• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Vin og mad / 21-09-2023 13:21:28

Vinforslag til efterårets simreretter


Af Thor Gottschalk Rasmussen

I takt med at temperaturerne falder udenfor, stiger lysten til krydrede og varme simreretter som Gullasch, Chili Con Carne eller Indisk Butter Chicken. Efteråret er med god grund en af de årstider, hvor der købes allermest vin ind, for det er vidunderligt at hygge med et godt glas og en varm simreret, når det blæsende og regnfulde vejr trænger sig på. I dette blogindlæg kommer vi med vores bedste vinanbefalinger til de mest populære simreretter.

 

Bøf Stroganoff er perfekt til spanske vine

En af de helt store klassikere herhjemme. Simreretten består af skært oksekød, der er duppet med rigelige mængder paprika og som får lov til at simre med bacon, champignoner og ikke mindst fløde. Det er en krydret og fyldig ret, ofte serveret med kartoffelmos, som også bør ledsages af en vin med disse egenskaber. Vi skal gerne have fat i en fadlagret rødvin, der kan matche krydderiet og fedmen fra sovsen. Du kan roligt vælge rødvine fra

Prøv eksempelvis en vin fra nedenstående områder, der alle har god fylde og krydrede egenskaber til fælles. 

Thors vintip🍷Bodegas Amaren - Selección de Viñedos 2019

Det interessante ved Bodegas Amaren og denne håndudvalgte Tempranillo "Selección de Viñedos" er, at den fornemt viser det moderne isæt som huset gerne vil profilere sig med. Det er langt mere frugtbetones og frisk i stilen end mange af de klassiske Rioja'er, der har fadkrydringen i front. Kun håndhøstede, dobbeltsorterede og (ucertificerede) økologiske druer fra op mod 50 år gamle vinstokke finder vej til denne forrygende Rioja, der i vinkælderen forkæles med 12 måneders modning på 225 liters franske og amerikanske barriquefade. Fadet er derfor stadig til stede i smagen, men overdøver på ingen måde den lækre og silkebebløde frugt. Jeg er helt sikker på, at den vil spille perfekt sammen med Bøf Stroganoff. 

bøf stroganoff

Indiske retter med karry kalder på Riesling med lidt sødme

Til de kolde vintermåneder er der ikke noget mere appetitligt end indisk mad. Disse retter er baseret på forskellige krydderiblandinger, som typisk bruges på oksekød, lam, kylling eller grøntsager. Kødet marinerer ofte i yoghurt over natten for at trække smag og i selve retten bruges hyppigt fløde eller kokosmælk til at give en lækker cremethed til retten. De indiske karry-retter indeholder mange varmende krydderier, nogle af dem med chili, så det mest oplagte er ikke umiddelbart rødvin, da både tanniner og alkohol nemt kan blive lidt for kantet og brændende i munden. Den oplagte partner til de krydrede retter er imidlertid Riesling fra Tyskland eller Alsace. Særligt de senthøstede udgaver, som har en liflig restsødme, der går ind og skaber balance i munden, slukker tørsten og dæmper den varmende fornemmelse fra krydderierne.  

Thors vintip🍷Axel Pauly - Steinerd 2022

Axel Pauly håndhøster druerne til Steinerd fra 60-70 år gamle Riesling-stokke på den op til 50% stejle og sydvendte Bernkastel-Kueser Kardinalsberg, hvis varme røde skifer har skabt en kometvin med eksotisk frugt og sitrende mineralitet i perfekt balance. Kombineret med den liflige feinherbsødme er resultatet ganske enkelt uimodståeligt til krydrede karry-retter såsom Tikka Masala, Butter Chicken eller Korma. 

Butter chicken 

Boeuf Bourguignon skal selvfølgelig have Bourgogne

En guddommelig ret fra det franske landkøkken, hvor oksekød får lov til at simre i timevis sammen med rigelige mængder rødvin. Retten har fået en stor opblomstring de senere år i takt med at "slowcooking" og simremand igen er blevet trendy. Du kan bruge tykkam eller bov fra oksen, der ikke koster nær så meget som f.eks. filet og kødet bliver smør mørt efter et par timer på lav varme. Oprindeligt skulle man selvfølgelig bruge en flaske rød Bourgogne i retten, men priserne har rykket sig en smule de senere år, så brug i stedet en billigere vin til selve retten og gem pengene til vinen, der skal på bordet. Udover Pinot Noir fra Bourgogne kan du også sagtens bruge en rødvin fra det nordlige eller sydlige Rhône, der også matcher baconens røgede nuancer i retten. 

Thors vintip🍷Domaine Pansoit - Côte de Nuits Village 2021

Côte de Nuits Villages med 96 point og en pris langt under 200 kroner lyder som en tilbud fra fordums tid, men det er ikke desto mindre hvad Domaine Pansoit præsterer lige nu og her. En Bourgogne fra et lille charmerende familiehus, der har små marker fordelt over hele bourgogne. Her får du en Bourgogne med masser af bærintensitet og fadkrydderi samt lidt komplekse skovbundsnoter, der vil stå rigtig godt til Boeuf Bourgignon, som også ofte indeholder svampe.  

"96 point. Testvinder. Denne Cote de Nuits fra Domaine Pansiot mestrer lige præcis det magiske greb, der sender mig i himmelen" - Flaskehalsen

Pansoit

Chili Con Carne - masser af frugtsødme og drikkevenlighed til at styre krydderierne

En af de mest populære simreretter, er Chili con carne. Den berømte chili-ret med tomatsovs kan spores helt tilbage til 1500-tallets Mexico, der sidenhen blev koloniseret af spanierne, som medbragte "carne" til retten. Udover den friske chili, så indeholder Chili con carne ofte mange andre krydderier såsom spidskommen, paprika, peber og andre markante smagsgivere som chokolade, kaffe eller brun farin. Det afgørende for retten er dog altid, hvor meget chili man putter i gryden. Hvis man kun bruger en lille smule chill, så anbefaler vi vine, der har styrke, frugtfylde og krydderi, men uden for mange tanniner. Det kunne eksempelvis være californisk Zinfandel eller syditaliensk Primitivo, der begge har frugtsødmen til at matchen rettens intensitet, men uden voldsomme tanniner. Et andet oplagt bud er Malbec fra Argentina, der takket være det solrige klima, har silkebløde tanniner og masser af frugtpower.

Thors vintip🍷James Bryant Hill Estates Vineyards Zinfandel Monterey 2019

Hvis du har en krydret og forholdsvis stærk Chili Con Carne på bordet, så er det vigtigt, at vinen ikke har nogen skarpe kanter. Det skal være blødt, lettere sødmefuldt og med masser af frugtpower. Alt dette finder du i den californiske Zinfandel fra James Bryant Hill - en stor nyhed i vores sortiment i øvrigt. Topanmeldt med 92 point af Mad & Monopolet til en ekstra stærk pris. Et skønt match til Chili Con Carne. 

”92 point. Hold på hat og briller - nu er der amerikansk powervin, hvor der er fuld damp på kedlerne og smagen for den sags skyld… En vin for dig som er glad for de store sødmefulde bamser.” – Mad & Monopolet James bryant til chili con carne