Vin og mad / 23-12-2019 11:36:26

Vin til nytårsmenuen


Af Malene Bach

Her kommer nogle forslag til, hvad du kan drikke til nytår. Forslagene er indrettet efter den klassiske nytårsmenu med torsk, steg og is til dessert. Hvis du spiser noget helt andet, kan du måske finde inspiration i andre af vores indlæg om sammensætning af mad og vin på bloggen.

Vin til torsken:

Mange spiser ''nytårstorsk'' denne særlige aften. Torskens kød er meget lyst og let. Derfor må vinen heller ikke være for dominerende, men skal gerne være let, elegant og frisk i stilen. Til dampet torsk passer en vin lavet på Sauvignon Blanc fra Loire eller New Zealand ganske glimrende. En Chablis vil også stå godt til torsk. Følgende vine passer særligt godt til torsk: 

 

patrice moreux sancerre (2)

 

Patrice Moreux Sancerre 2018

En vin, der byder på masser af finesse og mineralitet. Vinen har en herlig aromatisk næse, som det sømmer sig for enhver kvalitets-Sancerre. En fin lysgul farve træder frem, når vinen hældes i glasset, og næsen er domineret af hyldeblomst, nyslået græs og solbærblade. Mundrensende, frisk og mineralsk finish.

 

chablis 2018 (2)

 

Louis Moreau Chablis 2018

En dejlig mineralsk og floral Chablis fra den gode årgang 2018, hvor kvaliteten var helt i top. Næsen byder på delikate forårsblomster, citron og friske pærer med strejf af yoghurt og flintesten. Finesserigt mønstereksempel på en Chablis!

 

sacred-hill-reserve-marl-sauvignon-blanc-1 (2)

 

Sacred Hill Reserve Sauvignon Blanc 2017

Sauvignon Blanc fra tophuset Sacred Hills bedste vinparceller. Lys gylden i glasset med grønne nuancer. Næsen byder på en potpourri af lime, stikkelsbær, passionsfrugt og ananas. Både lagret på ståltank og fad, hvilket giver vinen en let cremet tekstur og elegant krydderi.

 

Vin til stegen

Hovedretten består typisk af et stykke steg med en fyldig sovs. Selv om kødet er magert i sig selv, ledsages det ofte af fedt tilbehør, der ikke lader noget tilbage. Her må der en kraftfuld vin til, der som en kniv skærer igennem fedtet og opløser proteinerne fra kødet i munden, hvor resultatet er en dejlig smagsoplevelse.

 

casali_del_barone_barolo_x (2)

 

Casali del Barone Barolo 2015

Her er en Barolo med masser af tyngde, men uden at den ophøjede elegance og de varierede smagsnuancer forsvinder. Behagelige noter af kirsebær, tranebær og rose finder vej til næsen akkompagneret af et væld af charmerende middelhavskrydderier og lidt tobak. Afrundet og moden Barolo, der virkelig er et fund til prisen!

 

edge vines cab (2)

 

Edge Wines Cabernet Sauvignon 2015

Pragtfuld vin fra Alexander Valley, som er det nye Napa. Fra Ray Signorello, hvis vine flere gange har opnået mellem 95 og 98 point hos Parker! Klassisk Cabernet-næse med solbær, hindbær, cassis og brombær. Dejlige fadnoter af chokolade, kaffe og krydderier, der munder ud i en lang og bærfrugtig finish. 

 

bot_octava_bassa_1 (2)

 

Abremundos Octava Bassa 2015

Dejlig Malbec fra en af Argentinas absolut største winemakere, Marcelo Pelleriti. Dyb lilla, næsten sort i glasset. Næsen lokker med viol, blomme og brombærmarmelade, der bliver afløst af eksotiske, krydrede noter. Pelleriti kan sit kram, og det er dette lille vidunder af en Malbec et tydeligt bevis på!

amarone_barriques_zeni_0 (2)

 

Zeni Barrique Amarone 2015

Verdensklasses-Amarone i moderne, fadmodnet stil. Fra den højt respekterede Zeni-familie, der har fremstillet vin igennem flere generationer. Lækker næse med modne skovbær, kirsebær, blomme og rosin. Fyldig og intens smag præget af fadkrydderier og moden frugt.

 

Vin til isdesserten

Til isdesserten er der mere eller mindre frit spil, og de fleste dessertvine vil gå godt til isens søde smag. Ikke desto mindre falder valget ofte på portvin. Her er to gode portvine, som vil passe godt til de fleste isdesserter.

 

delaforce lbv 2012 (2)

 

Delaforce LBV 2012

Uden tvivl DK's bedste portvin til prisen! Skamrost af anmelderne og værdsat af rigtig mange danskere. Portvin af ruby-typen (mere frugtig og rødvinslignende), der brager igennem med sine charmerende noter af brombærmarmelade, solbær og rosiner med komplekse strejf af peber. Flot og let krydret finish med silkebløde tanniner. 

 

delaforce_20_aars (2)

 

Delaforce Curious & Ancient 20 Years Old Tawny Port

Hvis du gerne vil afslutte middagen med manér, bør du ikke snyde dig selv for denne utrolig vellavede tawny-portvin fra Delaforce. Lækker næse med stor dybde og en nærmest uendelig kompleksitet. Modne og tørrede frugter som abrikos og figner dominerer i næsen, mens en rig karamel- og sirupsødme er at finde i smagen.