Vin og mad / 27-09-2019 14:39:11

Vin til bøffer og andre kødtyper


Af Malene Bach

Der findes mange måder at tilberede kød på, og valget af den perfekte vinledsager vil afhænge af både udskæringen og tilbehøret. Dette indlæg vil dog ikke kun handle om bøffer, men vil også berøre andre kødtyper. Der er lagt op til en saftig ”menage a trois”, når vin, kød og det rette tilbehør møder hinanden.

Læseren vil nok allerede have gaflet den. Rødvin er det oplagte valg, når der er en 200 grams steak på tallerkenen. Det skyldes, at tanninerne i vinen fortærer proteinerne i kødet, når de mødes i munden. Resultat? En eksplosion af velsmag, der får mundvandet til at løbe med 100 km. i timen.

Men hvad er godt at drikke til de forskellige kødtyper?

kød

 

Til krogmodnet kød med en intens smag er en Bordeaux uundværlig, men man kan dog også vælge the american way og forsøge sig med en solmoden Cabernet fra Californien. Har du valgt en mere mager og neutral udskæring, vil den anpriste kongevin Barolo komme til sin ret.

Til peberbøf præsenterer Syrah sig som en værdig ledsager, fordi vinen netop er kendt for sine karakteristiske krydrede noter af peber. Til barbecue vil en hed argentiner som Malbec ikke være noget dårligt valg som dansepartner på grund af dens krydrethed. Ønsker man ikke at forlade det nordamerikanske kontinent, kan man med fordel vælge en Cabernet Sauvignon eller Zinfandel fra Californien.

 

Når der er tale om lettere kød som kalv, er det oplagt at vælge en mere elegant vin som en burgundisk Pinot Noir eller en lignende fætter fra Chile eller New Zealand. En Barbera fra Piemonte vil også gå fint i samspil med det lysere kød.  

 

kalv

 

Til lammekølle og lammekrone krydret med rosmarin kan man med fordel vælge en urtepræget Rhônevin lavet på Syrah eller en fadlagret Rioja eller Ribera del Duero. Til gris, hvor der er meget fedt på, vil det være en god idé at gå efter en vin med syre, der balancerer fedmen i kødet. Det kan f.eks. være en Chianti eller en vin fra det sydlige Rhône. Grillet gris får en mere kraftig smag og skal derfor have noget modspil fra vinen, der skal være tilsvarende kraftig såsom en Shiraz fra Australien, en argentinsk Malbec eller en Zinfandel fra Californien.

 

Tilbehøret til maden har dog også indflydelse på, hvilket vin du skal vælge. Vælger du en meget fyldig og fed sovs, kan du med fordel hive en bassemand af en Amarone frem fra gemmerne. En oversøisk Shiraz er også et udmærket valg. Til bøf bearnaise, hvor sovsen indeholder en del syre, hvis den er hjemmelavet, skal vinens syreniveau kunne matche retten, og der vil en Chianti være et oplagt valg. Til sødmefuldt tilbehør som f.eks. bagte rodfrugter kan man med fordel vælge en mere frugtig og sødmefuld vin og tænke oversøisk.