Vin og mad / 04-12-2019 11:44:38

Vin til risalamande


Af Malene Bach

Risalamande. Alle tiders julefavorit og centrum for striden om mandlen. Men hvad er godt at skylle den fede dessert ned med? De fleste tænker nok på portvin, når der skal handles ind til juledagene, men ikke desto mindre er der flere andre vine, der vil fungere som gode ledsagere til den herligt cremede risalamande. De har dog allesammen et til fælles: Sødmen.

Portvin

Vi starter ud med det klassiske valg, som naturligvis hører til i enhver seriøs gennemgang af emnet. Portvin har både en tilpas sødme, syre og en god fylde til at matche risalamandens mastodont-fedme. Prøv gerne en portvin af ruby-typen, der har en bæragtig og frugtig smag og derfor vil stå perfekt til den rødglinsende kirsebærsovs. Du kan med fordel vælge en LBV, der er  blød og drikkemoden allerede ved frigivelsen. Du kan selvfølgelig også hive en (drikkeklar) vintageportvin frem fra skabet, hvis det skal være lidt ekstraordinært, men hvis du foretrækker at gemme den til en anden særlig lejlighed, er en LBV eller en ''almindelig'' ruby ganske glimrende valg.

Kirsebærvin

Du har måske dårlige oplevelser med kirsebærvin, men kvaliteten har taget et gevaldigt skridt opad igennem det sidste årti. Et navn, der er værd at bemærke i den sammenhæng, er Frederiksdal, der virkelig excellerer i fremstillingen af de fortryllende mørke dråber. Produktionen finder sted i idylliske og historiske omgivelser på et gods på Lolland. Det tørre og solrige klima skaber de bedste betingelser for produktion af kvalitetsvin lavet på 'Nordens drue', de små sorte Stevnskirsebær, der lægger krop til vinene. Vinene har en friskhed, der adskiller dem fra mere traditionel kirsebærvin, og de har en behagelig sødme, der ikke kammer over og som akkompagneres af komplekse aromaer. Og så er det dansk...

jul risalamande

Recioto

Du kender formentlig Amarone. Men hvad med den endnu sødere Recioto, som er en delikat italiensk dessertvin fra samme område, nemlig det berømte Valpolicella i Veneto. Indtil Amarone indtog førstepladsen som danskernes favorititaliener, blev Reciotoen anset for at være den fineste vin, som en producent kunne give sig i kast med at lave. Processen er den samme, idet den søde vin laves ved at tørre druerne, der får lov til at ligge en måned længere end Amarone-druerne. Gæringen afbrydes tidligt, hvilket sikrer, at der bliver rigeligt med restsukker tilbage til at frembringe en sød vin med en god syre. Tørringen af druerne er med til at sikre en utrolig rigdom og koncentration i smagen. Der produceres kun en meget lille andel af vinen i forhold til den store produktion af Amarone - men kvaliteten er bestemt derefter. Recioto er som skræddersyet til risalamande med sin frugtrigdom og fortryllende rosinsødme, der rundes af med en let syrlig kant.

Rivesaltes/Vin Doux Natural

Denne herlige dessertvin stammer fra Rivesaltes i det sydlige Frankrig. Vin Doux Natural er det franske navn for hedvin, og ligesom andre vine af samme type, stoppes gæringen tidligt ved tilsætning af druesprit for at bevare sødmen i vinen. Vinene laves både på blå og grønne druer, men i denne sammenhæng vil det være mest passende at vælge en vin lavet på rødvinsdruer, der kan ses som Frankrigs svar på portvin. Der er tale om en dessertvin i den lette ende, når vi taler alkoholstyrke, og hvis man synes, at portvin bliver for tungt, er en dessertvin fra Rivesaltes et oplagt alternativ.

 

Se et udpluk af vores udvalg af dessertvine herunder.