• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Guides & Områder / 30-03-2022 12:22:28

Prisvenlige alternativer til Bourgogne


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Når der skal saftig, kompleks og silkefin Pinot Noir i glasset, så er Bourgogne det naturlige sted at lede. Det samme gælder for fadlagret, elegant Chardonnay. Men i takt med at den lille region, som blot står for 3 % af Frankrigs samlede vinproduktion, har opnået en kultstatus, er priserne blevet sendt på himmelflugt. En tendens, der ser ud til at fortsætte i 2022 og derfor kigger vi i dette blogindlæg nærmere alternative områder, hvor du kan finde store Pinot Noir- og Chardonnay-oplevelser til færre penge end Bourgogne kræver.

Små mænger og stor efterspørgsel

Vi har efterhånden hørt sangen om de små mængder og den stigende efterspørgsel før, når det kommer til Bourgogne. Det er ikke desto mindre den simple årsag til at priserne oftest starter højt, når der står "Meursault" eller "Côtes de Nuits" på flaskerne. 

"Mængderne er små og efterspørgslen er høj: vi mister afgrøder hvert år. Omkostningerne til materialer stiger ligeledes. For at dække, hvad producenterne har tabt i 2021 er der ingen vej uden om at bourgogne-priserne vil blive højere i 2022"

Sådan lyder det fra en bourgogne-producent, Maison Pierre Bourée et Fils i et interview med The Buyer. Han forventer dog, at priserne på kortere sigt vil normalisere sig, lige så snart man får nogle gode årgange igen. Men indtil da, hvor skal man så får stillet sin tørst efter lækker Pinot Noir og Chardonnay?

Vinstokke ved Central Otago New Zealand

Billede af en vinmark fra Central Otago, der fremhæves af mange vinkritikere som et oplagt område at finde god value for money uden for Bourgogne. 

Central Otago - samme breddegrad som Bourgogne 

Paradoksalt nok skal vi så langt væk fra Bourgogne som muligt for at finde Pinot Noir, der stilistisk kan sammenlignes med de burgundiske varianter. På den sydligste spids af New Zealands to øer finder vi vinregionen Central Otago, hvor hele 75 % af alle marker er beplantet med Pinot Noir. Vinregionen, der er verdens sydligst beliggende, er blevet et tilflugtssted for Bourgogne-nydere, der vil undgå at overophede deres kreditkort. Det bourgogne-glade vinmedie, The Burgundy Report, blåstempler regionen som et oplagt sted at søge hen, hvis man vil have top Pinot Noir for pengene: 


Given today’s overheating market for wines from Burgundy, there is often more value to be had with wines from New Zealand, and in particular Central Otago

Central Otago er et helt særligt område på New Zealand, da det er landets eneste med et kontinentalt klima, hvor temperaturudsvingene er store mellem dag og nat - præcis som i Bourgogne.

Vores nye new zealandske producent Toi Toi har hurtigt fanget interessen hos mange kunder i Supervin med deres læskende og frugtige Pinot Noir-vine fra Central Otago. Se bare "Clutha", der høster ratings på helt op til 95 points hos internationale anmeldere og til en helt anden, mere overkommelig pris, sammenlignet med de franske superstjerner. "Clutha" er fremstillet på druer fra 3 forskellige terroirs i 2 Central Otago-subzoner. Spontangæret og forkælet 10 måneder på de bedste franske bourgognefade. Mums!

Hvis du får smag for Toi Toi Pinot Noir-vine, så kan du finde deres øvrige varianter her.

Lækker new zealandsk Pinot Noir fra Toi Toi - se vinen her!

toi_toi_clutha_pinot_noir

Samme jordbund som Romanée Conti  

Man behøver ikke rejse om på den anden side af kloden for at finde lækre Pinot Noir-alternativer til Bourgogne. Faktisk skal man blot køre 5 timer fra Beaune for at kommer til Baden, i Tyskland, hvor Hans Peter Ziereisen har opnået kultstatus for sine Pinot Noir-vine.

Det er sket ikke mindst på baggrund af en anmeldelse fra Robert Parker, hvor han kaldte Ziereisens enkeltmarksvin, Talrain, for det måske bedste Pinot-køb uden for Bourgogne. Hans Peter laver vin med stor inspiration fra bourgogne og Talrain-marken besidder ifølge ham selv den samme jordbund som Romanée Conti: "intet andet end jern, kalk og ler". Stilen er kølig og mineralsk med silkefine tanniner og frugtsmag. En helt unik vin til prisen - her i den drikkemodne årgang 2014. 

Læs mere om "Den bedste Pinot Noir uden for Bourgogne" her 

Se alle Hans Peter Ziereisens vine her

talrain-2014_0

 

fadlagret hvidvin

Hvis der er en ting man forbinder med hvid Bourgogne, så er det blød og fadkrydret Chardonnay

Russian River Valley - Californiens svar på Meursault

Et af de mest populære hvidvinsområder i Bourgogne, er Meursault. Området er notorisk kendt for at lave smørfede, fadkrydrede, men samtidig elegante Chardonnay-vine. Priserne starter gerne omkring 350 kr. og alt afhængigt at producenten og marken bliver det hurtigt endnu dyrere.

Den californiske appellation, Russian River Valley, kan imidlertid lave hvidvine, der minder utrolig meget om Meursault. Solen skinner selvsagt meget på disse breddegrader og varmen kan blive høj, men takket være utroligt kølige havvinde kan Russian River Valley lave "cool climate" Chardonnay med en tropisk frugtsmag kombineret med brioche-noter og vaniljekrydderi. Når det er sagt, så er Russian River gået hen og blevet et premium område i Californien, og normalt er et forholdsvis dyrt område. Vi har imidlertid forhandlet en fremragende pris med Raeburn, hvilket gør, at vi kan tilbyde Danmarks vel nok bedste køb fra Californiens Meursault-område.

Californiens svar på Meursault - Raeburn Chardonnay - se her!2019_raeburn-chard

Danmarks bedste Chardonnay-køb er blevet endnu bedre!

Sashy har sat en helt ny standard for, hvor langt du kan komme for omkring 50-70 kroner. Den nyeste årgang 2021 har netop scoret 96 point, hvilket er helt uhørt for hvidvin i dette prisleje. Stort set samtlige anmeldere, der har smagt og vurderet Sashy, kommenterer på den fantastiske kvalitet til pengene.

Den bourgognelignende Chardonnay kommer fra et kalkholdigt terroir i det nordøstlige Italien, helt ude ved det salte og kølende Adriaterhav. Herligt blød og cremet i smagen med masser af tropiske frugter, fersken og hvide forårblomster - sommer på flaske og en perfekt all-round vin til den helt rigtige pris! 

Læs mere om Sashy her

sashy_chardonnay