• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Vin og mad / 25-05-2022 11:28:03

Vin til grillmad: Kylling


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Man mærker det tydeligt. Lige så snart temperaturen sniger sig over de 15 grader begynder den appetitvækkende duft af grill-røg og stegende kød at brede sig i aftenluften. Vi sætter i de kommende blogindlæg fokus på grillmad og hvilke vine, der passer til de forskellige typer kød, fisk og vegetaretter. Så er du klædt godt på, når der kommer gæster på terrassen! 

Vi starter vores grill-serie med en af det helt store klassikere, grillkyllingen! Hvad enten man henter den som take-away eller griller den selv, er den fast inventar hos de fleste i løbet af grillsæsonen. Der findes dog utallige varianter af grillkyllingen og alt efter krydring og tilberedningsform kan vinvalget variere markant. Vi gennemgår nedenfor en række populære tilberedninger og kommer med anbefalinger til dem hver især. 

Helt overordnet er kylling en af de mest typer af kød, der kan matches af flest vine. Både rødvin, hvidvin og rosé kan komme i spil og for den sags skyld og mousserende vine.

Kylling er i selv magert og let i strukturen og det er derfor nærliggende at gribe til de lette vine. Den store smagsmæssige forskel på en almindelig stegt kylling og en grill-kylling, er den dybere og lidt mere røgede smag, der kommer af den koncentrerede bruning. Et stensikkert hit til grillkylling er derfor en let fadkrydret Chardonnay med en god, moden frugtfylde. Er man mere til rødvin, så er en let, toscansk Sangiovese eller bærsaftig Barbera fra Piemonte også sikre vindere  

Sashy har smørblød frugtfylde og lidt krydderier, der er som skabt til grill-kylling. Find den her!

sashy_chardonnay_kylling salat rødvin

Kylling med urter/Provencekrydderier 

Laver du din grillkylling med inspiration fra Frankrig eller det øvrige middelhavskøkken med masser af krydderurter, vil en Provence-rosé være helt genialt. Det samme vil Alsace-Riesling og Sauvignon Blanc fra Loire. I rødvinsafdelingen vil Pinot Noir gøre det godt eller man kunne tage en Sangiovese fra Toscana, der med sin let urtede drue-profil udgør et godt match til timian, basilikum og resten af urtehaven. 

Provence-rosé til urtekrydret grilli-kylling - så bliver det ikke bedre! Se vinen her

aromanes_nuit_etoilee_-_bottle_shot

Grillet kylling med paprika eller chili-dressinger

Hvis din kylling er marineret med lidt varme krydderier såsom paprika eller chili, så er det oplagt med en halvtør Riesling fra Mosel. Den store frugtighed og lette sødme dæmper den hotte fornemmelse fra chilien. Omvendt vil rødvine føles mere tørre og voldsomme, da både tanninerne og alkoholen bliver fremhævet.

Hvis ikke din kylling er decideret spicy, men bare krydret, så kan du snildt sætte en god Pinot Noir til - gerne en, der har fået lidt fadlagring som kan spille sammen med kyllings krydderier. Det kan også vælge de læskende østrigske druer såsom Zweigelt og Blaufrankisch. En god Côtes du Rhône vil også være fremragende. 

grill kylling med marinade

Kylling med BBQ-marinade

Hvis du anvender en BBQ-marinade med en god sødme i sig, bør vinen også have denne stil, hvis ikke den skal blive før tør i smagen. Hertil vil både Zinfandel, Primitivo, Amarone og Ripasso være rigtig gode valg, da de typisk også har fået noget fadkrydderi. Alle disse vintyper har netop den let sødlige bærfrugt til fælles og vil være super godt til et stykke grillet kyllingebryst med BBQ-marinade. Har du lyst til hvidvin, så vil den halvtørre Mosel-Riesling igen være et hit eller andre typer hvidvine med lidt restsukker i sig. 

Lu'Li er en af vores mest populære vine og har masser af dejlig frugtsødme til at matche den sødmefulde BBQ-marinade. Se mere her

luli_2019

 

UGE_23-Grillvin-tema-finger-1250x500px