• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Vin og mad / 20-04-2022 15:26:57

Rosé til mad: Den lyse tids retter


Af Malene Bach

Om sommeren vækkes begæret efter den ''cafécool'' rosé. Glassene fyldes og der skåles i den lyserøde vin, som indvarsler, at den lyse tid er kommet. Lette retter og grillmad sættes på bordet - så er det for alvor blevet sommer. Men hvilken mad passer de fine og elegante Provence-roséer til? Eller hvad med de mere opulente spanske af slagsen, som vel nok kan klare et propert måltid som en grillet skinkekotelet eller en fedtet pølse på gaflen? Læs om, hvilken mad, der smager godt til de forskellige rosétyper. 

 

iStock-1309675454

 

Provence: Har aldrig gjort noget skidt for en rejecocktail

Provence rosévin tilbyder sofistikeret nydelse og en kølende friskhed under nedsvælgelsen, den rette kombination af elegance og fin, rød bærfrugt med undertoner af markens blomster og citrus. Og det er især mineraliteten, havets salte aftryk, der drager provenceelskerne. Hvad synes da mere nærliggende end at servere vinene til retter med fisk og skaldyr med den obligatoriske citron på tallerkenen? Det sprøde og forfriskende udtryk, velgørende for tungen på en varm sommerdag, gør også rosé fra Provence velegnet til lette, saftige salater med kylling eller tun. En Provence-rosé har også sjældent gjort noget skidt for en rejecocktail - det ved de på caféerne, hvor vinene fra området med cikadesang, strande og sol nydes i stor stil til alt lige fra østers til moules frites.

 

nuit blance

Famille Negrel Nuit Blanche en Provence 2020

En lys og bærharmonisk vin fra Provences varme hjerte. Rosér, lavendelessens og dryppende citroner, her er skruet op for mineraliteten og friskheden, der indesluttes i en legende lethed. Og elegancen er der i allerhøjeste grad. Æggende Provence-rosé, der vil bringe stor glæde ved terrassebordet eller til en omgang østers på de fine Michelin-restauranter, som Famille Negrels prisbelønnede roséer allerede har indtaget!

 

Mere mørke og tungere roséer til den stærke grillmad

Der kræves lidt mere vægt til al barbecue- og grillmaden. Her egner de frugtdrevne eksemplarer sig bedre til den relativt tunge mad. Det kan som sagt være en heftig spansk mørkfarvet rosé, der strutter af bærsundhed og med en god fylde til at matche den kraftige og - måske - stærke mad. Til mad med fjerkræ som kylling kan du vælge en mellemting mellem det fyldige og det lette udtryk - mange roséer fra forskellige lande placerer sig i den kategori - spørg din vinhandler, hvis du er i tvivl. 

 

entrecepas_rosado_2020

Entrecepas rosado 2020

En mørk og enormt fyldig rosé på intet mindre end 15 % alkohol - så er vi i den tunge ende - dvs. max turbopower og smæk på frugten. En friskhed sikrer dog, at det ikke kammer over. En god sødme på bagkanten og en blød eftersmag. Fantastisk til tapas eller en god hjemmelavet pizza!

 

God fornøjelse med dit næste rosékøb!

 iStock-987789036

 

 

Se vores udvalg af rosévine ved at klikke her