• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Vin og mad / 17-05-2024 14:48:18

Vin til tapas


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Tyndtskåret sortfodsskinke, krydret Chorizo, hvidløgsstegte rejer... Findes der noget bedre end at nyde tapas og et godt glas vin med venner og familie. Tapas går sin sejrsgang i øjeblikket og man finder stadigt flere restauranter herhjemme og i resten af verden, der satser på de små spanske serveringer. Der er helt naturligt en lang række spanske vine, som passer til tapasbordet, men i dette blogindlæg vil vi løfte blikket og inddrage vintyper fra andre lande også. Der findes nemlig et væld af muligheder for at lave gode mad/vin sammensætninger, når menuen står på tapas. 

Gode Tapas-vine er alsidige, frugtige og letdrikkelige 

Tapas kan fortolkes på mange måder og være alt lige fra en lille snack før måltidet til at være selve hovedmåltidet med mere avancerede serveringer. De kan både være kolde eller varme og være lavet på kød, pølser, skaldyr, fisk, oste. Oprindeligt betyder det spanske ord "tapa" et "låg", hvilket menes at stamme fra Andalusien, hvor den lille skive brød skulle bruges som låg på sherry/vinglasset for at holde insekter væk. I mange tilfælde er klassiske tapas-serveringer nemme at gå til og kræver ikke mange timer i køkkenet. Det må gerne være lidt simpelt, hvis bare råvarerne ellers er gode. Det behøver ikke være alt for kompliceret og det er også en god tommelfingerregel ift. valget af vin. Derfor er det ikke nødvendigvis en 10 år gammel Rioja Gran Reserva med 5 års fadlagring, der skal hives frem til en omgang skinke og Manchego.  

For nemhedens skyld deler vi vinabefalingerne lidt op, så de passer til henholdsvis fisk/skaldyr og kød-tapas 

iStock-1067031970 (1)

Vin til tapas med fisk og skaldyr

Klassiske anretninger med fisk og skaldyr man ofte støder på i Spanien:

- Calamares (indbagte blæksprutteringe) 

- Gambas al ajillo (rejer stegt i olie, chilli og hvidløg)

- Tapas med ansjoser og peberfrugt

Vi lægger ud med at finde gode vine til fisk og skaldyrs-tapas, da der er mange som vælger at starte med disse og så gå videre med kødet bagefter. Det er helt oplagt at rette blikke mod nogle af Spaniens bedste hvidvinsregioner, der ligger i den nordlige del af landet, særligt Galicien, hvor den kystnære Rias Baixas-appellation producerer frugtig og læskende Albariño, som altid fungerer fremragende til fisk og skaldyr. Hvis man er på de kanter er den trendy Godello-drue også værd at prøve. En drue, der har mange ligheder med Chardonnay og som typisk findes i Chablis-lignende udgaver med vægt på den friske og mineralske stil. Den måske mest berømte hvidvins-appellation i Spanien er Rueda, hvor Verdejo er kongedruen. Besøger man Tapas-restauranter i Spanien, så vil de altid have Rueda-hvidvin på kortet - læskende, frisk og tropisk i frugtprofilen med hints af ristede mandler. 

Du kan imidlertid sagtens bevæge dig væk fra den Iberiske halvø og finde fremragende hvidvine til de lækre fisketapas. Aromatisk, mineralsk Riesling og Grüner Veltliner fra Østrig og Tyskland vil også være super gode valg ligesom du også uden problemer kan vælge vine på Sauvignon Blanc-druen, som blandt andet findes i Loire og New Zealand.

Skal det være ekstra festligt, så prøv en mousserende vin til din tapas – både Cava og Prosecco er med deres store friskhed og rene frugt gode allround vine til tapas. 

iStock-1198147736

Klassiske anretninger med kød og ost:

- Iberico eller Sortfodsskinke

- Chorizo-pølse 

- Albondigas - saftige kødboller i tomatsauce

- Manchego

- Gedeost med karamelliserede løg 

Vi går over i den mere kødfulde afdeling, hvor især de imponerende Ibérico-skinker og krydrede Chroizo-pølser er blandt de mest populære serveringer på tapas-restauranterne. Her får vi brug for vine med god friskhed og frugt, der kan skære igennem fedtet i kødet. Samtidig vil det være rart med vine, som ikke har alt for hidsige tanniner og fadkrydderier, da de nemt kan overdøve kødet. Du går aldrig galt i byen med Tempranillo fra Rioja eller Ribera del Duero og som sagt, så behøver du ikke en dyr Gran Reserva. Faktisk er det oftest Crianza man får serveret, da de har en god balance mellem frugt og fadkrydning. Saftig og let Mencía fra Bierzo eller Garnarcha (Grenache), der typisk findes i ikke-fadlagrede versioner er ligeledes ideelle partnere. Har du lyst til noget andet en spansk rødvin, så vil jeg klart kigge mod Sangiovese fra Toscana, hvor særligt Chianti Classico er formidable vine at sætte til ost og skinke-retter. Disse rødvinstyper vil passe rigtig god til både kød og ost, men har du imidlertid kun ost på tallerkenen, så vil Grüner Veltliner, Riesling, hvid Rioja eller let fadlagret Chardonnay kunne bringes i spil. 

Gode vine til oste-tapas