Hot or not. Hvad trender inden for vinverdenen lige i øjeblikket? Hvilke tendenser kommer vi til at se mere til? Hvilke er ved at være passé? Og hvordan forsøger producenterne at skille sig ud fra hinanden? Læs med her.
Vin med attitude
Vin kommer selvsagt i mange indpakninger og former. Lige fra de småfede og svulstige bourgogneflasker til de mere slanke og ranke bordeauxflasker, praktiske bag-in-a-box-løsninger til langtidsopbevaring i køleskabet og flasker med mangefarvede, genanvendelige Stelvin Lux-skruelåg, der helt udelukker risikoen for TCA (populært set kaldet prop eller korksyge). Nogle vinproducenter forsegler proppen med voks, mens andre vælger den traditionelle løsning i form af den klassiske forsegling. Ligesådan med etiketterne, hvor flere producenter forsøger at være så kreative som muligt i deres iver efter at vække forbrugernes interesse, ofte en udfordring i en flygtig verden, hvor der ikke er langt fra den ene adspredelse til den anden, en flakkende tid, hvor opmærksomheden hurtigt fanges af noget nyt. Tiden, hvor det kun var idylliske château'er eller fornemme våbenskjold, der blev fundet værdige til at blive afbilledet på flaskerne, er mere eller mindre forbi, og eksperimenterende winemakere ser nu deres snit til at sætte deres præg på etiketterne, hvoraf flere er alt andet end mainstream. Nedenstående etiket ses på en flaske fra Bordeaux, der skriger af nytænkning og oprør mod de konventionelle normer for ''flaskeetikette''.
Château Surain Popcorn Malbec Bordeaux 2019
En rødvin på argentinerdruen Malbec, der oprindeligt hørte til i Frankrig, men som har taget turen over Atlanten og med tiden er blevet fuldt ud integreret i ankomstlandet, hvor den er kommet til at overgå de oprindelige druer på popularitetsparameteret. Adrien Surain fra det lille familieforetagende, har sat alt ind på at løfte kvaliteten, siden han overtog roret efter sin hårdt pressede onkel. Med en del penge i baglommen efter ophold og arbejde i Hong Kong reddede ''den hjemvendte søn'' (nevø) vingården fra at gå fallit. Nu bruger Adrien næsten al sin tid i marken, hvor han pusler om druerne. Et fortryllende vineventyr med en lykkelig slutning! Adrien kan roligt finde ''popcornene'' frem og glæde sig over sin succes.
Tesch Riesling Unplugged Nahe 2020:
Rock- og rieslingfanatikeren Doktor Martin Tesch er ikke bleg for at gå i mod normerne for at lave vin efter egne idealer, hvilket har betydet et farvel til VDP-forbundet, kedelige konventioner og mainstream, sukkertung Riesling. Hans flasker er udstyret med Stelvin Lux skruelåg og et unikt design, der vidner om winemakerens personlige stil. Menneske eller dynamit? Tesch har sin helt egen stil, en ustoppelig, miljøbevidst producent, der er kompromisløs, når det kommer til kvalitet. Topanmeldelserne kunne i hvert fald tyde på det. Her er rivruskende ren og knastør Riesling for hver en femøre!
Vin med omtanke for natur og klima: ''Earth-friendly wines''
Måske en ikke-nyhed, men ikke desto mindre en tendens, der højst sandsynligt vil eskalere i takt med den øgede klimabevidsthed, der har sneget sig ind i mange forretningsmodeller og i de fleste moderne menneskers hoveder, hvor den ofte summer i baggrunden. Økologisk og biodynamisk vin er sammen med naturvin på fremmarch, hvad enten det gælder køb på restauranter eller til den private kælder, hvor valget med mindst klimaaftryk i stigende grad foretrækkes. I takt med coronapandemien har den lokale handel fået et boost, og flere har fået øjnene op for de skatte, der gemmer sig inden for deres eget lands grænser til gavn for klimaet og ikke mindst den nationale økonomi.
Château Surain: ''News Drinker'' Merlot Bordeaux 2020
Rå vin. Nøgen vin. Vild vin. Ren frugtgalskab? Der er mange navne for naturvin, men ingen officiel definition. Idéen er, at vinen skal produceres med så lidt indgriben i de naturlige processer som muligt. Sagt på dansk betyder det, at naturvin laves med minimal eller ingen tilsætning af svovl og uden alkohol-, sukker- eller syrejustering. Filtrering eller klaring levnes der heller ikke plads til inden for filosofien. Anvendelse af spontangæring foretrækkes, hvor luftens mikroorganismer sætter naturligt gang i gæringen i modsætning tilsætningen af kulturgær, som mange winemakere anvender for at opnå kontrol over processerne. I produktionen af naturvin får de til gengæld lov til at udfolde sig frit. De økologisk og/eller biodynamisk dyrkede druer til naturvin håndhøstes og ofte efter biodynamiske principper. ''News Drinker'' er et eksempel på en klimavenlig naturvin fra den eksperimenterende Adrien Surain, der ikke er bange for det særprægede og tager kampen op mod de gamle ''støvede'' normer. Og det er måske netop derfor, at flere og flere finder hans vine interessante, og at produktionen er vokset betragteligt efter Adriens genrejsning af vingården.
7 forskellige varianter. 7 meget forskellige vine. Den italienske Cevico-gruppe har udtænkt og tilvejebragt en økologisk serie af veganervenlige vine. Gruppen superviserer de bidragende vinbønder nøje for at opnå det bedste resultat i form af vine, der fornøjer de fleste ganer. En klassisk frugtfyldig Pinot Grigio, der er en fryd for både næse og mund - og for økosystemet. Aromaer af mandariner, appelsinblomster, pære og citrus boltrer sig i glasset, inden munden smøres ind i en let fedme og cremethed sammen med en afdæmpet mineralitet. En blød og blid vinoplevelse, der er en hyldest til naturen!
Se vores udvalg af økologiske og biodynamiske vine ved at klikke her
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere! Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.
Fortæl os gerne hvad du vil vide mere om, ved at udfylde formularen herunder.
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere!