• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Guides & Områder / 29-09-2023 14:02:45

Ny producent hos Supervin - "Staete Landt" fra New Zealand


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Det er efterhånden ved at være 9 måneder siden, at vi bød velkommen til Ruud Maasdam, ejer og grundlægger af Staete Landt Wines, en kold vinterdag i Hjørring. Han havde taget turen på godt 20.000 kilometer fra hans vinmarker i Marlborough for at fremvise os hans imponerende portefølje af vine - og de rev tæppet væk under os. Nu er skibet endelig kommet i havn med vinene, der ligger tilgængelige online. "Staete Landt" er et lille charmerende "boutique-vineri", der siden slutningen af 1990'erne har været stærkt medvirkende til at gøre Marlborough-regionen kendt for premium-udgaver af Sauvignon Blanc og Pinot Noir. Det handler ikke om store mængder hos Staete Landt, men til gengæld mærker hver en flaske kærligheden fra Ruud Maasdam, der udlever sin drøm om at skabe terroir-drevne og smagskomplekse vine, fra det han mener, er det bedste sted i verden at fremstille vin. 

En flyvende hollænder lander i New Zealand

Ruud Maasdams vineventyr begynder i 1998, da han emigrerer fra Holland til New Zealand for at forfølge sin drøm om at eje sit eget vineri og dyrke højkvalitets-vine. Destinationen Marlborough var alt andet end tilfældig. Ruud har altid anset denne regionen for at være et af det bedste steder i verden at dyrke vin. Her skal man lige huske på, at selvom vinene fra Marlborugh i dag er blandt de mest kendte og efterspurgte, så er regionens vinhistorie ikke særlig lang. Det mest kendte vineri, Cloudy Bay, kom først til i midten af 1980'erne, så på det tidspunkt, hvor Ruud Maasdam satser hele butikken på Marlborugh, er det stadig en vinregion med meget uforløst potentiale. 

iStock-1001556004 (1)

Premium vine fra Marlboroughs "Golden mile"

Ruud grundlægger Staete Landt Winery omkring årtusindeskiftet med visionen om at skabe "intense, smagfulde, komplekse og 100% estate-dyrkede" vine fra sin vingård, som ligger placeret på den såkaldte 'Golden Mile' i Rapaura, Marlborough. Alle vinene er enkeltmarksvine, der er håndlavede og komplekse i udtrykket takket være den mangfoldige jordbundssammensætning i vinmarkerne samt Ruuds brug af forskellige vinstoks-kloner. Gennem beskæring af skud, udtynding af klaser og manuel løv-skæring bringer Ruud udbytterne nådesløst langt ned for at opnå den intense smag. Det er en forfriskende filosofi at møde i Marlborough, hvor højtydende Sauvignon Blanc-druer længe var "the way to go", fordi det var profitabelt, men dog ikke en vej, der gav særligt komplekse vine. 

Vingårdens nærhed til Wairau-floden, den største flod i Marlborough-dalen, skaber en konstant luftstrøm, der holder frosten væk på afgørende tidspunkter i vækstsæsonen fra knopspring (september/oktober) til høst (marts/april). Kombinationen af ​​vingårdens placering, den stenede flodbundsjord og de tungere jorde i den sydlige del af vinmarkerne udgør helt perfekte betingelser for dyrkning af mange forskellige druesorter. 

Der er ingen tvivl om, at Pinot Noir og Sauvignon Blanc er de vigtigste, men Ruuds portefølje af vine tæller også spændende vine på andre populære sorter som Pinot Gris, Chardonnay, Riesling, Viognier og Syrah.

about-map

Her ses det oprindelige kort fra den hollandske opdagelsesrejsende, der opdagede New Zealand tilbage i 1642. Det har givet Ruud stor inspiration til både navn og etiketter ved Staete Landt. 

Den hollandske forbindelse til New Zealand

For Ruud Maasdam var der en åbenlys forbindelse mellem hans gamle og nye hjem, da New Zealand i tidernes morgen blev opdaget af en hollænder. "Staete Landt" var faktisk det gamle hollandske navn, som Abel Tasman gav New Zealand, da han opdagede øen i 1642. Det betyder: "Land opdaget til ære for guvernørerne (Staete) i den hollandske republik.".

Annabel blog

Premium Marlborough Sauvignon Blanc - Staete Landt "Annabel" 2022

Lad os så kigge nærmere på vinene! Vi lægger naturligvis ud med en Sauvignon Blanc, der er varemærket i Marlborough, men det er ikke hvilken som helt Sauvignon Blanv. "Annabel" er nok det tætteste du kommer på en “Grand Cru” Marlborugh Sauvignon Blanc. Tidligere topanmeldt af Robert Parker og Wine Orbit, der i den dugfriske 2022-årgang giver ”Annabel” hele 94 points. Topkvaliteten hentes fra 6 sublime parceller i den bedste del af Marlborough. Det hemmelige våben, der trumfer alle konkurrenterne, er den fadgæring og fadmodning som Ruud. Omrøring af de fine gærester er med til at give vinen et silkeblødt og cremet touch til den aromatiske, mineralske og smagsintense Sauvignon Blanc. Det er blandt andet Ruuds brug af egetræsfade, som har været med til at adskille ham fra en stor del af andre vinmagere i Marlborough, der i stor stil kun modner og gærer vinene på ståltank. Her får du altså et ekstra lag af kompleksitet og elegance. 

Læs mere om "Annabel" Marlborough Sauvignon Blanc her

dUCHESS

Staete Landt-flagskibet "Duchess" 2022

Duchess kan beskrives som Staete Landts hvidvinsflagskib, der havner et sted midt imellem seriøs Sancerre og hvid Bordeaux Cru Classé. Først presses hele håndplukkede drueklaser nænsomt for at frigøre den mest delikate druemost, der siden spontangærer på 6-10 år gamle barriquefade med terroirets egen gær. Disse “Duchess-fade” tilsættes ingen sulfitter under gæringen, og enkelte af dem gennemgår den blødgørende malolaktiske gæring, som føjer ekstra cremet tekstur og kompleksitet til smagen. Har får du lidt mere fadpræg end i Annabel og vi har sjældendt smagt mere kompleks Sauvignon Blanc fra New Zealand end Duchess. 

Læs mere om Staete Landt "Duchess" her

Staete Landt Pinot Noir-1

Staete Landt Wines “State Of Grace” Marlborough Pinot Noir 2022

Selvom Sauvignon Blanc er suverænt den mest plantede druesort i Malborough, så er regionen altså også kendt for at frembringe helt fantastiske Pinot Noir-vine.  "State of Grace" er en af Ruuds helt store succes'er, der hvert år høster fremragende anmeldelser og det er en vin, som emmer af stor luksus. 

100 % Pinot Noir bliver håndplukket og herefter nøje gæret og modnet, plot for plot, i hele 18 måneder på franske egetræsfade… Det er jo nærmest Grand Cru Bourgogne værdigt! Først til allersidst sammensættes vinen til et komplekst mesterværk af en Pinot Noir. En kompleks og indsmigrende vin, der springer ud af glasset med skovjordbær, rosenblade, burgundisk skovbund og delikate fadkrydderier.

Læs mere om "State of Grace" Marlborough Pinot Noir 2022 her