• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Vin og mad / 07-06-2022 15:50:42

Vin til grillmad: Fisk


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Findes der noget mere delikat end en frisk fisk stegt på havegrillen med sommerens nye grøntsager og en lækker sauce? Nej, vel! Derfor skal vi i dette blogindlæg finde en række spændende vine, der matcher havets guld. 

Hvilke fisk egner sig til at blive grillet?

Inden, vi kaster os over vinanbefalingerne kigger vi først på udvalget fra havet - eller fiskemanden. Det er mest oplagt at bruge de fisk, der er faste i kødet og som ikke går så let i stykker under den relativt hårde grill-varme. Derfor er det altid populært med laks, tun og havtaske, da de alle deler denne egenskab. Både Helleflynder og Sværdfisk er også super lækre fisk at grille, men de kan være lidt mere porøse i kødet. For at undgå, de falder fra hinanden under stegningen kan du med fordel putte dem i stanniol-pakker, hvor man også kan krydre dem med smør og krydderurter. 

  • Laks
  • Tun 
  • Sværdfisk 
  • Havtaske 
  • Helleflynder

 Grill-stegning giver mere smagsdybde

Den smagsmæssige forskel på, om et stykke fisk er blevet dampet eller har været en tur på grillen er ganske stor. Uanset om du griller med gas eller kul vil stegningen give din fisk en mere dyb og ristet smag end du ellers vil få fra en almindelig stegepande. Du vil også få en mere koncentreret og sprød stegeskorpe, der yderligere fremhæver de mørke smagsnuancer. Det er blandt andet derfor, at man ikke skal udelukke rødvin, når det kommer til vinvalget. Det ser vi nærmere på lidt længere nede, for der er ingen tvivl om, at hvidvin først og fremmest er den nemmest vintype af sætte til grillet fisk. 
 

Chardonnay med fylde og krydderi

Verdens mest populære hvidvinsdrue, Chardonnay, er helt formidabel til grillet fisk - særligt hvis der er tale om de fede fisk såsom laks. Serveres den fede fisk med hollandaise eller en anden smørbaseret sauce, så er det næsten umuligt at se bort fra Chardonnay. Udover de allerkøligste vinregioner er Chardonnay generelt blød og fyldig i smagen og matcher på denne måde fiskens struktur perfekt. De ristede noter fra grill-stegningen kalder ydermere på en vin, der også har fået noget krydderi gennem fadlagring. 

Et fremragende eksempel finder i New Zealand hos vores 100-points producent, Tony Bish, der har gjort sig til specialist i lige netop Chardonnay. Hans vin "Fat and Sassy" er - som man kan høre på navnet - smørfed og utroligt lækker. Den har både gæret og modnet på egetræsfade, så her finder du både lidt røgnoter og sødmefulde vaniljestrejf, der får det hele til at gå op i en højere enhed. Du kan naturligvis også bruge en hvid Bourgogne eller en fadlagret Chardonnay fra andre områder, når menuen står på til grillet fisk og hollandaise. 
Se hele vores udvalg af Chardonnay her!

Læs mere om "Fat and Sassy "!Fat and sassy med mad

Riesling frisker op!

Det er imidlertid ikke kun en cremet og fed Chardonnay, der matcher en fed, grillet fisk. Man kan også gå i en anden retning og vælge en frisk og sprød Riesling. Her vil vinen gå ind med sin friske syre og rense munden, så der bliver lidt kontrast imellem smagsindtrykkene. Det er et spørgsmål om smag og behag. Tilbereder man sin fisk med citronskiver og frisk citronsaft efter stegningen, så er en frisk Riesling den helt ideelle partner.

Hos vores tyske producent, Martin Tesch, finder man det pureste Riesling-guld. Fra hans 5 "Grand Cru" topmarker i Nahe laver han krystalklar Riesling, der er som skabt til friske fiskeretter med grøntsager og urter. Lige nu anbefaler vi hans vin fra marken, "Krone", der scorer topanmeldelser både hos Robert Parker og James Suckling. 
"Joyfull and expressive wine – 50 shades of lemon” . Sådan lyder det fra sidstnævnte i hans anmeldelse af årgang 2019. Prøv Teschs citrusmineralske "Krone" til fisken næste gang. 

Læs mere om Martin Tesch Krone her!

 

Tesch og mad

Glem ikke rosé!

Rosévin er meget mere end blot en tørstslukker på terrassen. Den sarte lyserøde vin rummer et enormt gastronomisk potentiale til grillet fisk og det er ikke unormalt, at man på fiskerestauranter i Frankrig og Spanien bliver anbefalet rosévin før hvidvin. I særligt de provencalske rosévine finder vi både friskhed, intensitet og lidt urter, der gør vinene så gode til grillede fisk. Lige netop disse egenskaber finder vi i Chateau Puech-Hauts Argali Rosé, der ligger i naboregionen, Languedoc, og som præsterer en uforlignelig value for money. Det her er premium-rosé fra øverste hylde og havde der stået Provence på etiketten havde prisen været dobbelt så stor!

Læs mere om Chateau Puech-Haut Argali Rosé 

Du finder hele vores udvalg af rosé lige her

Argali Rose til grillet fisk

Saftige rødvine uden for mange tanniner

Som nævnt kan man sagtens drikke rødvin til sin fisk, men der er dog særligt én ting man skal holde sig for øje. Har rødvinen for mange tanniner, vil den i mødet med fisken komme til at smage metallisk. Derfor skal du finde din fiske-vin blandt de mest saftige druesorter. Det kunne eksempelvis være Pinot Noir som i de kølige regioner er høj på syre, hvilket kun gør dem endnu mere oplagt. Derudover kan Gamay fra Beaujolais eller Barbera fra Italien også være fremragende partnere til fisken. Servér gerne disse vine et par grader køligere end normalt. Indgår der et sødligt element af sauce eller marinade til fisken, så kan du også drikke oversøiske rødvine såsom Zinfandel eller Merlot, der har en skøn sødmefuld karakter over sig. 

Prisvenlig Bourgogne til fisken? - Se Marc & Michel Rossignols Côte de Beaune lige her!

Bourgogne og tun-1

 

UGE_23-Grillvin-tema-finger-1250x500px