Hvert år flygter flere turister til Veneto for at slikke sol ved Gardasøen eller betræde Bardolinos rolige gader langt fra storbylivets hurtigt bankende puls og hverdagens hamsterhjul. Hvis man zoomer ind på landkortet af den italienske region, støder man på Valpolicella. Valpolicella betyder ''dalen med de mange kældre''. Kældrene hos vinhusene i Valpolicella er også fyldt med tusindvis af vine, som hvert år sendes ud på markedet for til sidst at ankomme til det sidste stoppested hos den almindelige forbruger.
Ingen ende på Valpolicella-vinenes popularitet blandt danskerne
Forbrugerne har givet Valpolicella-vinene en varm velkomst. Ingen vin er så elsket blandt danskerne som Amarone, og Ripasso følger godt efter, når det gælder om at tilkæmpe sig adgang til danskernes hjerter. Der er nærmest ingen ende på Valpolicella-vinenes popularitet blandt danskerne. Fyldige og fadprægede med en opsvulmet krop - sådan er mange af Amarone- og Ripasso-vinene fra det naturskønne område.
''Almindelig'' Valpolicella-vin, er ofte til den lettere og mere easygoing side, en vin, som de tilbagelænede italienere med stor glæde nyder let afkølet på bedste Beaujolais-vis, men taler vi sværdtung Amarone, efterfølgeren Ripasso eller den rosinsøde dessertcharmør, Recioto, forholder sagen sig en smule anderledes.
Amaronernes sang: Kraft i 10. potens og drys af fad
Amarone-vinene bærer typisk rundt på en let frugtsødme, høje alkoholprocenter og en stor smagsintensitet, et tungt åg. Vinene er ofte robuste, kødfulde og udfordrende at producere. Flere producenter går dog mod mainstreamidealet og laver Amarone, hvor der er skruet ned for fylden, frugtsødmen og intensiteten og til gengæld op for elegancen, dog stadig vine med en vis tyngde og gennemslagskraft, det bliver ikke Bardolino-let eller tylleegnet som vinene fra naboområdet. Men Amaronernes sang, der lover kraft i 10. potens med drys af fad klinger smukt i mange danskeres ører. Amarone er også det foretrukne valg til julemaden, og de tunge vine modsvarer madens fedme, smagsintensitet og sødme på flotteste vis. Et fortryllende match.
En smule sund skepsis er en god ting
Metoden til produktionen af den smagsintense Amarone-vin hedder appassimento, tørring af druerne, en forvandling af rosiner til guld, og processen er dyr og tidskrævende. Recioto er også lavet efter samme metode, men gæringen stoppes tidligere, så sukkeret bevares, og den færdige vin bliver sød. En fryd for de sukkerelskende. Amarone er den tørre udgave.
På grund af processens kostbarhed vil du ofte se høje priser på over 150-200 kr. og opefter for en god Amarone, så det kan være en god ting at være en smule kræsen, når du hiver en flaske hjem til kælderen. De bedre eksemplarer kan holde sig i 15-20 år eller længere og vil udvikle mere komplekse og modne frugtnoter med alderen.
Ripasso: Stiller sig tilfreds med at ligne en Amarone
Ripasso. Efterfølgeren til Amarone. Den mere prisvenlige lillebror, der stiller sig tilfreds med at ligne en Amarone uden at være det, en lidt mindre intens vin end Amarone, men stadig med masser af pondus og karakter. Ripasso-vinen får under gæringen lov til at passere gennem druekvaset fra produktionen af Amarone-vinen (ripasso - ripassare = passere igennem), hvilket er lig med en sukkertilførsel, en livgivende ''indsprøjtning'', der sætter skub i gæringen igen, hvilket forklarer ligheden. En højere alkoholprocent og smagskoncentration er den lykkelige følge heraf. Slægtskabet er til at få øje på. Men hvordan nyder man bedst de højintense og bærfyldige Valpolicella-vine, og hvad er godt at komme i munden, når du har Amarone eller Ripasso i glasset?
Gør et stærkt indtryk på ganen
Amarone, Ripasso og Recioto gør ofte et stærkt indtryk på ganen og frembyder en vild intensitet, der fortjener at blive værdsat og nydt langsomt, mens du gnasker i et stykke and eller flæskesteg med det klassiske søde tilbehør. Blåskimmeloste står også godt til Amarone, og den rosinsøde recioto kan både nydes til risalamande, søde bærdesserter eller mørk chokolade. Mulighederne er mange, når vi har at gøre med danskernes storfavoritter fra Valpolicella.
Se vores udvalg af rødvine fra Veneto ved at klikke her
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere! Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.
Fortæl os gerne hvad du vil vide mere om, ved at udfylde formularen herunder.
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere!