• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Vin og mad / 25-08-2022 10:39:06

Vin til Bøf Bearnaise


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Få folkefærd i verden er så vilde med bearnaisesauce som danskere. Det er lige før Bøf Bearnaise kan true stegt flæsk med persillesovs i kampen om at være Danmarks nationalret. Vi vil i dette blogindlæg se nærmere på 5 forskellige vine, der kan få den i forvejen guddommelige spise til at smage endnu bedre! De mest oplagte vine er røde, men der kommer også en joker ned fra hvidvinshylden!  

Vine med høj garvesyre får det svært

Står menuen på røde bøffer, er der som regel næsten frit spil på rødvinshylden. Når bøffen bliver overhældt med bearnaisesauce, så er der imidlertid nogle ting man skal være opmærksom på. Den populære sauce består af æggeblommer, hvidvinseddike, rigeligt smør, skalotteløg og citronsaft smagt til med rigelige mængder estragon. Det er især eddiken, der skaber problemer for rødvinene, hvis de indeholder meget garvesyre. Derfor vil klassiske Bordeauxvine fra venstrebredden på Cabernet Sauvignon samt Barolo'er nemt blive meget tørre i munden i mødet med bearnaisen. Her er det værd at bemærke, at de fleste færdiglavede bearnaisesaucer i supermarkedet er mindre syrlige end den hjemmerørte udgave. 

 

Pinot Noir - gerne fra oversøiske destinationer

Nogle af USA's mest elegante Pinot Noir-vine bliver lavet i Russian River Valley, der ligger godt 80 km. nord for San Francisco. Selvom regionen ikke når helt ud at kysse kystlinjen, så blæser Stillehavet både tåge og kølige havvinde ind over vinmarkerne, hvilket skaber fremragende betingelser for dyrkning af premium-Pinot. Raeburns Pinot Noir er silkefin i frugten og har både dybde, fadkrydderier og struktur til at matche en stor bøf, men uden at have for voldsomme tanniner, der som nævnt kan clashe med bearnaisen. Russian River Valley er efterhånden blevet et prestige-område på niveau med Napa Valley og derfor er det yderst sjældent, at vi finder så store value-køb som Raeburn leverer her. Kvaliteten er eminent og blåstemplet med helt op til 94 points.


It's a lively drink me now bargain -- go get 'em!” - Rich Cook 


Fløjlsblød Pinot Noir fra Russian River til Bøffen? - Se vinen her

Raeburn Pinot Noir med bøfNapa Cab til bøffen - naturligvis 

Rigtig mange har Cabernet Sauvignon som deres favoritdrue, når der skal store bøffer på bordet. Normalvis ville vi også anbefale noget venstrebreds-bordeaux hertil, men Bearnaisesaucen kan meget nemt ødelægge de store vine, som traditionelt indeholder godt med garvesyre. Derfor bliver vi i Californien og tager fra en premium-AVA til den største af dem alle, nemlig Napa Valley. Som et af de få steder i verden formår de at lave 100 % Cabernet Sauvignon, der er koncentrerede, komplekse og saftige uden at munden snerper til. Derfor egner Athenaeum sig fremragende til en middag med bøf og bearnaise, som også er noget af det anmelderne roser vinen for. Her får du masser af solbærsaftig power-Cab med flot afstemt fadkrydderi, der uden tvivl vil få bøfmiddagen til at spille.

Napa Cab til steak dinner med bearnaise - en sikker vinder!  

Athenaeum til bøf

 

Bordeaux kan sagtens være med

Selvom venstrebredens Cabernet-baserede vine bliver en anelse for stramme i mødet med bearnaise, så kan man sagtens finde oplagte vine i Bordeaux. Eksempelvis denne nye topvin fra vores mest populære producent i den klassiske franske vinregion, Château Surain. Astarté er en fantastisk enkeltmarks-Merlot, der er så smooth og luksuriøs, at de franske vinmyndigheder nægtede "blot" at anderkende den som en Bordeaux AOC. Det her er en luksusvin med hele 16 mdrs. egetræsmodning og to år på flaske, hvilket er ret utroligt, når man ser prisen. Merlot-druens relativt lave niveau af tanniner gør powervinen til et rigtig godt match med Bøf Bearnaise.
OBS! Flaskerne leveres i flotte originale trækasser. 

Luksus Bordeaux til bøffen? - se Astarté fra Château Surain her!    

Astarte med bøf

En af Australiens mest solgte vine!
Church Block er ikke bare populær her i Danmark. I Australien har vinen opnået klassiker-status og lige siden debutårgangen i 1972, har vinen ligget i toppen over de mest solgte rødvine Down Under. Vinen er lavet på et blend af Shiraz og Cabernet Sauvignon, hvilket giver en vin med masser af mørke bær samt fadkrydderier fra både franske og amerikanske fade. Vinen har også et dejlig urtet præg som går rigtig godt i spænd med estragonen i bearnaisen. Church Block er et sikkert valg og en notorisk publikumsfavorit gennem godt 50 år!

Publikumsfavoritten Down Under - Church Block

Church Block og bøf

 

Jokeren fra Meursault

Jovist, så rødvin til rødt kød helt oplagt, men det er altid godt af have et hvidvinsalternativ til dem, der ikke er så vilde med rødvin. Faktisk har flere sommelierer set lyset i stor og fyldig Meursault som et godt match til Bøf Bearnaise. Den smørbløde Meursault passer fremragende til den cremede sauce, mens den samtidig har en syre til at skære igennem og rense munden efter hver mundfuld. 

Piguet Chouet leverer her en udsøgt enkeltmarks-Meursault, der ligger klos op ad det måske største terroir i appellationen, 1er Cru Genevières. Fyldig med næsten tropisk frugtrigdom og klassisk smørlækker tekstur, der har den friske mineralitet vidunderligt sitrende lige under overfladen!

Luksusvin til et luksus-måltid - se "Les Narvaux" Meursault her!

  Meursault og bearnaise-2