Vin og mad, Guides & Områder / 19-03-2020 15:44:48

Rosévin ''in the making''


Af Malene Bach

Rosé. Rosato. Rosado. Kært barn har mange navne. I dette indlæg vil vi dykke lidt ned i fremstillingen af rosévin, denne blussende skønhed, der ofte bliver forbundet med højt hår, solskin og hede strandture? Hvordan skabes de sarte rosenfarvede dråber? Hvad sker der, når rosévin er ''in the making''? 

Denne gamle vintype, som muligvis er en af de først kendte vintyper i verdenshistorien, er en vin, der typisk får sin farve fra skallerne, men ikke nok til at ende i kategorien ''rødvin''. De tidligste rødvine havde en farve, der mindede mere om rosévin. Metoder som kort macerationstid og fodtrampning var de hyppigst anvendte dengang, og de gav ikke et voldsomt stort udtræk af tannin og farve, som ellers er så normalt i dag. Men det var i ligeså høj grad et præferencespørgsmål: Lysere typer af rødvin var generelt de mest foretrukne i antikken og op til middelalderen. Selv efter nye metoder kom til, havde man svært ved at give slip på de gamle. De mørke vine med et højere indhold af tanniner var for skarpe for de sarte romerske og græske ganer, der foretrak en lysere og mildere vin til deres Symposier.


Men nu handler dette indlæg ikke om rødvin, men om rosévin, og vi vil efterlade de historiske briller her for i stedet at koncentrere os om nutiden. Hvordan bliver rosévin fremstillet i dag?

 

sculpture-3357150_1920

 

Und die Methode(n)?

Rosé kan ligesom rødvin laves på et utal af druer og kommer i forskellige sødmegrader. Fra den tørre Provence-rose til de sødere rosévine på Zinfandel fra USA (''white Zinfandel''), der nærmest glider ned som Ribena-saft og ender med en granateksplosion af bærsødme i munden. Men hvordan laver man så den på overfladen uskyldigt udseende og ''pigede'' vin?

Herunder er de forskellige metoder til at lave rosé på skitseret i korte træk. 

Kort maceration

Under den første måde knuser man de blå druer, lader skindet være i kontakt med mosten i kort tid for at udtrække farve og smag. Processen varer typisk mellem 2 til 20 timer alt afhængigt af, hvor meget farve og tannin, som winemakeren ønsker, at der skal være i hans vin. Det er den mest gængse metode.

Saignée

Når en producent ønsker at lave en mere koncentreret og intens rødvin, kan han benytte sig af en metode, der kaldes for Saignée, hvor han fjerner den lyserøde juice tidligt i processen, som så kan fermenteres separat og blive til rosévin.

 

wine-664818_1920

Vin Gris

En winemaker kan også vælge at presse de blå druer på samme måde som i produktion af hvidvin og fjerne skallerne med det samme. Det giver rosévine med en mere delikat og lysere farve end ved de andre to metoder, fordi der ikke bliver udtrukket ligeså meget farve af drueskallerne. 

Blending

En fjerde metode går ud på at blande rødvin og hvidvin. Denne metode er dog ikke specielt velset og er forbudt i Frankrig (roséchampagne undtaget), men den omdiskuterede metode anvendes især til at lave billige og frugtige roséer i den ''nye vinverden''.

''Decolorization''

Under den sidste metode fjerner man farve fra en rødvin ved hjælp af kul i en bestemt form. Vi vil ikke gå ind i den kemiske proces her, men blot nøjes med at konstatere, at det er en metode, som kun bliver anvendt i mindre grad, fordi man også risikerer at fjerne andre ting fra vinen - eksempelvis smagsstoffer.

charcoal-2396754_1920

 

Think pink - go pink?

Er rosévin så bare en bleg og kedelig udgave af en rødvin? En vin, der ikke rigtig ved, om den skal være det ene eller andet? Langt fra. Rosé kan langt mere, og kvaliteten har fået et gevaldigt løft, som vi skrev om i et tidligere indlæg om rosévinens renæssance, og som vi derfor ikke vil berøre yderligere her. Rosé er en vin, der kom ind i varmen igen efter at have været lukket ''ude i kulden'' i et stykke tid. Og den smukke blegrøde skønhed trådte ind på vinscenen igen med manér og store armbevægelser. I dag dyrkes rosévin som aldrig før på Instagram, og der holdes store internationale roséfestivaller som en hyldest til den nu så skattede vin. Selv i lille DK har man taget den lyserøde forførerske til sig, og der er intet, der tyder på, at rosévin vil afgive sin generhvervede og velfortjente popularitet lige foreløbig. 

 

pink-hair-1450045_1920