• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Vin og mad / 13-01-2021 16:54:10

Vin til vildt


Af Malene Bach

Et nyt år er skudt i gang, men jagtsæsonen er ikke slut endnu - i hvert fald ikke for alle typer af vildt. Er du på jagt efter den perfekte vin til vildtmenuen? Har du allerede nedlagt byttet? Så læs med her og få vores forslag til, hvad du kan drikke til de forskellige typer af vildt, der findes. For der er forskel på, hvorvidt kødet er lyst eller mørkt. Det samme gælder tilbehøret, der kan variere, men typisk er sødligt. Det åbner dørene for flere muligheder.

 

iStock-157331863

 

Vildt har ofte en kraftig, intens og let sødlig smag. Derfor må vinen også gerne være tilsvarende koncentreret i smagen. Mange modne vine fungerer desuden godt til mørkt vildtkød på grund af de karakteristiske aromaer, som de udvikler med alderen. Det kan være noter som skovbund, svampe. trøfler eller mere animalske toner som læder og stald. Vin ledsages desuden ofte af sødt tilbehør som syltede bær og frugter. Ofte får sovsen også lige et lille skvæt ribsgele. Det kalder på en vin, der ikke er al for tør og mere afrundet i stilen, men det betyder dog heller ikke, at du nødvendigvis behøver at servere en vin, der er sukkersød. Du kan godt servere Barolo, Brunello osv. til det kraftigt smagende vildtkød - men de må gerne have et par år på bagen, så tanninerne lige har fået de værste kanter slebet af.

 

iStock-1078664226

 

Vin til fuglevildt

Pinot Noir er den oplagte kandidat her. Søg gerne mod Bourgogne, men hvis du ikke er så meget til fransk vin, kan du afprøve en tysk eller new zealandsk vin på samme drue. I det hele taget fungerer Pinot Noir ofte godt til fuglevildt. Du kan også gå efter en frugtig og saftig Barbera, Grenache/Garnacha-baserede vine eller en spansk Tempranillo uden for meget fad. Til gråand, der er lidt mørkere i kødet, kan du prøve kræfter med en oversøisk Pinot Noir, der typisk har lidt mere kød på kroppen. Du kan også overveje en Amarone, især hvis tilbehøret er meget sødligt med svesker. Jo kraftigere i smagen kødet eller selve retten er, jo kraftigere vin. Vil du gerne have hvidvin til, så gå generelt efter vine med fedme og fylde. Prøv en Pinot Gris fra Alsace eller en australsk Chardonnay. 

 

iStock-93437560

 

Vin til råvildt

Her er der også mange muligheder alt efter tilberedningen. Hvis tilbehøret er meget sødligt, kan du nuppe en Amarone, der ofte har den fornødne frugtsødme til at ledsage retten. Mange nyder dog store vine som Pomerol, Barolo eller Brunello til kødet, som også godt kan gå, især hvis tilbehøret ikke er for sødt. Vælg dog gerne nogle af de mere modne eksemplarer, hvor tanninerne er blødere og mere afrundede.  Derudover er der pavevinen over dem alle: Châteauneuf-du-Pape og andre vine fra det sydlige Rhône, som ofte kan have let urtede og animalske toner og derfor ofte går godt sammen med vildt. 

 

iStock-477372441

 

Vin til hare

Hare er en type af vildt, der er kraftigt og let sødligt i smagen. Her kan du med fordel gå efter de amerikanske solmodne vine på f.eks. Merlot, Cabernet Sauvignon eller Zinfandel. Du kan også nuppe en Amarone med frugtsødme og fylde.

 

Der er ikke nødvendigvis noget facit, for meget afhænger af smag og behag. Derfor kan anbefalingerne være meget forskellige alt efter, hvem du spørger. Tilbage er der kun ét at sige: Held og lykke med valget af vin til din vildtmenu!