Vin og mad, Guides & Områder / 27-03-2020 12:22:25

Pinot Noir: En slank Afrodite


Af Malene Bach

Pinot Noir er en skrøbelig skønhed, der trives bedst i køligere egne som Bourgogne, men ikke desto mindre også dyrkes mange andre steder i verden. Intet sted er druen dog så skattet som i Bourgogne, hvor winemakerne ser det som deres kerneopgave at udtrykke det burgundiske terroir gennem druen. Nogle siger, at Pinot Noir ikke har meget smag i sig selv og derfor er god at afspejle jordbunden. Og forstår producenten at mestre druen, kan der kommer nogle af verdens største vine ud af den tyndskallede drue, denne slanke Afrodite, som har så mange bejlere.

pylon-1312556_1920

 

Pinot Noir: Svær drue, lette vine

Pinot Noir kan være svær at kultivere, fordi druerne har det med at klumpe sig sammen i tætpakkede klaser, der derfor er særligt udsatte for diverse sygdomme som råd, der nemt kan sprede sig og få frit spil overfor de forsvarsløse druer. Det kan presse producenterne og tvinge dem til at høste tidligere, hvilket i visse tilfælde kan give tyndbenede vine uden megen smag. Omvendt kan for sen høst resultere i overmodne vine, der mister noget af sin Pinot-charme og elegance. I oversøiske klimaer kan Pinot godt få lidt mere ''kød på kroppen'' og en erotisk buttethed, men der er også en del slanke, oversøiske Pinot'er, der har del i den elegance, som udmærker de burgundiske vine.

Vine lavet på Pinot Noir er typisk lette i stilen med et lavt indhold af den krasse tannin, der udtørrer gummerne. Derfor er vinene venligere over for ganen, og der er langt fra Pinots Noirs legesyge lethed og lyse teint til de mørke, kraftige og tanninholdige Cabernet-muskelbundter. 

 

grapes-2104075_1920

 

Pinot-druens bedste udtryk: Feminin, frisk og fin gudinde

Pinot-druen har en frisk syre og siges at være feminin i stilen sammenlignet med den maskuline og powerfulde Cabernet, som vi kender den fra Bordeaux. Det er vigtigt at understrege, at Pinot kan have et forskelligt udtryk alt efter område, producent, klimatiske forhold osv., og at vi i dette indlæg har taget generalist-brillerne på. Der findes også Pinot'er til den kraftigere side med mere maskuline træk, men vinen er sjældent anmassende eller ''in your face''-aggressiv. De bedste Pinot'er er næsten altid indsvøbt i en fløjsagtig robe, der virkelig klæder druen, og som løfter vinene op på et kongeligt niveau. Pinot Noir har ofte et mineralsk udtryk og en vidunderlig kompleksitet, som man kan blive ved med at udforske uden at blive færdig. Det er nemt at blive filosof, når man drikker rød Bourgogne! Ja, Pinot Noir er en sjælden, sart skønhed, men hvis man behandler hende rigtigt, vil hun stråle og stjæle al opmærksomheden i selskabet.

I modsætning til Cabernet Sauvignon ses Pinot Noir sjældent i blends. Det skulle da lige være i det prestigiøse Champagne, hvor Pinot-druen typisk indgår i vinene sammen med Chardonnay, Pinot Meunier eller andre druer. 

 

road-1072823_1920

 

En mere vegetal karakter med alderen

Pinot Noir kan skifte karakter, når hun ældes. Den friske røde frugt, som dominerer i de ungdommelige vine, afløses af noter, der snarere minder om stald, skovbund og støv, men det bidrager kun til kompleksiteten i de bedste af vinene. Man man måske sige, at dejligheden Pinot får lidt mere karakter med tiden frem for letheden og det friske udtryk, der præger de unge vine, men undertegnede har dog også smagt vine af en høj alder, der stadig havde bevaret syren og friskheden. I sin tidlige ungdom er Pinot typisk domineret af aromaer af kirsebær, hindbær, jordbær og ribs, som også kan suppleres af en let floralitet.

Efter filmen Sideways: Pinot udfordrer Merlot

Pinot-druens popularitet voksede efter filmen Sideways, hvor hovedpersonen afsværger Merlot og lovpriser Pinot, hvilket førte til en stigende interesse for Pinot og en øgning af salget af vine lavet på den finesserige drue. Det tog til gengæld hårdt på Merlot-druen, og salget af Merlot faldt, efter Sideways havde gjort sit indtog på filmscenen. Der er ingen tvivl om, at Pinot er noget helt særligt og kan give helt særlige vine. Der er dog ingen grund til at ofre Iphigenia. Både den bløde Merlot-drue og den forføreriske Pinot har et stort potentiale, og man må ikke glemme, at Merlot indgår i nogle af de bedste Bordeaux-vine. Det må være det diplomatiske svar, som vi runder denne korte gennemgang af dronninge-druen Pinot af med.