Guides & Områder / 04-06-2020 12:54:37

Xaviers Arcane-serie: Tarotkort og trylleri


Af Malene Bach

Xavier er en af de store personligheder inden for den franske vinindustri. Den eksperimenterende winemaker assisterer da også flere af sine fagfæller i Rhône og fungerer som rådgivende ønolog for et stort antal af winemakere i det smukke landskab, hvor mistralvinden hærger og kan skabe udfordringer for selv de bedste. Men de kompetente producenter formår alligevel år for år at overvinde den og fremstille vin i topklasse, der nyder et stort ry uden for Frankrigs grænser. Også Xavier formår virkelig at trylle, når det kommer til at lave vin. Hans Arcane-serie, som vi nu vil præsentere, er inspireret af tarotkortenes mysticisme. Hver vin fra denne serie repræsenteres af et kort. Det skorter altså ikke på opfindsomhed hos den dygtige Xavier, hvis vine høster flotte point fra de kritiske anmeldere. Det er der dog ikke noget mystik over: Xavier er bare dygtig, og hans  Arcane-serie vidner om originaliteten hos winemakeren! Klik på billederne for at læse mere om vinene.

xavier_le_soleil (2)

 

Le Soleil 2015: Den første af Xaviers vine fra den mystikomgærdede serie, som vi vil kigge nærmere på, er Le Soleil, som er delvist sammensat af druer fra tudsegamle vinstokke (100 år gamle). 9 udvalgte marker er arnestedet for disse nøje udvalgte druer, der kulminerer i en forførende, men samtidig powerfuld vin indsvøbt i en fløjlsblød fransk elegance. Selv om der ''kun'' er tale om en Côtes du Rhône-vin, overrasker den med sine topanmeldelser, der sniger sig helt op på 95 point (Verema). Ganske imponerende for en vin i den beskedne prisklasse! Listen af høje anmeldelser er lang for dette superblend af 80 % Grenache, 10 % Mourvédre og 10 % Syrah. Le Soleil betyder ’’solen’’ på fransk og er et symbol på livets og lysets stærke kraft. Der er da også tale om en potent vin, der blænder de fleste på sin vej og som skaber glæde mange steder.

 

xavoer_la_lune (2)

 

La Lune 2010: Vi bliver ved naturfænomenerne. ‘’Månen’’ er inden for den samme symbolik et billede på udvikling, intuition og forvirring. Xavier har dog til gengæld vidst, hvad han gjorde, da han lavede denne 100 % Syrah-baserede vin. Man kan spekulere på, hvorfor han har valgt at bruge dette kort til vinen, men Xavier er nytænkende på mange måder og går sine egne veje ved f.eks. at blande cru’erne! 2010 var tilmed en stor årgang i Rhône. Vinen kommer fra forskellige kølige terroirs i varierende højde i det sydlige Rhône. Her får du masser af charmerende Syrah-krydderi, og vinen vil være et spændende bekendtskab for dig, der holder af druen i sin rene form.

 

xavier_les_amoureux (2)

 

Les Amoureux 2016: En kombination af de bedste fra flere forskellige cru’er i det sydlige Rhône? Ja tak! Xavier demonstrerer sin kærlighed til området ved at blende fem forskellige cru’er i en og samme vin. Vinens etiket er prydet med kortet af de elskende, hvis symbolik vist giver sig selv. En hyldest til kærligheden og en stor vinoplevelse! Lirac, Gigondas, Vacqueyras, Rasteau og Beaumes-de-Venise indgår som et femkløver i denne perfekt afstemte vin, som er flere niveauer over andre Côtes du Rhône-vine.

 

xavier_le_fou (2)

 

Le Fou: Hele 10 år har det taget at udtænke og lave dette eksperimenterende kunststykke af en vin, der blåstemples med svimlende 96 point af vinguruen Jeb Dunnuck. Xavier Vignon har været i gang med en nøje udvælgelsesproces. Vinen er altså et resultat af 5 forskellige topårgange, 10 terroirer, 4 druesorter og 3 lagringstyper. En kompleks proces – og en mindst lige så kompleks vinoplevelse! Kortet ’’narren’’ er inden for tarotkortenes mystik et symbol på glæde, uskyld og nye begyndelser. Xavier gør i hvert fald noget nyt her, som han aldrig har gjort før, og resultatet af dette veludførte projekt er en højst imponerende vin! De fleste af druerne til vinen kommer fra det legendariske Chateauneuf-du-Pape, men der indgår også druer fra Rasteau, Ventoux og højtbeliggende terroirs i Côtes de Rhône Villages. Her er tale om en massiv, tæt og ganske powerfuld vin med en alkoholprocent, der sniger sig helt op på 15 %!

 

arcane_xv_le_diable_xavier (2)

Le Diable: En ren Mourvèdre-vin, der er djævelsk god! De druetypiske animalske noter får virkelig lov til at træde frem i denne charmerende og silkebløde vin, der består af udvalgte druer fra intet mindre end 17 forskellige terroirs i Rhône. Tarotkortet ''Djævlen'' symboliserer normalt en afhængighed og er ofte negativt ladet, så man kan undre sig over, hvorfor Xavier har valgt netop dette kort til sin opulente og krydrede vin - måske fordi vinen er stærkt vanedannende? Den diabolske skønhed byder på noter af mørk, solkysset frugt som blåbær og brombær forenet med en masse krydderurter og lidt lakrids.

 

xavier_l_hermite (2)

 

L'Hermite 2016: Kortet ''Eneboeren'' er inden for tarotverdenen et symbol på ensomhed og refleksion. Her er tale om en premium-Gigondas, ganske enkelt en ener, der kan overleve adskillige år i kælderen. Arcane IX L’Hermite 2016 er fremstillet på 80% Grenache, 7% Mourvèdre, 5% Syrah, 4% Muscardin og 4% Picpoul Noir. Druerne kommer fra vinstokke, der er helt op til 100 år gamle! Her er tale om en vin, der virkelig er kredset om, og hvor terroiret er i fuld fokus. Xavier nedsænker fadene med den sarte Grenache-drue i vand for at modvirke oxidering og virkelig få terroiret frem i vinene. En enestående vin, der vidner om Xaviers ekstreme dygtighed og ekspertise ud i winemakingens trolddomskunst!

 

xavier-vignon-chateauneuf-du-pape-arcane-le-pape (2)

 

Le Pape: Her har vi at gøre med en af Xaviers absolut største vine, hvis ikke den største! Kronen på værket og kongen af Arcane-serien, der ''trumfer'' alle de andre. En ultra-intens og mørk rødvin, der er lavet på de bedste druer fra 15 udvalgte parceller i Chateauneuf-du-Pape. Der knytter sig en helt særlig historie til fremstillingen af denne hæderkronede pavevin, som henviser til tarotkortet bærende titlen ''Ypperstepræsten''! Xavier lod specialfremstille 13 fade med rustfrie metalringe. Efter gæringen blev vinen fyldt heri, hvorefter fadene blev lukket og sænket ned i gamle cementtanke. Tankene blev da fyldt med vin, således at fadene ingen kontakt med ilt havde. Fadene blev først taget op i 2016. Resultatet var en powerfuld og dyb vin med tætpakket frugt, der dog samtidig havde bevaret krydderiet fra fadet! Ganske enkelt en outstanding oplevelse af næsten sakral karakter, hvilket Parker med sine 96 point slår en stor fed streg under.