Tapas. De små elskede spanske specialiteter, der ligger højt på danskernes kulinariske ønskeliste, og som spanierne nyder på deres foretrukne tapasbar i centrum af Madrid, mens de sidste solstråler kigger ind gennem loftvinduets støv, og de fodfaste guitartoner af flamenco med deres klagelyde besvangret med evighedsfylde sætter luften og tanken i bevægelse, mens guitaristen lader sine fingre danse på nylonstrengene, og en kærlighedshungrende señorita stamper i gulvet, mens musikkens muse kommer listende og stemmer tilhørernes hjerter. Men hvilke vine kan du med fordel trække frem, mens småretterne nydes i meditativt tempo til flamencotonernes tårer?
Tapasbordet: Bugner af mad
Tapas åbner trædøren for et væld af muligheder for valg af vin. Lige fra rødvin, hvidvin, rosé, bobler eller sherry, ja mange forskellige vine kan være ledsagere til det bugnende tapasbord, hvor oste og skinke ligger nøje arrangeret i tynde lag, mens de oliedryppende oliven svulmer op og sprækker på tallerkenen. Saltmandler breder sig ud med deres karakteristiske dråbeform, små nøddeperler i en håndlavet, havblå keramikskål, mens ostecremet pesto, alverdens dips og olier sætter kulør på den rustikke madoplevelse.
Vin til fisk og skaldyr: Lækkerier hentet op fra havets dyb
Til fisken, rejerne og blæksprutteringene kan både cava/anden mousserende vin, hvidvin og rosé gå an. Cava kan anvendes som en forfriskende ledsager til rejerne, men vil i det hele tage fungere til alt godt fra havets køkken, for næsten ingen vin er så taknemmelig som cava. Til de krydrede gambas kan du vælge en vin med let sødme som en Gewurztraminer, der passer godt til meget spicy mad, men en frugtsød Riesling eller peberstrejfet Grüner Veltliner kan også sagtens spille førsteviolin med de chilihede gambas. Til de indbagte blæksprutteringe, der går under navnet calamari, vælg da gerne en syrefrisk og slank Riesling eller en Sancerre rig på mineralitet, der kan matche citronens tungebitre syrlighed.
Klassiske anretninger:
- Calamari (indbagte blæksprutteringe)
- Gambas al ajillo (rejer i chili/hvidløgsolie)
- Bruschetta med ansjoser og tomater
Gustave Lorentz Gewurztraminer Reserve 2020: Klassisk og krydret Gewurz fra Alsace! Et blomstertæppe af roser og orangeblomster folder sig ud i næsen. Vinen har en fed og olieret tekstur, som det sømmer sig for druen, en vin med en lille dosis sødme, der dog bliver holdt i balance af en let syrlig friskhed. Vinen skiller sig ud med sin bugnende tropefrugt i form af et fad af pærer, ferskner, mango og litchifrugter, der efterfølges af en hær af bivoks, ingefær og honning. En sikker tapasvinder med 94 flotte point!
Huber Grüner Veltliner Terrassen Organic 2020: Frugtfrisk Grüner fra storhittende Huber, der forstår sig på drikkevenlige vine. En vin med saftige æbler, ferskner og pærer i næse og mund, der suppleres af urter og en let peberkrydring med strejf af nypillet orangeskal. En afdæmpet syre gør vinen blidere i munden og fremmer drikkeglæden.
Vin til kødet og osten
Skinke, pølse og ost topper tapaslisten. Det kan være alt fra Serrano- til sortfodsskinke og Manchego. Her kan du både finde de fyldige hvidvine frem som f.eks. en californisk smørfed og frugtfyldig Pinot Grigio eller en sødmefuld Riesling med fylde. Hvidvin fungerer generelt bedst til røgede og salte retter, men ønsker du at drikke rødvin til din tapasanretning, så gå gerne efter de frugtrige og ungdommeligt friske rødvine uden for krasse tanniner som en spanier med en mere moderat mængde fadlagring. Chianti og lignende kan også fint gå sammen med kødet og osten. Det samme gælder en frugtfrisk Pinot Noir eller en behagesyg Beaujolais.
Klassiske anretninger:
- Serranoskinke
- Ibericoskinke
- Sortfodsskinke
- Manchego
Lopez Cristobal Tinto Roble Ribera del Duero 2019: En saftlækker spanier, hvor fadet er nedtonet til gengæld for den umiddelbare frugtcharme og drikkevenlighed! Masser af bærfylde med brombær, solbær og blomme med underliggende noter af lakrids, urter koblet med fadkrydderier af vanilje. Roble ender i en chiffonblød og umådelig bærsaftig afslutning!
Pastora Fino Sherry: Spanierne drikker gladeligt sherry til deres yndlingstapas! Fino er den tørre udgave af de alkoholforstærkede dråber fra det sydlige Spanien omkring Jerez de la Frontera, hvor appelsintræerne sveder i byheden under de dansende solstråler på fortovets stentæppe, og springvandene bruser over af sang. Med sin let saltede smag passer Pastora Fino Sherry godt til både oliven, fisketapas og salte anretninger. En lækker sherry med noter af æble- og pære samt antydninger af mandler og nødder.
Se vores udvalg af spanske vine ved at klikke her
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere! Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.
Fortæl os gerne hvad du vil vide mere om, ved at udfylde formularen herunder.
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere!