• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Vin og mad / 18-11-2021 11:03:21

Vin til Thanksgiving


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Det er efterhånden ikke noget nyhed, at danskerne elsker Black Friday, der nu nyder status som årets suværent største shoppedag. Men faktisk er flere også begyndt at tage del i selve Thanksgiving-højtiden, der som bekendt falder dagen inden Black Friday - 4. torsdag i november. 

Både indflydelsen fra amerikanske tv-serier og film samt den stigende interesse for amerikansk fodbold har gjort, at mange tager del i kalkun-festlighederne herhjemme. Der skal naturligvis serveres vin til det storslåede måltid, men hvilke vine passer bedst hertil? Det ser vi nærmere på i denne uges blogindlæg.

iStock-495329902

Den lækre Thanksgiving-middag med kalkun, tranebærsauce, kartoffelmos og grønne bønner


Hvad er der på menuen til Thanksgiving?

Da det trods alt ikke er alle danskere, der er helt fortrolige med Thanksgiving endnu, løber vi lige hurtigt menuen igennem. For hvad spiser man egentlig ud over den berømte kalkunsteg?

Ligesom ved det danske julebord er der mange traditioner på tværs af staterne, men de fleste amerikanere vil godkende denne Thanksgiving dinner

Kalkunsteg - lavet med stuffing af brød, løg, krydderier

Skysovs - lavet på den fond kalkunen smider undervejs

Mashed potatoes (kartoffelmos) - kan både være lavet af søde kartofler eller almindelige

Tranebærsauce

Green bean caserole -  grønne bønner med ris, svampe og fløde

 

Både rød- og hvidvine er perfekte til Thanksgiving

Der er et væld af forskellige vintyper, der matcher denne særlige amerikanske middag. Ironisk nok er hverken de berømte Napa Cabs eller Californiske Chardonnay-vine særlig oplagte vine at servere, da deres meget fyldige, fadprægede stil nemt kan overmande det lette kalkunkød og de øvrige retter. Det vigtigste at holde sig for øje er, at rødvinene har masser af frisk frugt og ikke for mange tanniner. Det samme gør sig gældende for hvidvinene, der helst skal have friskheden i centrum frem for høj alkohol og fadkrydderier.

Zinfandel 

Når nu de store Cabernet Sauvignon-vine ikke helt matcher Thanksgiving-maden, så er det godt, at Amerikanerne mestrer Zinfandel til perfektion. Denne folkekære og traditionsrige drue er sjovt nok en som både danskere og amerikanere er fælles om at elske.

William Wright har lavet en fantastisk saftig Zinfandel på gamle, fritstående "bushvines", der kun producerer små, men meget smagsintense druer. Da Zinfandel-drueklaserne modner ujævnt kan man både finde friske røde frugtaromaer i vinen såvel som lidt mere sødmefulde, rosinagtige noter.
 
William Wright Old Vines Zinfandel Lodi California 2019  

william_wright_zin_2019

Pinot Noir 

Er man til lidt mere lette vine, så er Pinot Noir den helt rigtige vej af gå til netop dette måltid. De saftige Pinot'er vil balancere den let syrlige tranebærsauce og byde ind med en god friskhed til den lidt tunge sovs og kartoffelmos. I den prisvenlige ende af skalaen kan man prøve Long Valley Ranchs Pinot Noir fra familien Scheid. De laver også en premium-serie med forskellige Pinot-Noir kloner, der i dén grad er værd at prøve. Du finder ikke mere elegant, saftig og kompleks Pinot i Californien end det her! Gå på opdagelse i alle Scheids vine her

Scheid Vineyards Pinot Noir Reserve 2016 

scheid_pinot_noir_2016_reserve

 

Gamay fra Beaujolais

Når det skal være saftigt, letdrikkeligt og uden for mange tanniner, så kan må man ikke gå uden om Beaujolais. Vinene fra det burgundiske vindistrikt er kendt for deres meget frugtige smag som fremelskes gennem den særlige Beaujolais-teknik, carbonisk maceration. Hvis du kunne tænke dig at smage et klassisk eksempel på dette, så prøv Prosper Maufouxs fremragende Cru fra Moulin Á Vent. Du kan læse mere om den særlige fremstillingsmetode inde på produktsiden her. Læg i øvrigt mærke til, at man kommer utroligt langt for pengene i Beaujolais - også selvom man vælger de bedste vine fra Cru-kommunerne. Du kan læse mere og finde hele udvalget af Beaujolais her

Prosper Maufoux Moulin Á Vent Beaujolais 2016

prosper_maufoux_-_moulin_a_vent_-_rouge_-_2016_faerdig

 

Riesling 

Skal der serveres hvidvin til middagen, så er både tyske og alsaciske Rieslinger fremragende hvidvinspartnere til Thanksgiving. Alt afhængigt af, hvor sødt man har tilberedt de forskellige side dishes, så kan man også  vælge udgaver med en smule restsødme. Er kartoffelmosen eksempelvis lavet på sweet poatoes, vil en let sødlig Feinherb fra Axel Pauly være lige i øjet!

Hvis man vil gennemføre det amerikanske tema, så har vi heldigvis danske Morten Halgreen i New York, der ved de finger-formede søer (Finger Lakes) fremstiller nogle af USAs bedste Rieslinger.


Ravines Dry Riesling Finger Lakes 2017 

ravines-dry-riesling-2017-finger-lakes

 

Sauvignon Blanc

De friske, citrusprægede vine med mineralitet og urtede grønne noter vil være ideelle at finde frem til kalkunen og de grønne bønner. Holder vi os til "den nye verden" finder man i Chile fremragende vine hos Casa Marin, der flere gange er løbet med prisen for Verdens bedste Sauvignon Blanc. Hun laver intense, frugtige vine blot 4 kilometer fra Stillehavet, der er i en klasse for sig. Hvis du vil prøve det bedste af det bedste, så er Cipresses vinen for dig. Hvis du er på jagt efter value for money, så er Cartagena vinen du skal have på bordet. 

Casa Marin Cartagena Sauvignon Blanc 2019 

cartagena_sauvignon_blanc_2019 (1)

 

Happy Thanksgiving til alle og god fornøjelse med vinene hertil. Supervin er naturligvis også klar dagen efter til Black Friday med det største vinudsalg nogensinde!