• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Vin og mad / 10-02-2021 17:50:28

Vin til påskelammet


Af Malene Bach

Påsken er i sin vorden. Hvis man er religiøs, er påsken en fejring af Jesu' opstandelse. Påskesøndag opstod Jesus som et nyt menneske i stand til at spise og tale med sine venner. Her skete noget fundamentalt nyt. Påsken er dog i dag ligeså meget en hyggelig tradition, hvor mennesker sammen med venner og familie samles om det veltilberedte påskelam. Keramikharer og -ænder titter stolt frem i vinduet, de blå påskeservietter skaber farverigt liv på bordet, og påskeliljerne fremviser deres brogede blomsterpragt i bedet, mens børnene ivrigt jagter de skjulte påskeæg i haven. De voksne får sig ofte et glas vin eller en dram ovenpå de mange køkkenstrabadser, mens lammet sveder i ovnen, en vellugt af krydderier breder sig i huset, inden den forventningsfulde flok går til bords. 

 

iStock-522581335

 

Den sikre vej til himlen?

Men hvad er godt at drikke til lammet? Hvilke kombinationer er den sikre vej til mad- og vinhimlen? Hvilken vin er den perfekte lammevin? Er Rhône-vinenealtid det korrekte svar, eller er der andre vine, der klarer sig godt i test kombineret med lammekødet? Og hvornår begyndte lam egentlig at blive populært?

 

iStock-1125837473

 

Lam: Fløjet over fra den anden side af kloden

Lam blev først rigtig populært hos familien Danmark i 1970'erne, hvor kødet blev fløjet hjem fra New Zealand og senere endte i supermarkedernes kølediske. Man gjorde dog hurtigt den opdagelse, at lammekødet smagte godt, når det lige fik lidt krydderi tilført. Hvidløg, timian og rosmarin blev flittigt brugt i de små køkkener. Man skelede til det franske og provencalske køkken for at finde inspiration. Mange bruger stadig urter i stor stil. Derfor fungerer en vin med krydrede aromaer ofte fortrinligt til lam. Men hvilke?

 

iStock-686623622

 

Lam UDEN tungt tilbehør og kun let krydret

Særligt de pebrede eksemplarer fra det Nordlige Rhône er gode til lam i denne udgave, forudsat at saucen eller tilbehøret ikke er for tungt. Vinene herfra kan nemlig være ret tørre og lidt stramme i stilen. Hvis der sidder en lille fedtkant tilbage på kødet, vil garvesyren skære som en smørkniv igennem fedtet. Resultatet er en herlig mundfornemmelse og stor drikkeglæde. Lidt svært at forklare - men det virker! Du kan også forkæle dine smagsløg med en Châteauneuf-du-Pape med en urtet smag eller en anden vin fra det sydlige Rhône. Det kunne være en Mourvèdre-domineret vin, hvor de animalske nuancer er særligt nærværende. 

  • Vin fra det nordlige Rhône
  • Châteauneuf-du-Pape
  • Mourvèdre-domineret vin
  • Evt. Barolo

iStock-104549859

 

Lam i kraftige saucer, gryderetter eller grillet - evt. med sødligt tilbehør

Hvis lammet skal en tur på havegrillen og sprødsteges, anbefales en af de mere alkoholtunge og Grenache-baserede eksemplarer fra det sydlige Frankrig (heriblandt det sydlige Rhône). En god solmoden australsk Shiraz vil også gå godt til. Mange af de krydrede og fadlagrede spanske vine fra Ribera del Duero og Rioja klarer sig også fortrinligt i samspil med det grillstegte kød. En californisk Zinfandel eller en italiensk Primitivo vil også være værdige ledsagere, hvis der er dømt sødt tilbehør som f.eks. barbecue-marinering eller lignende. 

  • Australsk Shiraz
  • Vine fra Ribera del Duero eller Rioja
  • Zinfandel fra USA
  • Italiensk Primitivo 

 

iStock-657188486

 

Lammefrikadeller

Når der skal lammefrikadeller på panden, kan du med fordel overveje en vin, der er saftig, frugtig og ikke al for tør. Da frikadellerne ofte serveres med en flødecremet og fed tzatziki, der lige får et godt skvæt hvidløg, vil det være en god idé med en vin, der har en frisk syre som modspil til den overdådige fedme. Der kan en Pinot Noir være et fornuftigt valg. Samtidig er retten kraftigt smagende og ofte godt krydret. Det kalder på en vin med saft og kraft. Vælg da gerne en oversøisk Pinot Noir, der ofte har masser af varm frugtcharme. Eller en saftig Ribera del Duero. På hvidvinssiden kan du overveje en frisk og frugtig Pinot Grigio, ligesom en en sprød og mineralsk Riesling med en god syre og frugtfylde heller ikke er at fornægte. Hvis du synes, at det bliver for meget med syre i både vinen og maden, da tzatziki'en er rig på syre i sig selv, kan du også vælge en fed, fuldmoden og fadlagret Chardonnay fra ''the sunny state'' Californien.

  • Oversøisk Pinot Noir
  • Vin fra Ribera del Duero
  • Pinot Grigio fra Alsace 
  • Chardonnay fra Californien

 

iStock-509686142

 

Moussaka

Klassikeren over dem alle: Moussaka med lammekød. Her bliver som regel ikke sparet på hverken tomat, hvidløg, ost eller krydderurter, når der skal kokkereres. Tomater foretrækker at blive mødt af lidt sødme i vinen. Her kan du med fordel smide din bedste og mest solmodne Zinfandel på bordet, for her er frugtsødme mere end velkomment. En ''mægtig'' Merlot kunne også være en mulighed - gerne fra den anden side af Atlanten. Vælg også gerne en Grenache-baseret vin fra det sydfranske, der er en sikker ''lammetæver''. Du kan stile mod Ribera, men sørg gerne for, at vinen er til den saftige side og ikke har fået for voldsomt med fadet. På hvidvinssiden kan du ligeledes gå efter en fyldig vin med masser af frugt. Det kunne være en californisk eller burgundisk Chardonnay i denne stil.

 

  • Zinfandel fra USA 
  • Primitivo fra Italien
  • Vin fra Ribera del Duero
  • Chardonnay fra Californien
  • Fed og fyldig Chardonnay fra Bourgogne

 

Ja, påsken kalder. Hvad enten menuen står på klassisk lam med krydderurter eller lammefrikadeller, kan du forhåbentlig finde inspiration i denne guide. Selv om det er sparsomt med selskaber i denne tid, og fejringen ofte vil være helliget de allernærmeste, så står påsken som et symbol på, at det onde, døden og sygdomme ikke har det sidste ord i verden. At nye begyndelser er mulige. Det er måske værd at huske på under denne Corona-tid.