• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Vin og mad / 28-06-2024 10:10:41

Vin til fisk


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Når jeg tænker på de bedste smagsoplevelser med vin, så er det i ofte i sammenhæng med fisk eller skaldyr. Det kan være en sprød Provence-rosé til grillet havtaske, liflig Chablis til nypillede rejer eller en smørfed Meursault til bagt laks med hollandaise. I dette blogindlæg giver vi dig nogle gode tips til, hvordan du vælger den bedste hvidvin til din fisk. Det er på ingen måde svært - det sværeste er faktisk at beslutte sig for én variant, for der findes ekstremt mange gode vine at matche til fiskeretter.  

iStock-1436902794

2 overordnede grupper af fisk - de magre og de fede

For lethedens skyld vælger vi at inddele fisk i to kategorier - de magre og de fede. I den magre ende finder vi blandt andet torsk, sej, skrubbe, kulmule og rødspætte. Hertil kan du servere vine fra følgende kategorier. Længere nede i blogindlægget kan du læse mere uddybende omkring, hvorfor netop disse typer passer godt til fiskene. 

I den mere tunge ende af fiskeskalaen finder vi eksempelvis laks, tun, makrel, sild, hellefisk, ørred 

Vin til sushi

Noget af det mest populære fisk man kan forestille sig. Derfor har jeg også skrevet et helt blogindlæg om hvordan du finder den perfekte sushi-vin. Det kan du læse her.
Her får du lige de mest oplagte vine-typer at sætte til Sushi. 

  • Rieslin- du kan faktisk både bruge tørre eller halvtørre alt efter dine egne præferencer, men også afhængigt af, hvor meget chili mayo du putter på din sushi. De sødere varianter er gode til at dulme varmen fra chili. 
  • Sauvignon Blanc  
  • Grüner Veltliner
  • Albariño
  • Rosé gerne en tør elegant udgave fra eksempelvis Provence
  • Champagne gerne en brut-udgave med en smule dósage

iStock-1333387337 (1)

Hvidvine er det klare valg, men der er mange andre alternativer

Man behøver ikke interessere sig særlig meget for mad og vin for at vide, at "hvidvin går godt til fisk". Det er en kombination som man nærmest per automatik får fra tjeneren på en restaurant og vi er således oplært med, at det er sådan det skal være. Jeg kan dog forstå på lidt ældre kolleger, at det ikke altid har været kutyme og at rødvin sagtens kunne blive serveret til fisk - det vender vi tilbage til.

Hvidvin er som udgangspunkt et godt match til fisk, da kødet er fedmefuldt og derfor kræver en god syre til at skabe balance i munden. Den udtalte syre og friskhed er lettest at finde i hvidvine og i rigtig mange udgaver finder man også noter af citrus, hvilket er en anden smagsgiver, der tit ledsager fisk. Enten serveres fisk med citronskiver ovenpå eller også indgår citronen i saucen, der serveres til. Lige meget hvordan, så spiller syren en afgørende rolle i at skabe den optimale balance mellem vin og fisk.

Som altid, når det gælder mad- og vinsammensætning, så vær opmærksom på styrkeforholdet mellem fisken og vinen. Har du en dampet torsk med nye grøntsager, så vælg en let hvidvin a la Riesling eller Pinot Grigio, men står den på hollandaise og laks, så kan du godt vælge en powerfuld, fadlagret Chardonnay fra Californien eller Bourgogne.

Glem ikke rosé!

Rosévin er meget mere end blot en tørstslukker på terrassen. En af mine bedste oplevelser med mad og vin fik jeg på en fiskerestaurant i Sydfrankrig, hvor menukortet kun bestod af ratatouille og så en tavle med fisk, hvorfra man kunne vælge sin yndlingsvariant, som herefter blev grillet. Det føltes som om, at Provence-roséen var skabt med lige præcis det formål at blive serveret til den ret. Den tørre og citrusmineralske smag med hints af herbes de provence var helt genialt og et glimrende eksempel på, at det ikke behøver være ultra-kompliceret og indviklet mad og vin. Faktisk er det nogen gange det mest enkle, der fungerer bedst og med de priser man finde Provence-rosé til, så er det altså et skønt alternativ til fisk, hvis du gerne vil prøve noget andet end hvidvin. 

Saftige rødvine uden for mange tanniner

Lad det være sagt med det samme - man kan godt drikke rødvin til fisk. Man skal dog virkelig hold sig for øje, hvilken type man hiver ned fra hylden. Grunden til at rigtig mange rødvine vælges fra, når der serveres fisk er, at tanninerne kommer til at fremstå metalliske i mødet med fisken. Derfor skal du finde din fiske-vin blandt de mest saftige druesorter, der samtidig har et lavt tanninindhold. Det kunne eksempelvis være Pinot Noir som i de kølige regioner er høj på syre, hvilket kun gør dem endnu mere oplagt - det kan enten være i Bourgogne, Tyskland, Østrig eller oversøiske "cool climate" destinationer. Derudover kan Gamay fra Beaujolais eller Barbera fra Italien også være fremragende partnere til fisken. Servér gerne disse vine et par grader køligere end normalt. Generelt vil jeg anbefale rødvinene til de mere kraftige og fede fisk. Det kunne være til en grillet tun eller laks, hvor man også får de lidt mere mørke smagsnoter frem, der matches godt af rødvinene.