Guides & Områder / 27-02-2020 15:47:49

Riesling: Tre forskellige producenter


Af Malene Bach

Riesling er en spændende druesort. Druesorten kan have forskellige udtryk alt efter klima, producent og produktionsmetode. Her får du tre forskellige producenter og deres bedste Rieslinger. Fra Tyskland har vi den moderne og eksperimenterende Tesch. Alsace stiller med Gustave Lorentz, der er en af de ældre og velrenommerede producenter i regionen. Sidst, men ikke mindst, er Chile repræsenteret i form af det anmelderroste hus Casa Marin, der ledes af en kyndig kvinde, som er blevet udråbt som en af de mest indflydelsesrige kvinder i vinbranchen.

 

tesch

 

Tesch - Tyskland

Tyske Martin Tesch laver vin i sin helt egen stil, og ingen kan beskylde ham for at være mainstream! Han meldte sig ud af det fornemme VDP-forbund bestående af Tysklands bedste vinproducenter. Årsagen? Han var ikke tilfreds med deres hierarkiske rangordning af markerne, som gav mindre albuerum og plads til eksperimenter. Ellers fejlede deres kvalitetskrav nu ikke noget ifølge Tesch, for hvem kvalitet også er primus motor. Stilen er krystalklar, tør, ultrafrisk og saftig Riesling. Alle hans flasker er florlette og forseglet med skruelåg, da de efter hans mening giver bedre mulighed for, at modningen af vinen forløber som forventet, eftersom de ikke lukker ilt ind. Måske en helligbrøde vil nogen mene. I det mindste et brud på traditionen. Men Tesch er som sagt ikke bange for at bryde med normerne eller gå sine egne veje. Tesch interesserer sig meget for, hvor hans vine ender henne. Ved hvilke måltider vil de gøre glæde? Han skriver på sin hjemmeside, at de ord, som folk ofte bruger om hans vine i relation til madsammensætning, er ''balance'', ''præcision'' og ''friskhed''. Og det er netop essensen af Teschs vine, der rammer plet hver gang! Som et ekstra 'fun fact' er Tesch bidt af rockmusik, og han har leveret vin til et rockband... 

 

Unplugged Riesling 2017 er ikke noget dumt sted at starte, hvis man ønsker at opnå kendskab til den opstigende komets vine. Den går for at være en af hans mest krystalrene og klare Rieslinger, der udmærker sig ved en sjælden mineralitet og friskhed. Fem af de bedste marker i Nahe er ophav til denne imponerende indgangsvin fra tryllekunstneren Tesch.

Riesling St. Remigiusberg 2017 høster topanmeldelser fra James Suckling og udråbes til at være et af de bedste køb fra den rockelskende winemaker. Druerne stammer fra en lillebitte vulkansk enkeltmark, hvor der siden benediktinermunkenes tid har været produceret kvalitetsvin.

Riesling Mond 2015 er også værd at prøve. Det særlige ved denne vin er, at den er lavet på kerneløse druer i ministørrelse, der udblødes i mosten. Resultatet er en ekstra dyb og koncentreret vin i en unik stil.

tesch2

 

Gustave Lorentz - Frankrig

Siden 1836 har Lorentz-familien fremstillet vin i Alsace, så de mangler bestemt ikke erfaring inden for winemakingens kunst. Alsace ligger i det nordøstlige hjørne af Frankrig op ad Rhinen. Vinmarkerne beskyttes fra de værste vinde af Vosges-bjergene, der 'blokerer' for skyerne, hvilket resulterer i solrige somre og tørre efterår. Det betyder, at druerne har rig mulighed for at opnå maksimal modenhed. I dag er det sjette generation i form af Georges Lorentz, der sidder ved roret. Omtrent halvdelen af husets vinmarker er klassificeret som Grand Cru, så det er intet under, at den velbevandrede familie producerer vin af ypperste kvalitet. Vinhuset har sæde i Bergheim, hvorfra de leverer vin til hele 55 lande. Stilen er frisk, ren, velbalanceret - og for det meste tør. Lorentz var en af de første producenter i Alsace, der begyndte at anvende Stelvin Lux skruelåg på flaskerne, så det traditionsrige hus er heller ikke bange at tænke moderne. De har  blandt andet investeret mere end 50 mio. i topmoderne faciliteter, som vil bidrage til at løfte vinhuset til nye højder.

 

gustave lorentz riesling (2)

 

Lorentz' Riesling Reserve 2018 er den perfekte indgangsvin, hvis man vil have en fornemmelse af husstilen. En klassisk Riesling, der er tæt beslægtet med de tyske, men som har en lille smule mere lethed over sig. Tør, men ikke knastør.

Går vi op i niveau, er deres Riesling Grand Cru Kanzlerberg 2010 er et eminent eksempel på, hvordan en top-Riesling fra en af de bedste årgange i Alsace bør smage!

Et andet bud er deres Riesling Addict 1.23 2010, som er alle pengene værd, og som har slået en række ikoniske Rieslinger med flere længder! Begge vine kommer fra familiens bedste marker og står skarpt med deres aromaer af eksotisk frugt og klassiske petroleumsnoter. Lorentz, der også har fået tilnavnet ''kongen af Riesling'', forstår at fremstille vin, der vil blæse dig bagover!

 

Casa Marin - Chile

I det vindblæste og kølige Lo Abarca, en lille by i San Antonio Valley i Chile, fremstiller vinhuset Casa Marin vine, der gang på gang imponerer anmelderne. María Luz Marín, den første kvindelige vinproducent og ejer af et vineri i Chile, stiftede vinhuset i 2000. Hun var også den første til at se potentialet i området. På trods af folks advarsler om, at stedet ikke var egnet til vindyrkning, formåede hun at opnå succes og gøre området kendt i vinkredse. Huset fremstiller vin i en stil, der både er mineralsk, elegant og frisk - og holder et meget højt niveau. María Luz har så sandelig gjort alle fordomme om området til skamme - et bevis på hendes enorme dygtighed! 

 

Man kan med fordel starte med deres Cartagena Riesling 2017, der på smuk vis udtrykker det chilenske terroir. Det særlige ved Cartagena er, at en lille andel af druerne til vinen har været angrebet af botrytis, hvilket giver ekstra fylde og kompleksitet. En dejlig Riesling og et fund til prisen!

Dernæst kan man gå videre til deres flagskib, Riesling Miramar Vineyard 2017, der har opnået hele 92 Parker-point og med rette indtager pladsen som en af deres top-Rieslinger. 

 

riesling casamarin (2)