-udgave. I en lidt anden del af prisspektret kan du også forsøge dig med italienske Lambrusco-bobler fra en af landets førende producenter, Medici Ermete. "I Querciolo" er ligeledes fremstillet på blå druer i en halvsød stil med smag af blommer og jordbær.
Hvis du går lidt udenom de søde, brune kartofler, kan du også drikke en regulær Brut Champagne, hvor syren og friskheden får lov til at skinne igennem. Chateau de Blignys Rosé-Champagne har en dejlig smag af hindbær og tranebær, da den primært er lavet på Pinot Noir. Et perfekt valg, hvis man til julemiddagen også serverer en grønkålsalat med granatæblekerner.
Prøv Champagne juleaften, og drik de overskydende flasker nytårsaften. Vi har også Champagne-smagekasser, der indeholder både tørre og halvsøde Champagner.
Charles Orban Champagne Blanc de Noirs Demi-Sec
Medici Ermete "I Quercioli" Grasparossa Amabile
Chateau de Bligny Champagne Rosé Brut
Portvin
Den sidste anbefaling er til alle sukkergrisene og portvins-fans! Mange forbinder portvin med desserter og Ris a la mande, men du vil blive overrasket over, hvor godt nogle Portvine supplerer selve hovedmåltidet - særligt juleaften.
Portvinen har mange af de samme kvaliteter som en god Amarone, bare med et ekstra gear på alle parametre - mere alkohol, sødme og smagskoncentration. Hvis du vælger en portvin til anden eller flæskestegen, så lad de helt gamle flaske ligge i kælderen og gå udenom Tawny og Colheita, der smager meget af nødder og karamel. Der må gerne være frisk frugt i smagen, så prøv eventuelt en LBV fra Delaforce i 100 points-årgangen 2016. Denne portvinstype er fremstillet til at blive drukket med det samme, den frigives, og er kendetegnet ved en frisk smag af mørke bær og god fylde.
Hvis du vil have Portvin fra øverste hylde til middagen, så prøv en ikke alt for gammel Vintage. Det kunne eksempelvis være Delaforces' 2016-udgave. Topanmeldt over hele linjen med smag af mørke bær, figner og svesker. Sørg for at servere portvinen en anelse køligere end rødvin. Gerne mellem 12-15 grader, så du bevarer portvinens friskhed.
Åben en flaske portvin allerede til middagen - og drik resten til desserten og kaffen!
Delaforce Vintage Port 2016 i trækasse
Rigtig glædelig jul og god fornøjelse med de nye, alternative, vine juleaften! 🍷🍾🎄
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere! Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.
Fortæl os gerne hvad du vil vide mere om, ved at udfylde formularen herunder.
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere!