• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Anmeldelser & Anmeldere / 01-04-2018 17:23:09

Sådan bedømmer Luca Maroni vin!


Af Supervin

 

Trofaste kunder hos www.supervin.dk vil genkende navne som Amicone, Lu’Li og Masso Antico. Vine, som alle kan bryste sig med flotte bedømmelser fra den italienske vinguru Luca Maroni. Vi ser her nærmere på, hvordan Luca Maroni rangerer de tusindvis af vine, han smager hvert år.

 

Størst er frugten!

For at kunne bestemme en vins kvalitet, dens evne til at behage, må man ifølge Luca Maroni måle dens frugtgrad. Frugtgraden udregnes som summen af tre parametre: Konsistens, Balance og Integritet. Da hver parameter kan udløse max. 33 points, bliver den højst mulige vinscore hos Luca Maroni = 99 pts!

  1. Konsistens – for at score højt i Konsistens skal vinen være mættet med farve, aroma og smag, ligesom teksturen skal være viskøs. Bleg, smagsneutral og udvandet vin scorer lavt. 
  2. Balance – for at score højt i Balance skal vinens struktur være rund og harmonisk. Fremstår vinen syrlig (umoden), flad (overmoden) og/eller bitter (over-ekstraheret), scorer den lavt.
  3. Integritet – for at score højt i Integritet, skal vinenes frugt fremtræde ren, frisk og uspoleret. Hvis frugten beskæmmes af svovlnoter, eddikestik, laktose, oxidering eller overdreven smag af egetræ, ja så mister vinen points.

       

God vin bliver ikke bedre med alderen!

En interessant følge af Luca Maronis kvalitetssyn er, at vin ikke bliver bedre med alderen. For nok er vin en usædvanlig holdbar drik, men frugten vil altid være mest frisk, ren og intens, når vinen er ung. Luca Maroni forklarer efterspørgslen på (visse) modne vine som en kombination af knaphed (færre flasker år for år) og et forældet syn på vin.

I gamle dage fremstod unge vine ofte syrlige og hårde, fordi vinbonden manglede teknologi og viden til at fremstille frugtrene og harmoniske vine. Med flaskemodning blev disse ”rustikke” vine blødere (pga. udfældning af tannin), ligesom de fremstod mindre syrlige (pga. maderisering).    

I moderne tid er virkeligheden dog en anden. Det er nu muligt at fremstille vin, som fra dag ét opleves smagsintens, harmonisk og ren i frugten. Præcis den type vin, som Luca Maroni belønner med topratings!

 

Hvem er Luca Maroni? Klik her for en præsentation