Vin og mad / 27-11-2019 14:23:08

Vin til julefrokosten


Af Malene Bach

Julen er hjerternes fest. Julefrokosten er snapsens fest. Ikke desto mindre vil der ofte være vin at finde på bordet, der bugner af alt lige fra dadler indsvøbt i varm bacon til lette laksestykker og æg tynget ned af de mange lag af rejer ovenpå. Ja, der bliver som regel ikke sparet på noget, når ''moder står i køkkenet''. Men hvad er godt at servere til tante Gerdas lune leverpostej? Hvad kan du skylle svigermors med-kærlighed-hjemmerørte karrysalat ned med? Her er nogle bud på, hvad du kan drikke til julefrokosten.

Det nonchalante valg: Champagne eller anden mousserende vin

Den klassiske danske julemenu kan være en killer for mange vine, der ikke har den fornødne styrke til at kæmpe mod madens fedme, syre og sødme, der ofte kommer i en ren pærevælling af smagsindtryk. Vælger du at servere Champagne eller en anden mousserende vin som Cava, Prosecco eller Crémant til, kan du nemt vige uden om dette problem. De vil også stå perfekt til de lette fiskebidder, men det kan dog blive en dyr løsning at traktere et stort julefrokostselskab med Champagne en hel aften, så her kan du med fordel gå efter de billigere bobler, der kan erhverves til samme pris som mange ''almindelige'' vine. 

 

Et godt Champagnekøb: G.H. Martel Premier Cru Brut

Cava i premiumkvalitet: Torre Oria Cava Brut Reserva

Og en frugtig og lækker Crémant til spotpris: Veuve Ambal Crémant de Bourgogne Grande Cuvee Brut

 

bobler jul

 

Det fede valg: Fyldig hvidvin

Til fiskehapserne vil det være en god idé at vælge en fed og gerne fadlagret hvidvin med en tilpas syre. Det kan være en oversøisk Chardonnay, der har fået masser af sol og varme og derfor også har en dejlig rund smørfedme. Du kan også prøve en frugtig Pinot Gris i den fyldige ende, der med garanti vil skabe begejstring i selskabet og glæde tante Gerdas kræsne tand.

 

Lækker fed Chardonnay fra New Zealand med smukt afstemt fadkrydderi: Sacred Hill Chardonnay 2016

Lækker aromatisk og halvtør Pinot Gris med masser af koncentration og eksotisk frugt (dog ikke fadlagret): Sacred Hill Pinot Gris 2016

 

hvidvin

 

Det sikre valg: Amarone og Ripasso

Danskerne elsker italiensk vin. Og Amarone er klart hovedårsagen. Glem alt om dyr Barolo eller Bordeaux! Vælger du en Amarone eller Ripasso, farer du næppe vild i byen og vil uden tvivl tage kegler hos svigerfamilien. Derudover passer vinene med deres sødme og frodige bærfylde glimrende til den klassiske danske julefrokostmenu!

 

Topanmeldt Amarone fra familiehuset Buglioni fra det legendariske år 2016: Buglioni Amarone della Valpolicella Il Lussurioso 2016

 

Vores bedste Ripasso-køb: Buglioni Ripasso Il Bugiardo 2016

 

julebord-1

 

Det eksotiske valg: Oversøisk rødvin

Der kan være god grund til at hejse masterne og sejle en tur over Atlanten, for her findes meget virkelig vellavet Zinfandel/Primitivo, der vil passe som hånd i handske med den klassiske anretning på julefrokostbordet! Du kan også vælge en Merlotdomineret vin med masser af frugtfylde - og det kan de finde ud af at lave i det altid solrige Californien! Særligt Napa Valley brillerer med nogle af de bedste eksempler på Bordeaux-blends i verdensklasse.

 

Saftig og solmoden Zinfandel fra Californien: Biker Zinfandel Paso Robles 2013, Four Vines

Merlotdomineret vin fra den exceptionelt gode årgang 2013 i Napa Valley: Wheelhouse Meritage Napa 2013

 

gaver

 

Det charmerende valg: Italiensk Primitivo

Kun få vil benægte, at en varmblodet italiensk Primitivo vil være en oplagt ledsager til den klassiske danske julefrokost. Den har netop en tilpas sødme, frugtighed og fylde til at kunne leve op til maden - og den vil uden tvivl charmere sig ind på hele familien og venneflokken. Også andre italienske vine i en lignende stil forudsiges at have samme oplivende effekt på selskabet!

 

Stor Primitivo fra Manduria, hvor de virkelig mestrer druen: Li Filitti Primitivo Riserva 2015 Masca del Tacco


En af vores mest populære rødvine, der passer perfekt til julemad: Lu'Li Appassite 2018

 

jule

 

Det klassiske valg: Vinene fra Sydrhône

Klassisk er langt fra altid lig med kedelig. Også Rhôneproducenterne har forstået at forny sig. Hvad enten dit hjerte banker for Rhône i en mere traditionel eller moderne stil, går du aldrig fejl af en Grenache-domineret vin fra dette legendariske område, hvor mistralvinden hærger så voldsomt, men hvor winemakerne alligevel år efter år formår at overvinde de vanskelige vejrforhold og frembringe topklassesvine.

 

Dejlig, frugtig og blød Grenache-vin fra topproducenten Xavier: Xavier Côtes du Rhône 100 % 2016

Spændende Châteauneuf-du-Pape, der også er fra den exceptionelle årgang 2016: Xavier Châteauneuf-du-Pape 2016

 

Det vovede valg: Spansk vin

''Hvo intet vover, intet vinder!'' Skal det være mere vovet eller bare lidt anderledes, kan du gå efter frugtdrevne og fyldige rødvine fra Ribera del Duero eller Priorat. Det er dog vigtigt, at de har den fornødne syre til at matche madens usandsynlige fedme, men ellers kan denne duo sagtens klinge smukt sammen. En spansk hvidvin lavet på Verdejo-druen fra Rueda vil også være et spændende vovestykke, hvis man gerne vil sætte lidt spansk krydderi på den ellers så fordanskede julefrokost og overraske svigerfamilien! Med tiden udvikler vine lavet på denne drue ofte honningagtige noter, og de har som regel en god fylde, hvorfor de vil være interessante partnere til julefrokostmenuen.

 

Frugtig Ribera uden for meget fad: Lopez Cristobal Roble Ribera del Duero 2018

100 % Grenache fra Priorat - Spaniens svar på Châteauneuf-du-Pape: Nassos Priorat 2017

Flot og cremet Verdejo, som der kun er produceret få flasker af: Soto y Manrique La Orquesta 2016

 

jule2

 

Det uundværlige valg: Portvin

Næsten alle danske julefrokoster med respekt for sig selv har portvin som en del af traktementet, der på grund af sødmen er en selvskreven gæst ved julebordet. Der findes dog flere typer af portvin såsom de nøddeagtige tawny-typer eller de mere bærfrugtige ruby'er, så hvilken en tager sig bedst ud sammen med risalamanden? Det gør en ruby, gerne en LBV, på grund af dens bærsaftighed, der passer til kirsebærsovsen. En tawny kan nu også sagtens gå, hvis man mere er til den stil.

 

Letdrikkelig og blød LBV, der muligvis er DK's bedste portvinskøb (!): Delaforce LBV 2012

 

Lækker Tawny med smag af frugt, figner, nødder og dadler: Delaforce His Eminences Choice 10 Year Old Tawny Port

 

bord

 

Ingen julefrokost uden snaps. Hvis du er til de farveløse og farlige dråber, må du ikke gå glip af denne juleakvavit, der vil få nisserne til at synge, og nissepigerne til at danse på bordene: Aalborg Jule Akvavit 2019 

 

nisse