Vin og mad / 10-05-2021 14:23:28

  Vin til risotto med svampe


  Af Malene Bach

  Risotto er en cremet gryderet, som kan laves på flere forskellige måder. Men hvilke vine passer til den fede risret, når den serveres med svampe? Lad os kigge nærmere på det. Vi vil præsentere fire forslag, som du måske kan finde inspiration i. Klik på billederne for at læse mere om vinene og se priser.

  Vin til risotto med svampe

  Når risottoen serveres med svampe, kan du med fordel vælge en vin på Pinot Noir eller Nebbiolo, der ofte kan have lidt ''jordede'' og svampeagtige toner og derfor vil gå fint i spænd med maden. Find en Bourgogne frem fra skabet  - gerne med lidt alder - eller giv dig i lag med en lækker Barolo, der også vil komplementere rettens smag glimrende. Du kan også prøve kræfter med noget ''Pomerol-power'' fra Bordeaux, igen, gerne med nogle år på bagen, så de skarpeste kanter er blevet slebet af, og en større blødhed har indfundet sig. Brunello vil også være en skarp kandidat, når risretten skal på bordet. Et mere prisvenligt alternativ kunne være en Chianti. 

   

  pommard_les_rugiens_2013-1

  Jean Gagnerot Pommard 1. cru Les Rugiens 2013

  En sublim Pommard i en lækker maskulin udgave, der nærmest skriger på risotto. Topmarken og premier cru'en Les Rugiens performer som en Grand Cru-mark ifølge vinguruen Robert Parker, der i hvert godt kunne bifalde en statusændring. Hvorom alt er, her er seriøs power-Pommard til pengene, tætpakkede lakrids- og læderfornemmelser, et festspil indledt med jordbær- og solbær, komplekst fadtøndekrydderi, hengemt cigaræske og krudtrøg, blødgjorte tanniner og et mineralsk, let syrligt slutbid. De (desværre) alt for få flasker sælges lige nu til coronavanvidspris! Amen, det er jo næsten for godt til at være sandt...

   

  barolo_montalbera_2016

   

  Montalbera Barolo DOCG Levoluzione 2016

  Forslag nr. 2: Barolo fra det historiske år 2016. En Barolo, hvor power, finesse og fadkrydderi bare spiller helt rigtigt sammen. Visne nedfaldsroser fra underskoven, parfumerede skovbær, tranebær og kirsebær i symfonisk samspil med hinanden, en os af ristede kaffebøffer, lidt ceder, klæbrig skibstjære og pibetobak fra skuffen sammen med labre lakridsfornemmelser. Tanninpower og elegance møder læberne, et dejligt frugtkys og velkendte fadkrydderier introducerer sig selv, inden vinen afsluttes harmonisk og med mesterlig præcision.

   

  chlacroixferrand2014_-_bottle_shot_jpg-1

   

  Chateau La Croix Ferrand Pomerol 2014

  Den perfekte Pomerol? I hvert fald vores mest populære af slagsen med lidt alder på bagen. Druerne høstes fra en lillebitte mark på blot 2 hektar og forkæles akkurat, som var den en Grand Vin med 18 måneders ''liggetid'' på franske barriques. En Pomerol-klassiker med en hvirvelstrøm af dufte, pupilmørk Merlot-frugt, solbær, blomme, sorte kirsebær i en pærevælling, troldomsagtig trøffel, tørret kød og med et lækkert pift af vanilje, lakrids og nymalede kaffebøffer. Parfumeret frugt og en lækker blødhed er i vente. En ''superperformer'' til prisen!

   

  poggio_di_salvi_brunello_2016-1

   

  Villa Poggio Salvi Brunello di Montalcino 2016

  En brandlækker Brunello til den fyldige og koncentrerede side. Vinens typiske Sangiovese-duft emmer af viol og orangeskal, timian fra urtehaven, poleret læder og nybetrådt skovbund. Tranebær, modne blommer og kirsebær, der næsten er ligeså mørke som Poggio Salvis kunstfærdige flaske. Intensitet i både smag og næse. En Brunello, der bringer dig direkte i den 7. vinhimmel.