Guides & Områder / 01-10-2019 15:08:10

Xavier Vignon: Fra rådgiver til selvstændig winemaker i Rhône


Af Malene Bach

Alting starter et sted. For Xavier Vignon startede hans involvering i vinproduktion ved, at han arbejdede som konsulterende ønolog for flere store huse rundt omkring i verden, heriblandt Moët & Chandon. Globetrotteren Xavier var egentlig blevet tilbudt en stor stilling i Australien, mens han turnerede verden rundt. Xavier valgte dog at forlænge sit ophold i Rhône med to måneder og vendte aldrig tilbage til Australien efter det…

Lavede vin i egen garage

Senere begyndte Xavier at lave vin i sin garage. Den var egentlig mest tiltænkt hans venner og bekendte. Men en dag dannedes der en kø uden for Xaviers garage af folk, der var interesserede i hans vin. Det viste sig, at vennerne havde sendt hans vine ind til den berømte franske Hachette guide (Frankrigs bedst sælgende vinkøbsguide). Alle Xaviers cuvéer blev nomineret. Og så tog det hele for alvor fart.

 

IMG_3589

 

Inspireret af tarotkortenes mystik

Xavier anses af mange for at være en af topproducenterne i Rhône. Flere af vinene scorer over 90 point. En af hans vine vandt prisen som Sveriges bedste Chateauneuf-du-Pape i 2009. Men hvad er det, der er så særligt ved hans tilgang til vin? Følgende sætning indfanger essensen af Xaviers syn på vinproduktion:

‘’It has to be the true reflection of yourself! And you have to be consistent in time to be able to reproduce the profile which people appreciate you for.’’

Kreativiteten og det personlige præg lyser i hvert fald ud af Xaviers arbejde.

Xavier kan kendes på sin lidt eksperimenterende stil og sit unikke flaskedesign. Et gotisk X pryder alle flaskerne og vinkasserne. Han har lavet en serie af vine (’’Arcane-serien’’), der tager udgangspunkt i en inspiration fra tarotkortenes mystik. Hver flaske repræsenterer et kort. Vinene har navne som Paven, Eneboeren og Månen mm.

Xavier har også fundet på at blande fem forskellige cru’er i vinen Les Amoureux – noget hidtil uset i Rhônedalen. Xavier er en opfindsom og kreativ winemaker, der lægger vægt på hårdt arbejde; en lektie, som han har taget med sig fra de beskedne kår i opvæksten.

Xavier sætter standarden meget højt, når det gælder vinproduktion. Hvis en årgang ikke lever op til de høje standarder, vil vinen fra årgangen ikke blive lanceret. Det skete i 2013 og 2014. Kun de bedste vine når derfor ud til forbrugerne.

tarot-2114403_960_720

 

Betydningen af mineralske salte

Xavier har brugt mere end 10 år på at undersøge, hvordan mineralske salte påvirker vinen. Derfor tager han højde for koncentrationen af mineralske salte i jorden, når der skal udvælges parceller og under drueselektionen. Det giver en helt unik, terroirpræget stil.

Rhônedalen: Uendelige muligheder

Men hvad er det så ved Rhône-området, der har vundet Xaviers hjerte?

‘’It is impossible to find any other region in France dealing with so many grape varieties, altitudes and expositions. Imagine we can plant vines up to 800m high!  That brings outstanding combinations, endless possibilities. The best terroir  is never the same depending of the year. For me the playground is incredible!’’

 

billeder hone

 

Xaviers succes som winemaker, der efterhånden står mejslet i sten, betyder dog ikke, at han har stoppet sit arbejde som konsulterende ønolog for mange af de store huse i Rhône. Xavier lægger vægt på at bevare en god relation til de andre huse, der fortsat får lov til at nyde godt af hans ekspertise og store viden.

Se vores udvalg af vine fra Xavier ved at klikke her